Even over burnpits en arbeidsvoorwaarden, minister

Geplaatst door

Beste minister,

Hoe gaat het met u, heeft alles een beetje controle met al dat nieuws dat naar buiten komt over onder meer burnpits in Afghanistan? En stond u trouwens achter de boodschap van staatssecretaris mevrouw Visser die twee verklaringen geeft voor het weglopen van het personeel, namelijk 1) het slechte carrièreperspectief en 2) het feit dat veel militairen onder hun niveau werken. De staatssecretaris vergat volgens mij de stilstand in arbeidsvoorwaarden, en het politieke gekonkel met de jarenlange bezuinigingen waar Defensie als geheel het van slachtoffer is. Maar dat trekt u vast wel even recht met haar, toch?

Formulier invullen is geen melding?

Trouwens, ik begrijp nu waarom er geen flitsend online formulier op het Meldpunt integriteit staat. Want als je iets meldt met een formulier is het geen echte melding, zo zei u over meldingen – oh nee, ingevulde formulieren – over burnpits, die bij personeel in hun dossier zijn gekomen. Je moet gewoon een mailtje sturen, of ff bellen, want dan is het wel een echte melding, begrijp ik. Vond u dat zelf ook niet een beetje een heel erg slecht verhaal wat u daar deed in het Dagblad van het Noorden?

Onbekend met het systeem?

Want als je dus een melding doet bij je leidinggevende, je laat die het zwart op wit zetten en in je dossier stoppen, dan is het geen echte melding? Maar je moet dingen toch juist bij je leidinggevende melden? Misstanden moet je daar toch in de eerste plaats aankaarten? En bij het bezoek dat u met de koning aan de Van Ghent-kazerne bracht, werd nog gezegd dat er te weinig melding van onveilige situaties wordt gedaan. En dat komt, zo las ik op Defensie.nl, onder meer door de onbekendheid met het systeem.

Bezoek van de Koning aan de Van Ghentkazerne Rotterdam met de Minister van Defensie (Ank) Bijleveld (Foto: Defensie.nl)

Ik denk dat met onbekendheid met het systeem wordt bedoeld dat er binnen de Defensie organisatie nog steeds heel veel wordt gedaan om mogelijke misstanden zo veel mogelijk onder het tapijt te schuiven. Want een formulier invullen, dat is natuurlijk wél een melding doen, zeker als dat ook nog via de P-organisatie in een dossier terechtkomt. Maar ik vermoed dat er binnen Defensie allerlei carrièretypes hebben gedacht dat het wegmoffelen van dit soort ellende (waar het personeel slachtoffer van is), hetzelfde is als de organisatie beschermen. Want dat is een heilig mantra voor als je hogerop wil: je moet de Defensieorganisatie en minister beschermen. En dat hoeft natuurlijk niet hetzelfde te zijn als de organisatie beter maken, of bij te dragen aan het op 1 zetten van het personeel.

Staat het personeel inmiddels al op 1?

Over dat op 1 zetten van het personeel gesproken: hoe gaat het met de nieuwe CAO? Loopt het lekker met het uit elkaar spelen van de bonden? Want dat is echt de enige reden die ik kan bedenken waarom Defensie zo ingewikkeld doet over het bieden van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Ik zou namelijk niet weten hoe het traineren van overleg bijdraagt aan het op 1 zetten van het personeel, en ik zou ook niet weten welk politiek doel dat dient, en ik zou niet weten hoe het ontbreken van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden bijdraagt aan het invullen van de duizenden vacatures. Of hoe dat bijdraagt aan het binnenhouden van dat ervaren personeel zonder carrièreperspectief dat onder hun niveau werkt, waar mevrouw Visser zich zo’n zorgen over maakt. Maar misschien kunt dat aangeven?

Kijk minister, ik heb een tip. Als u nou het vertrouwen van het personeel in 1 klap wilt terugwinnen, en daarbij die bonden voor een tijdje het zwijgen op wilt leggen, dan is er wel een manier hoor. Er is namelijk geen enkele wet of regel die het u verbiedt om iedereen fors boven de cao uit te gaan betalen, of om andere betere voorwaarden te bieden. Een CAO geeft namelijk het minimum aan, een werkgever mag daar prima in positieve zin van afwijken. Er is, dacht ik, zo’n 750 miljoen overgebleven van vorig jaar. Dus er moet ruimte zijn om meer te betalen. En u als baas kunt dat gewoon besluiten, zonder ingewikkelde overleggen. Ik zou zeggen: doen!

Ik wens u veel succes!

Oh ja, heeft u al gestemd voor de verkiezing van mooiste Defensiefoto? Wel even doen hoor, dat kan hier >>>

Hartelijke groet,

Eduard van Brakel

3 reacties

  1. Kent u het Elfde Gebod?
    Uit de militaire bijbel, ik citeer…
    “Gij zult niet op de voorpagina van de Telegraaf komen”
    Fijne dag!

  2. Beste meneer van Brakel,
    Na uw nieuwe bericht te hebben gelezen kom ik er achter dat brieven en NIET worden aangemerkt als ontvangen of als je belt of zij een brief hebben ontvangen wordt er ook niet op gereageerd. Helaas is dat al meerdere jaren het geval want in de jaren 90 heb ik een een klacht ingediend over een bedreiging van 2 officieren aan mijn adres en dat werd toen als onzin en niet waar aangemerkt en in die zelfde tijd werd mij aangegeven dat mijn mogelijke bevorderingen NIET zouden komen. Dus uw verhaal is absoluut geen unicum HELAAS is het voor Defensie dagelijkse gewoonte. Te triest voor woorden. Ik heb zelfs dit (2018)najaar in augustus nog een klacht ingediend en ook daar GEEN reactie tot op heden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.