Tijd om de gelederen te sluiten, minister

Geplaatst door

Geachte minister, beste mevrouw Bijleveld,

Dat was mooi nieuws vorige week. Eindelijk een akkoord tussen de vakbonden en Defensie over de arbeidsvoorwaarden. Een akkoord dat een stuk beter is dan het vorige voorstel dat door de leden van de bonden werd verworpen. Desondanks was het toch wel een lang proces voordat er nu een nieuw, verbeterd voorstel ligt. Is het een perfect voorstel? Nee, dat is het niet. Is het goed genoeg. Ja dat is het wel. Wachten tot het perfect is, is niet te doen, want perfect voor iedereen wordt het nooit. Ik denk dat het goed is dat de bonden dit voorstel met positief advies voor hebben gelegd aan hun leden. Het is nu tijd om de gelederen te sluiten en dan op basis van dit akkoord weer verder te bouwen aan een nog betere positie van het personeel en nog beter beeld van Defensie voor de buitenwereld.

Vacatures

Want dat bouwen, dat is echt nodig. Net zoals die nieuwe CAO echt nodig is. Met zoveel vacatures die ingevuld moeten worden, zijn goede arbeidsvoorwaarden wel het minimale wat je nieuw personeel moet kunnen bieden. Maar het is toch gek, het basisonderwijs verwacht straks 1400 vacatures te hebben en het hele land staat op zijn kop: dikke koppen met vette letters in de kranten. En er moet wat gebeuren, daar is iedereen het over eens. En dat klopt ook, want onze kinderen verdienen goed onderwijs dat gegeven wordt door vakbekwame, goed opgeleide en goed betaalde docenten. Laat daar geen misverstand over bestaan! Maar toch mis ik die chocoladeletters als het gaat om de duizenden vacatures bij de Krijgsmacht. Blijkbaar nemen de meeste journalisten, politici en influencers veiligheid echt voor iets vanzelfsprekends aan. En dat is het natuurlijk niet, getuige alle missies wereldwijd, en getuige de plannen om wellicht een fregat naar de Straat van Hormuz te sturen.

En dát die veiligheid niet vanzelfsprekend is, blijkt vooral uit de dappere daden waarvoor vier militairen terecht zijn onderscheiden. En dat blijkt ook uit het Bronzen Schild voor 11 geniecompagnie. Waarderingen voor inzet in oorlogsgebied, inzet waarbij de militairen hun eigen leven op het spel zetten om dat van anderen te redden. Inzet om in andere landen de vrede en veiligheid te brengen die wij hier in ons land te vanzelfsprekend achten.

Uitreiking dapperheidsonderscheidingen (foto: Defensie.nl)

Vernieuwing

Gelukkig gebeurt er wel het een en ander qua vernieuwing om ook in de toekomst te kunnen verdedigen wat ons lief is. Er komen bijvoorbeeld nieuwe mijnenjagers aan, vol met allerlei verschillende drones. De niet verkochte pantserhouwitsers zijn weer in de bewapening opgenomen. Misschien komen er meer F-35’s. Maar echt uitbreiden is het natuurlijk niet. Dat kan ook niet, want de extra gelden dekken nauwelijks de inflatie, dus er komt niet echt meer bij.

En het is nog maar vier jaar. Dan is het 2024. Het jaar waarop de Defensiebegroting op 2% zou moeten zitten. Dat betekent dat er de komende twee jaar ongeveer 0,2% van het BNP per jaar extra aan het budget moet worden toegevoegd. Het CPB verwacht ook voor 2019 en 2020 een begrotingsoverschot, en dan zou je zeggen dat je daarvan iets kunt overhevelen naar de Defensiebegroting, of waarmee je het Investeringsfonds verder kunt vullen. Maar waarschijnlijk is dit een te eenvoudige oplossing, die structureel te weinig brengt. Maar toch: 0,2% van het BNP per jaar plussen, dat moet toch te doen zijn? En we zijn het ook aan onze stand verplicht. Wel andere landen de maat nemen over allerlei afspraken, en zelf liegen, draaien en zwakke smoesjes bedenken om maar niet aan je verplichtingen te voldoen. Dat kan eigenlijk niet.

F-35 met bommenluik open (foto: Defensie.nl)
F-35 met bommenluik open (foto: Defensie.nl)

Mooie eerste stap

Kortom minister, ik hoop dat het arbeidsvoorwaardenvoorstel wordt goedgekeurd door de leden van de bonden. Zodat er even rust bij de stukken is op dat gebied, zodat u uzelf nog harder kunt maken om die Defensiebegroting nog meer omhoog te krijgen. Want u weet natuurlijk ook nog wel dat er in de originele plannen meer dan 100 F-35’s nodig waren, en dat sinds die tijd de operationele behoefte alleen maar groter is geworden. En dat de behoefte aan echte eigen tanks ook alleen maar groter wordt. En dan nog meer vliegende, varende en rijdende drones nodig zijn. En dat de GRensverleggende IT (GRIT) echt wel een andere organisatiestructuur en inrichting verdient dan nu. Maar dat behandel ik wel in een volgende artikel.

En nogmaals minister: in mijn ogen is er geluisterd naar de wensen van het personeel en ligt er nu een arbeidsvoorwaardenvoorstel waar het Defensiepersoneel mee verder kan. Een goede zaak, want het moment dat het personeel echt op 1 staat, komt zo steeds dichter bij. Dit is een mooie eerste stap, lijkt me.

Hartelijke groet,

Eduard van Brakel

Eén reactie

 1. Eindelijk dan gaan de regering /kabinet/ Min Def door de bocht, althans daar waar het het personeel betreft.

  Want laten we niet vergeten dat het niet alleen Min Def is die beslist, de heer Rutte en zijn kabinet bepalen uiteindelijk wat er met Defensie gebeurt. ( en de T.K. die de Def begroting moet goed keuren ) De heer Rutte zet Defensie iedere keer weer op een misleidend spoor, zoals wel blijkt uit zijn niet nagekomen beloften in Wales, (2014) Warschau ( 2016) en dit jaar in Zurich, met een prachtig gekeurde lezing over een sterk Europa en een krachtige Defensie, zeker waar dat ook voor Nederland geldt. Holle en loze woorden, – kenmerkend voor onze Premier waar het Defensie betreft- die langzamerhand bij onze NATO Partners en vooral bij het Amerika van Donald Trump tot grote ergernis, zo niet tot grote woede leiden. Het een na rijkste land van Europa, een Middel grote Europese natie van 17,5 Miljoen inwoners, met een BNP van ruim 800 Miljard Euro, en tegelijkertijd de op een na laagste positie innemend voor wat betreft het marginale defensie budget van nauwelijks 1,3 %, BNP , het is gewoon te erg voor woorden.

  De smoes ‘ dat er niet meer besteed kan worden’ is al helemaal te schandelijk, ‘ niet besteedde gelden ‘ kunnen aan het einde van het lopende begrotingsjaar in het Defensie Investeringsfonds gestort worden, terwijl de al zo lang vooruit geschoven aanbestedingen – vooral vanwege politieke afwegingen, en niet de noodzakelijke strategisch militaire noodzaak- voor de bouw van minstens 6 fregatten en 6 onderzeeërs, de versterking van de zgn ‘ vuurkracht ‘ van de Landmacht ( met een schamele 15 geleasde tanks van Duitsland en 36 verouderde Houwitzers ) en de bestelling van noodzakelijke, niet 15, maar 30 F35 voor de Luchtmacht – wil de KLU weer een Luchtmacht zijn – maar op zich laten wachten.

  Uit het interview met Admiraal de Waard van DMO blijkt dat men binnen de Krijgsmacht- ondanks het ergerlijke en weifelende gedrag van Rutte c.s.- er alles aan doet om de Hollandse Leeuw uit te rusten voor de 21e eeuw.
  De riemen waar mee geroeid wordt zijn echter te kort en te weinig. Terwijl de noodzaak meer dan ooit aanwezig is, gezien de almaar toenemende spanningen in, om Europa, en de wereld, vooral in Azië.

  Het wordt de hoogste tijd dat deze regering zijn consequenties trekt voor de internationale (handels) positie van Nederland in Europa en de wereld, en dat niet laat bij holle woorden, maar met krachtige en overtuigende daden.
  Afgezien van zijn loyaliteit en verplichtingen naar zijn NATO partners.
  Het inzetten van een mogelijk – oud- M fregat in de Straat van Hormuz, is niet meer dan een doekje voor het bloeden, mooi weer spelend naar met name de VS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.