Ondanks extra geld raakt Defensie verder achterop

Geplaatst door

Er komt meer geld voor Defensie: 400 miljoen eenmalig en 160 miljoen per jaar structureel. Dat is goed nieuws, maar toch gaat de vlag niet uit bij het Defensiepersoneel. Het personeel snakt immers naar een cao, naar marktconforme arbeidsvoorwaarden. En het geld dat extra komt, de 400 miljoen, is vooral bedoeld voor investeringen in materieel, en locaties. en gebouwen. En dat is ook hard nodig, want er zijn 200 gebouwen met achterstallig onderhoud.

De 160 miljoen extra lijkt sympathiek, maar het is een bedrag dat er niet eens voor zorgt dat Nederland in tijden van economische groei niet nog verder achter gaat lopen op het plan om in 2024 aan de NAVO-norm van 2 procent van het BNP te voldoen. Want dat hadden voormalig minister van Defensie Hennis en premier Rutte in 2014 op de NAVO-top in Wales afgesproken.

De berekening

Ons BNP was in 2018 ongeveer 760 miljard. Dat zou moeten betekenen dat Nederland, volgens afspraak, 15,2 miljard aan Defensie zou moeten uitgeven. Dat doen we niet, we besteden 10,5 miljard aan Defensie, dat is dus 4,7 miljard te weinig. De verwachte economische groei is ongeveer 2%. Dat betekent dat ons BNP met zo’n 15 miljard gaat stijgen naar 775 miljard. Dat zorgt ervoor dat we volgens afspraak 15,5 miljard aan Defensie zouden moeten gaan uitgaven. Dat doen we niet, we gaan naar 10,65 miljard, dat is een verschil van 4,85 miljard. De achterstand naar de 2% BNP wordt dus groter, ondanks het extra geld. Het is dus feitelijk geen extra geld als je de belofte om stappen te zetten naar de 2% NAVO-norm in ogenschouw neemt. Door de 400 miljoen die eenmalig is, is het wel een vooruitgang ten opzichte van de huidige situatie, maar dat bedrag is niet structureel, en van een echte vooruitgang is dus geen sprake.

De 400 miljoen is wel fijn, en daar kunnen heel goede dingen voor gedaan worden. Alleen is die 400 miljoen eigenlijk structureel nodig. En eigenlijk is er structureel binnen 5 jaar 11x zo veel nodig om onze belofte aan onze bondgenoten gestand te doen, en dan moeten we hopen dat de economie niet groeit, want anders is de 4,5 miljard ook niet genoeg.

Investering is nodig

Toch is de investering in spullen mooi en goed. Het is nodig dat de onderkomens op de kazernes worden opgeknapt, dat er nog meer reservedelen komen, dat er nog meer houwitsers uit de mottenballen gehaald worden, dat onderzeeboten kunnen varen, dat er meer cybercapaciteit komt, meer special forces, dat onze tanks en infanterievoertuigen kunnen rijden, en dat er een extra squadron F-35’s komt.

Maar het is nog belangrijker dat de bewindspersonen aan twee beloften gaan voldoen: naar de 2% BNP-norm, want die komt nog steeds niet dichterbij. En het personeel op 1 zetten. Want er zijn volgens officiële cijfers 8500 vacatures, maar veel vacante functies zijn naar verluidt niet opengesteld, zodat het werkelijke aantal vacante functies rond de 10.000 ligt. Dat is bijna 25 procent van het totaal.  Dat is bizar veel.

Gebroken belofte

Ondanks het extra geld, zijn de bewindspersonen minister Bijleveld en staatssecretaris Visser nog steeds de bewindspersonen van de gebroken beloften: het personeel is ontevreden en staat niet op 1, en de 2%-norm komt niet dichterbij, maar raakt juist verder uit het zicht.

Door: Eduard van Brakel

Eduard van Brakel over het sprookje van Defensie en de goede CAO:

4 reacties

  1. Best mooi al dat nieuw materieel………maar wie gaat dat bedienen, besturen of vliegen???????? Ze zorgen er nu voor dat er heel veel personeel ontslag neemt en dat er bijna niemand meer solliciteert.

  2. Natuurlijk is materieel belangrijk maar de militairen behelpen zich al jaren en zouden er geen probleem mee hebben als ze nog even voort zouden moeten ploeteren mits daar een goed salaris tegenover staat. Maak eerst het personeel happy en ze voeren hun taken zonder (veel) morren uit. Ga daarna met het materieel aan de slag. Ca 4% procent loonsverhoging in de laatste 10 jaar terwijl de inflatie ca 17 % was kun je gewoon niet verkopen! Militair zijn is niet zo maar een baan maar eerder een manier van leven. Kameraadschap, samenhorigheid en afwisselend en dynamisch werk zijn belangrijke aspecten in deze. Dat je wellicht wat minder verdient dan in de burgermaatschappij neem je voor lief maar het verschil is nu dusdanig groot dat de militair kiest voor het burgerbedrijf. Misschien niet zo dynamisch als militair zijn maar wel een goed salaris en de luxe van iedere avond thuis met een goed bed, privacy, de mogelijkheid tot het opbouwen van een sociaal leven, waardering, etc! De meeste politici zijn hoog opgeleid maar wat zijn velen vreselijk naïef dat ze dat gewoon niet inzien.

    1. Zo dynamisch is dat militair zijn niet. Vooral heel veel wachten, luisteren naar wat je verteld wordt en niet teveel initiatief tonen. Dus als je meer dynamiek wil en een fatsoenlijk salaris, dan moet je niet bij Defensie zijn… Daarom verdwijnen zo veek militairen richting burgermaatschappij.

  3. Defensie heeft niet meer geld nodig zolang als men bezig met onnodige spullen aan te kopen zoals elektrische fietsen grote zitmaaiers terwijl er geen gras wordt gemaaid door defensie personeel
    En voor een half miljoen aan meubels wordt aangekocht terwijl met niet waar men ermee naar toe moet en dit alles omdat het geld op moet voor 2018, en als je dan de burger commandant aanspreekt dat er geen beleid en visie achter zit krijg je een grote mond, ik ben Commandant en ik bepaal.
    Dus zolang zij zomaar belasting geld over de balk aan het gooien is het niet noodzakelijk dat men er nog geld bij krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.