Dapperheidsonderscheidingen voor missies in Mali en Afghanistan

Geplaatst door

Minister van Defensie Ank Bijleveld reikt donderdag 4 juli vier dapperheidsonderscheidingen uit op het Binnenhof in Den Haag. De minister speldt driemaal het Bronzen Kruis en eenmaal het Kruis van Verdienste op. De decorandi zijn drie veteranen die zich onder zware gevechtsomstandigheden hebben onderscheiden in Afghanistan. Daarnaast wordt voor het eerst een dapperheidsonderscheiding uitgereikt aan een militair die diende in Mali.
 

Drie van de te decoreren (oud-)militairen zijn afkomstig van de landmacht, de vierde diende bij het Korps Mariniers. De (oud-)militairen hebben fysiek zware en soms levensgevaarlijke missies uitgevoerd. In plaats van terug te deinzen, schroomden de militairen niet om het gevecht aan te gaan. De vier decorandi deden wat zij zelf als ‘vanzelfsprekend’ bestempelen. Dat is het echter niet; met gevaar voor eigen leven deden zij wat nodig was voor hun kameraden, de lokale bevolking en de veiligheid in het algemeen. 

minister Bijleveld in Afghanistan (foto: Defensie.nl)

Het is bijzonder dat dergelijke militaire onderscheidingen worden uitgereikt, want een militair komt niet zomaar in aanmerking voor een dapperheidsonderscheiding. Hier gaat een uitgebreid onderzoek aan vooraf. Hierbij wordt gelet op kwaliteiten als moed, beleid, trouw, initiatief, inzicht, vakmanschap en de mate van zelfopoffering. Zijne Majesteit de Koning kent de decoraties toe. De uitreiking gaat vervolgens gepaard met militair ceremonieel en vindt plaats in het bijzijn van familie, vrienden, collega’s en autoriteiten.

Bron: Ministerie van Defensie

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.