Met zoveel onvoldoendes zou elke examenkandidaat zakken

Geplaatst door

‘Ook laat Nederland hiermee zien dat we onze afspraken nakomen en een betrouwbare bondgenoot binnen de NAVO zijn.” Dat zei minister Bijleveld over de 162 miljoen die per jaar structureel extra wordt uitgetrokken voor Defensie. Maar de vraag is of dat zo is, want de verwachte inflatie ligt dit jaar ruim boven de 2%, en dat zou bij een Defensiebegroting van 10,5 miljard betekenen dat er minstens 210 miljoen extra nodig is om alleen de inflatie al bij te benen, zonder dat er dus extra wordt geïnvesteerd. Door de stijging van ons BNP betekent het dus dat onze Defensiebegroting er verhoudingsgewijs niet op vooruit gaat.

Geen spoor van een plan

Daarnaast zou Nederland ook een onderbouwd plan bij de NAVO aanleveren over hoe de beloofde 2 procent NAVO-norm wél bereikt gaat worden. Maar van een dergelijk plan is ook nog niets te bekennen. En dat terwijl zowel minister Bijleveld als premier Rutte bij herhaling hebben beloofd om naar de 2 procent norm toe te groeien. Dat zei Rutte onlangs nog in debat met Baudet. Maar uit niets blijkt dat hij zijn woorden gestand wil doen.

F-35 (foto: Defensie.nl)
F-35 (foto: Defensie.nl)

Hetzelfde geldt voor Bijleveld. Ze vervalt in het mantra dat er ook heel veel goed gaat. ‘Nederland draagt bij aan missies’, zo zei ze tegen de NOS, terwijl Nederland de missies afbouwt omdat de Krijgsmacht ze niet meer kan volhouden, maar ze heeft gelijk omdat een land als Griekenland helemaal niets aan missies doet maar wel aan de 2%-norm voldoet. ‘En we investeren in de goede dingen’, zei Bijleveld. Wat die goede dingen zijn, specificeerde ze verder niet, maar ze doelt waarschijnlijk op nieuwe marineschepen, de JSF, de Reaper, ander nieuw materieel en het steeds belangrijkere cyberdomein. Voor die investeringen heeft Defensie een investeringsfonds, maar het is nog onduidelijk hoe dat gevuld is en wordt. Ze doelt met die goede dingen in ieder geval niet op het personeel, want dat personeel zit nog steeds zonder goede CAO, en loopt nog steeds heel hard de poort uit: het aantal vacatures bedraagt zeker 20 procent.

Geen betekenisvolle stap

Ondertussen roept de Amerikaanse ambassadeur Hoekstra dat Nederland niet kan volhouden dat het een betekenisvolle stap gezet heeft. Zelfs Bijleveld moest hem daar gelijk in geven, maar stelt dat het extra geld – dat dus gewoon een inflatiecorrectie is en geen extra geld –  niet vanzelfsprekend is, omdat andere departementen die ook om meer geld vroegen, niks kregen.

V
minister Bijleveld in Afghanistan (foto: Defensie.nl)

Maar al met al verhoogt Nederland het Defensiebudget dus niet verder, nadat het percentage de afgelopen jaren van een krappe 1,1 naar 1,3% is gegaan (lees deze analyse in het NRC). Maar er wordt geen extra stap gezet in de beloofde richting. En er is daardoor geen extra geld voor personeel, extra materieel, en voor instandhouding. Nederland toont zich daarmee nadrukkelijk geen betrouwbare bondgenoot, net zoals dat Bijleveld, Visser en Rutte zich met hun mooie woorden over Defensie, die niet gesteund worden door daden, ook onbetrouwbaar tonen. En zeker voor een bewindspersoon van een organisatie waarin trouw, betrouwbaarheid en vertrouwen in elkaar als zeer belangrijke waarden gelden, is dit soort gedrag eigenlijk onbestaanbaar. En het draagt zeker niet bij aan het terugwinnen van het vertrouwen van het personeel. Wat ook dus al een loze belofte lijkt te zijn.

Zakken met onvoldoendes

Met zoveel onvoldoendes zou elke leerling die zojuist examen heeft gedaan keihard zakken, ook al staan er een paar voldoendes tegenover. Maar in Nederland mag je dan dus een ministerie (blijven) leiden. Er is dus hoop voor leerlingen die het verprutst hebben.

Door: Eduard van Brakel

2 reacties

  1. Wat moet je hier in hemelsnaam nog op zeggen? Defensie is al jarenlang aan het bezuinigen. Zolang er niets verandert in de mentaliteit van de defensietop, er nog met alle macht gezocht wordt naar goede juristen om defensie te verdedigen in, door eigen personeel aangespannen processen en andere zaken waar duidelijk blijkt dat personeel echt niet op 1 staat, zolang zal defensie blijven modderen. Vraag is of er iemand gaat komen die het aandurft om defensie weer van de grond af aan structureel goed op kan en wil bouwen. Daar is meer voor nodig dan een BUT bestuursmodel, ambtenaren zonder feeling met de werkvloer en, dat moet ook gezegd worden, een visieloze regering. Want die helpt er ook al niet aan mee om defensie en haar personeel op 1 te zetten……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.