Mama met missie: omdat het thuisfront belangrijk is

Geplaatst door

Thuisfront, wat een gek woord eigenlijk. Het front dat thuis is? Het woordenboek zegt er het volgende over: familie en bekenden van een persoon die uitgezonden is naar een oorlogsgebied.

Nieuwe definitie nodig

Wat mij betreft tijd voor een nieuwe definitie. Thuisfront ben je namelijk niet alleen als ‘jouw militair’ is uitgezonden. Thuisfront ben je 24/7, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Thuisfront ben je als hij met oud-en-nieuw de wachttelefoon heeft, thuisfront ben je als hij wel/niet/wel/niet/wel oh nee, toch niet thuisslaapt vanavond. Thuisfront ben je als je tot drie keer aan toe op Schiphol staat om ‘jouw militair’ weg te brengen of als hij of zij 6 maanden per jaar in nachtschema werkt. Die uitzending, jazeker, bij far de heftigste! Maar laten we alsjeblieft niet onderschatten wat er in alle andere dagen, weken en maanden van het jaar speelt.

Precies dit is de reden dat ik ben gaan schrijven. Je hoort of spreekt nooit een andere thuisfronter en ondertussen is er niemand om je heen die enigszins doorheeft hoe jouw leven er uit ziet. Die herkenning, dat miste ik. Daarom ging ik schrijven.

En wat blijkt? Er zijn nog veel meer thuisfronters die hun verhaal willen delen. Die op zoek zijn naar gelijkgestemden. Nee, niet naar lotgenoten. Laatst kwam ik dat ergens tegen in een tekst; thuisfronters die lotgenoten genoemd worden. Alsof we met elkaar een soort gemeenschappelijke ziekte of aandoening hebben die ‘militair’ heet. Nee dankje! Doe mij maar medestrijders, gelijkgestemden, meevoelers, dat zijn betere termen.

Mama met Missie

Zo vonden we elkaar. Inmiddels schrijven er 5 vaste bloggers voor Mama met Missie en ieder die zijn verhaal kwijt wil is welkom om te schrijven. Samen met Renske en Nina strijden we niet alleen voor herkenning, maar ook voor erkenning. Want eerlijk: hoe vaak hoor jij de politiek of defensie over het thuisfront? Ok, ik zal ook eerlijk zijn: ik merk dat er verandering op komst is. Dat waar wij komen vertellen wij ook serieus genomen worden. Dat er wordt geluisterd naar ons verhaal. Dat is stap 1. Nu doorpakken.

Laten we het alsjeblieft nooit meer met de rug naar het thuisfront toe een speech geven over ‘hoe belangrijk het thuisfront is’. Of de militair die op het punt staat op missie te vertrekken een bemoedigende hand geven terwijl zijn vrouw, die naast hem compleet door de grond staat te gaan, compleet genegeerd wordt. Onze missie? In alle lagen van defensie begrip en waardering voor het thuisfront! Dat bovenstaande opvallendheden maar heel snel voltooid verleden tijd mogen worden.

Contact met thuisfronters

Dus dat. Elke dag. Op Facebook, Instagram en Twitter hebben wij iedere dag contact met andere thuisfronters. Dit contact vinden we heel waardevol. Graag komen we met elkaar in gesprek en helpen we, als dat mogelijk is. Niet omdat we zielig zijn, maar wel omdat we het snappen! Daarom zijn inmiddels ook kaarten ontworpen en in de verkoop. Speciaal om van militair naar thuisfront, thuisfront naar militair, of van thuisfront naar thuisfront te sturen. Deze kaarten dekken wél de lading.

Mama’s met een missie

Inmiddels ben ik niet alleen meer Mama met Missie. Met ons drieën maken wij in zowel online als in persoonlijk contact hard voor het thuisfront. In december zijn wij in gesprek geweest met André Bosman (VVD woordvoerder defensie) in Den Haag en in januari mogen wij weer afreizen naar het Binnenhof. Ditmaal wel een andere ingang: we gaan in gesprek met minister Bijleveld. We hebben hier super veel zin in en hopen ook echt dat alle thuisfronters voelen dat wij ook namens hen spreken.

Doordat onze partners bij zowel de landmacht, luchtmacht als bij de marine werken hebben we een brede basis en komen we beslagen ten ijs. Renske heeft zelfs in het thuisfrontcomité van de marine gezeten. Zij weet wat er speelt onder de thuisfronters. De man van Nina is momenteel op missie. Zij en haar dochter ervaren nu heel direct hoe het thuisfront-leven tijdens een uitzending is. Mijn man is momenteel een paar maanden in opleiding in Amerika.

Ons missie: erkenning en herkenning voor en door het militaire thuisfront. Dus:

Liefs,

Mama met Missie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.