Dilemma’s bij Defensie?

Geplaatst door

Ach ja, het is echt een dilemma: stel dat elke militair er 25 euro per maand bruto bij zou krijgen, dan kost dan Defensie 31 miljoen euro. En dat geld kun je maar 1 keer uitgeven, dus dat is een dilemma aldus de directeur Werkgeverszaken van Defensie in een bericht aan het personeel.

Nou, nou, wat een dilemma. Er was 750 miljoen euro over vorig jaar, het personeel holt de deur uit, en Defensie zal toch iets moeten doen om de slogan ‘personeel op 1’ waar te maken. En als dat nog niet genoeg reden is om die 31 miljoen aan het personeel te besteden, dan is er natuurlijk nog die 59,9 miljoen extra geld dat beschikbaar is gekomen omdat het Budget Internationale Veiligheid budgetneutraal is ontvlecht. Defensie betaalde 59,9 miljoen aan dat budget, net zoals Buitenlandse Zaken (30 miljoen) en Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking (30 miljoen) dat deden. Maar dat geld blijft nu op de Defensiebegroting. En dat betekent een dilemma, want nu kan er wel 50 euro bruto worden overgemaakt. Tenminste, als de directeur werkgeverszaken het personeel op 1 zou zetten.

Hoe ga je om met klachten?

Maar dat is natuurlijk niet het enige dilemma. Het andere dilemma is hoe je omgaat met klachten van personeel. Als je dat personeel serieus zou nemen, dan vertel je natuurlijk een eerlijk verhaal. Bijvoorbeeld wanneer het personeel klaagt dat ze plotseling geconfronteerd werden met asbest in de Baltische Staten. ‘Nee, hoor, dat hebben we van tevoren verteld’, roept de persvoorlichter. Maar wat blijkt: ‘Specifiek wil ik vermelden dat er geen voorlichting is gegeven over het gevonden asbest, dan wel dat wij op enige andere manier hierover officieel zijn geïnformeerd’, is wat de commandant van een uitgezonden eenheid schrijft in documenten die in het bezit zijn  van advocaat Michael Ruperti.

Wil de top wel een betere organisatie?

Minister Bijleveld in Afghanistan

Het échte dilemma voor de militaire en ambtelijke top is natuurlijk of ze de organisatie echt willen verbeteren, of dat ze hun positie willen veiligstellen. Of misschien is het echte dilemma wel de keus tussen personeel op 1 zetten, of carrière maken. Want als je nou een meldpunt opzet en je wilt echt dat mensen problemen en misstanden melden, ga je dan écht zeggen dat er maar 4 meldingen over burnpits zijn geweest, zoals de minister deed, terwijl er honderden meldingen bij juristen bekend zijn, en de meldingen notabene in de lijn zijn gedaan, zoals diezelfde minister graag wil? Mevrouw Bijleveld lachte de melders nog net niet uit., daar in de Kamer.

En als je nou echt wilt dat personeel meldingen doet, waarom ga je dan gelijk als voorlichter hun klachten over asbest bagatelliseren, terwijl er zwart op wit staat dat je eigen voorlichting op zijn minst niet effectief genoeg is geweest? Je steekt dan net je middelvinger niet op naar het personeel dat meldingen doet., terwijl je aan de andere kant wil dat personeel zaken meldt. Of waren die berichten ook een vorm van niet-effectieve communicatie?

En als het personeel al zo lang achtergesteld wordt bij het overige overheidspersoneel met arbeidsvoorwaarden, als je nou duizenden vacatures hebt in je organisatie, als je jouw personeel voor onder het minimumloon laat werken in het weekend, en je zegt dat je het personeel op 1 wilt hebben, ga je dan echt zeggen dat 31 miljoen een dilemma is, terwijl je weet dat er 60 miljoen extra speelruimte is? Of was het dit dilemma een misplaatst grapje van de directeur werkgeverszaken?

Ze doen meer kwaad dan goed

Zouden de minister, de afdeling communicatie en de directeur nou echt niet doorhebben dat ze de organisatie met dit soort geneuzel meer kwaad dan goed doen? Zouden ze écht niet door hebben dat wat zij doen nou precies het probleem bij Defensie is? Zouden ze nu echt niet doorhebben dat juist dat soort gebrabbel ervoor zorgt dat een groot deel van het personeel zich niet serieus genomen voelt, en het vertrouwen in de top volledig kwijt is? Zouden ze nou echt niet doorhebben dat zij op die manier juist hét probleem van Defensie zijn?

Want dat personeel verdient het nu zo langzamerhand echt om serieus te worden genomen. De veiligheid van het personeel moet ook eens écht op de eerste plek komen. En over de arbeidsvoorwaarden: de bijzondere positie van de militair blijkt voorlopig vooral uit het veel verwachten door de organisatie, en bitter weinig terug doen. Maar dat zal ook wel uitgelegd kunnen worden als een dilemma. Laat dat maar aan de minister, de afdeling communicatie en de directeuren over.

Foto’s: Defensie.nl

Eduard van Brakel

7 reacties

 1. Voor deze directeur wekgeverszaken zijn er volgens het Nato spellingsalfabet drie seinvlaggen te hijsen Lima Uniform Lima. En dus kun je ze niet laag genoeg inschatten.

 2. Beste Eduard,
  Het antwoord op jouw laatste vragen is een heel erg simpel Nee. De afgelopen jaren is iedere keer weer gebleken dat alles rond de MinDef, StaS, SG en zijn bataljon ambtenaren niet of niet echt geinteresseerd is in hetgeen op en rond de werkvloer gebeurt/zich afspeelt. Zij hebben een muur om zich heen gebouwd waar mr. Trump nog jaloers op kan worden. Deze groep ambtenaren, ook wel het bordes voor mij, want daar staan MinDef, StaS en SG op qua advisering etc. zou eens schoongeveegd moeten worden. Trap vegen doe je van bovenaf, beginnend bij het bordes. Daar zit zoveel ambtenarij dat er bijna geen doorkomen aan is. Daar heeft MinFin ook de vingers in de pap. Zolang daar op/in dat bordes niemand zit/komt met hart voor het ministerie en zijn werkvloer, zolang zal dat dilemma gewoon blijven bestaan en is het zij of wij……en in dit geval is wij de minDef en Co.

  1. Helemaal raak!! Ik roep dit ook al jaren, maar ik, wij, blijven roependen in de woestijn!! De bezem er door en niet te zuinig!! MinDef, StaS, SG en de bovenste drie lagen van het Ministerie van Defensie, weg er mee en bijvoorbeeld een oud-militair als hoofd van het Ministerie neerzetten. Misschien dat er dan een ander verhaal komt. En uiteraard een andere coalitie die wel begaan is met Defensie!!

   1. Je hebt gelijk, een andere coalitie, maar ….tja welke? Het probleem is, zoals altijd, ons land wil voor een stuiver op de eerste rang zitten een dubbeltje is al te pijnlijk. Laat de Amerikanen ons land maar eens de duimschroeven aandraaien en ons in ons vet klaar laten stomen. Al 42 jaar werk ik bij Defensie, eerst als beroepsmilitair en nu nog steeds als burger. Mijn kreet was en is nog steeds, Defensie is ook een stukje van mij! En echt je wilt niet weten hoeveel pijn het mij doet als ik zie en hoor hoe er met Defensie omgesprongen wordt. Ik had het bij de eerste regel willen laten, maar ja de frustratie komt onder het typen toch weer boven.

 3. Prima analyse van hetgeen er op dit moment speelt. Er wordt nog steeds op een schandalige manier met het personeel omgesprongen, een ander woord kan ik er helaas niet voor vinden!!

 4. Klopt allemaal, maar erger nog:
  In een tussen laag zitten nog mensen die ondanks een personeelstekort medewerkers wel verplichten de arbeidstijdenwet haast overtreden om alles qua veiligheid te waarborgen.
  Kijk naar luchtmacht en waarschuwingssysteem en naar de kustwacht verbindingen.
  Het is oud en wordt binnen kort vervangen maar goed opgeleid personeel voor onderhoud is er haast niet meer.
  Met als gevolg tegen het randje van de ARBO wordt het in stand gehouden.
  Met de opdracht “het moet gebeuren”.
  Kom op commandant, toon lef en zeg nee tegen de hogere leiding.
  Het kan niet meer, personeel tekort is tekort.
  De nummer fixus personeels-reductie van 2013 moet hersteld worden. weer naar fatsoenlijke bezetting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.