Wisselingen in militaire top

Geplaatst door

Luitenant-generaal Martin Wijnen treedt 28 augustus aan als Commandant Landstrijdkrachten. Hij volgt zijn ranggenoot Leo Beulen op, die met leeftijdsontslag gaat. Wijnen is nu nog Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, maar dat ambt neemt Onno Eichelsheim van hem over. Dat doet hij 1 juli als luitenant-generaal.

Zijn huidige functie als directeur Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) komt 13 juni in handen van de dan tot generaal-majoor bevorderde Jan Swillens. Commandant van 1 (GE/NL) Corps luitenant-generaal Michiel van der Laan wordt 1 juli Hoofd Permanente Militaire Vertegenwoordiging bij de NAVO.
 

Wijnen

Wijnen rondt in 1989 de Koninklijke Militaire Academie (KMA) af als weg- en waterbouwkundige. Na een plaatsing in Duitsland komt hij in 1992 bij de Staf van 1 Divisie ‘7 December’ in Schaarsbergen. Hij wordt uitgezonden naar onder meer Cambodja, Joegoslavië en Afghanistan. In 2010 wordt Wijnen gedetacheerd bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Na het commando over 43 Gemechaniseerde Brigade start hij in januari 2016 als plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten. Sinds juli 2017 is Wijnen PCDS. Vanaf komende 1 juli bereidt hij zich voor op het leiderschap over de landmacht.

Eichelsheim

Eichelsheim voltooit na de KMA de elementaire vliegopleiding in 1990 en wordt helikoptervlieger. In 2000 is hij verantwoordelijk voor de planning van de eerste uitzending van een Apache-detachement naar Djibouti vanwege VN-operatie UNMEE. In 2005 wordt Eichelsheim commandant van 302 Squadron, dat hij met 301 samenvoegt tot 1 squadron. Tot nu toe staan er 5 uitzendingen op zijn naam: 3 naar Bosnië en 2 naar Afghanistan. Sinds april 2016 leidt Eichelsheim de MIVD.

Brigadegeneraal Jan Swillens.

Brigadegeneraal Jan Swillens.

Swillens

Swillens start zijn militaire loopbaan in 1985 als infanterieofficier aan de KMA. Daarna volgt hij de opleiding bij het Korps Commando Troepen (KCT) en haalt zijn groene baret. Juli 2012 wordt Swillens commandant Korps Commandotroepen. Vervolgens krijgt hij het bevel over 43 Gemechaniseerde Brigade.

luitenant-generaal Michiel van der Laan

Luitenant-generaal Michiel van der Laan.

Van der Laan

Na zijn officiersopleiding aan de KMA krijgt Van der Laan zijn eerste parate functies bij 103 Verkenningsbataljon in het Duitse Seedorf. Na zijn laatste functies als commandant 13 gemechaniseerde (tegenwoordig lichte) brigade en directeur Operaties bij de defensiestaf, keerde hij in 2016 terug in Duitsland als Commandant van 1 (GE/NL) Corps.

Bron tekst en foto’s: Defensie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.