Nieuwe SMART-L-ELR-radar op Zr.Ms. Zeven Provinciën

Geplaatst door

Het Luchtverdedigings en Commandofregat De Zeven Provinciën heeft vandaag een nieuwe SMART-L-ELR (Extended Longe Range) radar gekregen. Deze moderne radar wordt gemaakt bij Thales in Enschede, en heeft een zeer groot bereik. Zo kan er een luchtbeeld opgebouwd worden met een omtrek van 2000 kilometer en kunnen ballistische raketten gedetecteerd worden tot in de ruimte. Ook kunnen stealth-doelen gevolgd worden.

Duizend doelen

De Zeven Provinciën kan zo minstens duizend doelen tegelijk volgen. Ook kunnen raketten op hun reis door de ruimte worden gevolgd. Dat werd vorig jaar bij de oefening Formidable Shield in Schotland bewezen. De SMART-L radar van de Zr. Ms. De Ruyter was tijdelijk voorzien van nieuwe software die ook in de SMART-L-ELR radar zit, en het fregat kon een ballistische raket die van de Hebriden werd gelanceerd volgen terwijl het projectiel op 300 kilometer hoogte door de dampkring vloog. De SMART-L-ELR-radar kan alle gegevens vervolgens ook nog doorgeven aan andere schepen, die in staat zijn om zo’n raket te vernietigen, want daar heeft Nederland de wapens niet voor.

Zr. Ms. De Zeven Provinciën in Curaçao, de West
Zr. Ms. De Zeven Provinciën in Curaçao, de West (Foto: Defensie)

Uitgebreide bewapening

De Zeven Provinciën heeft, net zoals de andere Luchtverdedigings en Commando Fregatten (LCF) wel een uitgebreide bewapening. Deze fregatten moeten immers in staat zijn om een compleet vlootverband te beschermen tegen lucht-, land- en zeedoelen. Op het voordek staat een 127mm-kanon, dat kan worden ingezet tegen schepen en landdoelen tot 30 kilometer afstand.

Minder goed zichtbaar, maar minstens zo effectief zijn de ESSM’s en SM-2’s die vanuit het Mark 41 Vertical launch System (40 verticale lanceerbuizen onder het voordek achter het kanon) worden afgevuurd. De radargeleide ESSM’s schakelen op de middellange afstand vliegtuigen en supersonische raketten (sneller dan het geluid) uit. De radargestuurde SM-2’s zijn oorspronkelijk bedoeld als middellange luchtverdedigingsraket, maar kunnen ook tegen schepen worden ingezet.

Zeven Provinciën vuurt Sea Sparrow af (Foto: Defensie)

De Harpoon-antischeepsraketten voor de middellange afstand worden verschoten vanuit 8 schuin geplaatste lanceerbuizen op het middenschip. Deze ‘fire and forget’-raketten vliegen naar een vooraf ingesteld gebied, om daar hun eigen radar in te schakelen en zelfstandig het doel aan te vallen. En dan zijn er nog de Mark 46-torpedo’s die zowel vijandelijke oppervlakteschepen als onderzeeboten kunnen uitschakelen.

Zes SMART-L-ELR aangeschaft

De andere 3 LCF’s krijgen ook de nieuwe SMART-L-ELR-Radar. Daarnaast schafte ook de Luchtmacht 2 van deze radars aan voor Air-control-doeleinden.

Door: Eduard van Brakel

Foto bovenaan artikel: Thales

Bron: Thales/Ministerie van Defensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.