Fuchs EOV Pantservoertuig

Doekje voor het bloeden: Bindingspremie

Geplaatst door

Het zal je maar gebeuren. Je behoort tot een categorie die schaars is, want je komt in aanmerking voor een bindingspremie. “Mooi toch?” hoor ik u denken, maar de waarheid is anders. Door de tekorten bij defensie blijft er budget over, je hoeft immers die 8000 personeelsleden die er niet zijn (vacatures) niet te betalen. En omdat de uitstroom nog steeds niet stopt bedenken onze academisch gevormde leiders een pracht plan: bindingspremie. Ik zou dat onmiddellijk willen omdopen tot ‘verdeelpremie’.

Praktijkvoorbeeld

Een voorbeeld uit de praktijk. Twee mensen bekleden dezelfde rang, vervullen dezelfde functie, maar de ene is artillerist en de ander is van de verbindingsdienst. Ze zitten tegenover elkaar op hetzelfde bureau. De eerstgenoemde krijgt geen bindingspremie en de andere wel. Dit is niet uit te leggen. Wat wel uit te leggen valt, is dat de artillerist minder gemotiveerd naar zijn werk zal gaan dan de man van de verbindingsdienst.

Ik kan me niet voorstellen dat ons hoger niveau hier niet over heeft nagedacht. Ik zoek er dus iets achter. Is dit het zoveelste initiatief om verdeeldheid te zaaien? Want dat is namelijk het enige wat je hiermee bewerkstelligt. Het is natuurlijk zo dat deze personen elkaar het nodige gunnen, maar het is ook zo dat de solidariteit hiermee ernstig onder druk komt te staan. En de wedde van de persoon die wel bindingspremie krijgt, is niet zodanig luxe dat hij solidair kan zijn met zijn collega. Nee, die kan die extra centen heel goed gebruiken! Hoewel hij meevoelt met zijn directe collega, denkt hij ook aan de mogelijkheden die die extra centen bieden. Begrijpelijk.

Ik wil ook even nuanceren. Er zijn natuurlijk mensen binnen onze organisatie die een toelage verdienen. Dat is hartstikke duidelijk, maar dan wel per categorie. Daarmee bedoel ik mensen met een specifiek specialisme. Want als mensen hetzelfde werk doen, dan dienen zij gelijkelijk gehonoreerd te worden. Ik zie hier grote overeenkomsten met de ongelijke betalingen van mannen en vrouwen in het bedrijfsleven.

Conditie of kunde?

Wie de nota over bindingspremies doorleest, valt nog iets op. Zo kan het niet hebben voldaan aan de conditieproef of de FIT van invloed zijn op het wel of niet toekennen van bindingspremie. Klaarblijkelijk is het belangrijker dat de militair 10 kilometer kan lopen met bepakking. Of de hindernisbaan kan doen. Of dat hij of zij de coopertest met voldoende resultaat kan afleggen en zich voldoende vaak kan opdrukken gecombineerd met het minimale vereiste aantal sit-ups., dan dat hij of zij kundig is. Gek toch? Eigenlijk zou je verwachten dat mensen om hun specifieke kennis een bindingspremie wordt aangeboden. Natuurlijk kan een commandant dat naast zich neerleggen, maar het geeft wel te denken. Iedereen die nu beweert dat iedere militair tenminste aan die eisen moet voldoen heeft natuurlijk gelijk, maar realiseer u dat er tegenwoordig vanachter een computer meer bereikt kan worden dan met een enkele infanterist (die overigens altijd nodig blijft). Ik wil alleen maar aangeven dat er in onze organisatie mensen rondlopen met zeer specialistische kennis die je graag een premie aan zou willen bieden. Ze halen dan wel niet de conditieproef, maar als vakmens zijn ze onmisbaar.

De bindingspremie leidt de aandacht af van het echte probleem, namelijk de wedde. Al jaren worden de mensen onderbetaald. Follow the money heeft een artikel geschreven waaruit blijkt dat militairen op uitzending onder het minimumloon worden betaald. Er moet dus een nieuwe CAO komen, echter de onderhandelaars die overleg over onze arbeidsvoorwaarden voeren zijn zo achterdochtig jegens elkaar dat ze er niet uit komen. Dat komt door het verleden waarin altijd enige vorm van besodemieteren om de hoek kwam kijken. En zolang dat vertrouwen er niet is, komen ze er nooit uit. Het gevolg is dat de mensen op de werkvloer weer de dupe zijn. Ons management probeert dan het nodige om personeel tevreden te houden en komt dan met bindingspremies. Een toelage die niet meetelt voor je pensioen. Een goedkope oplossing die alleen maar mogelijk is omdat er zoveel vacatures zijn. En hoewel iedereen roept dat we zeer bijzonder zijn, zien we dat alleen maar afbreuk is gedaan aan onze arbeidsvoorwaarden en de bijzondere positie van de militair. Een kleine opsomming: Nedeco-regeling, scheidingstoelage, gezinsbezoek, ziektekostenverzekering voor gezinsleden en de ziektekosten voor de militair zelf.

Verbijzonder de positie van de militair opnieuw

Ik zie dus verbanden. Het ene kan, omdat het andere er niet is. Dat leidt tot crisismanagement en dat resulteert in bindingspremie. Wederom een oplossing die geen zoden aan de dijk zet. Naar mijn bescheiden mening is er maar één manier om de militaire organisatie weer gevuld te krijgen, namelijk het weer verbijzonderen van de positie van die militair. Wedde omhoog. En misschien moet men eens nadenken over een gedifferentieerde loonverhoging. Onderaan hoog beginnen en naar boven toe nivelleren. Want de 5% loonsverhoging voor een generaal, daarvan kan de soldaat zijn gezin een week laten eten. Terwijl hij van de 5% van zijn eigen wedde niet eens bij Paresto in de kost kan. De secundaire arbeidsvoorwaarden verbeteren, een tegemoetkoming in de ziektekostenverzekering en het eindloon pensioen gewoon houden. En voor de politiek: realiseer u dat meepraten op politiek wereldniveau een optie is omdat Nederland meedoet aan missies. Missies die worden uitgevoerd door militairen en dat u die schandelijk onderwaardeert. Dus niet mokken. Can do aan die onderhandelingstafels!

Door: Hans de Boer – adjudant

Foto’s: Defensie.nl

11 reacties

 1. Waarde mannen van dit platform,

  Het slaat natuurlijk kant noch wal jullie schrijven hier. Sowieso is het over het algemeen altijd maar de problemen benadrukken op dit ‘platform’ en dat is precies wat er al genoeg gebeurd in de kantines bij defensie. Als het niet de wedde is dan zijn de bananen te groen.

  Einde ongein en begin je publiek eindelijk eens positief te beïnvloeden. Vertel wat er dan wél moet gebeuren. Vertel niet wat er in een utopisch cao zou moeten staan maar hoe we bij een, voor eenieder, acceptabel cao zouden moeten komen. Vertel hoe militairen dáár aan kunnen bijdragen. Alleen maar het benadrukken van de problemen, daar wordt niemand beter van. Bovendien, ongeacht het aantal lezers jullie hebben alsnog een verantwoordelijkheid als openbare site.

  Einde huilen met de wolven.

  1. Henkie,
   Dit is niet huilen met de wolven, het een statement. Door jarenlang “het glas is half vol mentaliteit”van defensie te laten zien zijn we door het ijs gezakt als organisatie.
   Het is goed dat deze gevoelige onderwerpen het daglicht zien.
   Het is ook goed te zien dat er nog mensen zien die dingen anders zien zoals jij, ik ga er trouwens vanuit dat jij wel die bindingspremie krijgt.

   Happy winds,

   Walter

  2. Geachte Henkie,
   Hans slaat de spijker op de kop.
   Waarom worden bij de verbindingsdienst deze premies tegen gehouden tot het water aan de lippen staat en wordt er bij de Technische dienst gewoon afgewezen met als gevolg dat er geen opvolging is??
   Mensen, het is nood, hoge nood.
   Maar Defensie is gewoon verstoppertje aan het spelen en maximaal te liegen.
   Niet iedereen komt in aanmerking (klopt), maar die wel wil wordt gewoon omgekocht/afgescheept.
   Hoger MD Managment heeft eigen P&O denk daar maar bij wat je wil.
   Ik kan het zo invullen.
   Gr Frans

 2. Bindingspremie komt mij wel goed uit
  Ik zit namelijk op dezelfde afdeling, doe hetzelfde werk, maar 2 collegas krijgen technische toelage, a 170 euro meer in de maand en word meegeteld bij hun pensioen.
  Nu is die bindingspremie ook niet perfect maar meer dan niks.
  Ze zouden ieder salaris weer gelijk moeten trekken.

 3. Het is bij Defensie altijd de ultieme noodgreep om het schaarse personeel aan haar te binden. Maar zij die gewoon bij Defensie hun werk doen, het inzetten van een goede krijgsmacht, vallen altijd buiten de boot.

 4. Als werknemers bij de verbindingsdienst of andere diensten door hun specialisme meer gaan verdienen dan gelijkgestelde werknemers bij de artillerie of b.v. de infanterie zullen deze mensen op de wat langere termijn nog harder de poorten gaan uitrennen dan de mensen met een specialisme…
  Geen deze beter betaalde mensen met een specialisme dan ook de artillerie en gevechtstaken uitvoeren naast hun specialisme mocht de pleuris uitbreken vraag ik me af?

 5. Bindings premie is leuk voor wie hem krijgt. De categorieën sgt, sgt1 en sergmaj krijgt het omdat ze bang zijn voor te veel uitstroom in deze categorieën. Jammer alleen dat de adjudanten die altijd trouw zijn gebleven aan het bedrijf niks krijgen. Die zijn toch te oud, dus lopen niet weg denkt het bedrijf.

 6. Wat ik er ook nog over wil zeggen is dat er bij de krijgsmacht een “Can do” mentaliteit is die wel op iedere militair slaat. Dat betekent dat iedere militair zich volledig inzet om die krijgsmacht goed te laten functioneren. Maar in die aristocratische toren van MINDEF, CDS en HDP kiezen deze personen de weg van de minste weerstand, waarbij de uitkomst alleen financieel maar niet moreel het argument is om van gelijkwaardigheid van personen gebruik te maken. Het kweekt jaloezie bij het personeel dat ook stinkend zijn best doet, maar door de ogen van bovengenoemde functionarissen niet meetelt. Men moet zich bij het hogere echelon eens goed realiseren dat de krijgsmacht geen bedrijf is, maar een organisatie die de veiligheid van al onze Nederlanders moet waarborgen.

 7. Militairen die door een blessure en/of recente operatie niet de FIT en/of de DCP mogen doen krijgen hierdoor dus geen bindingspremie…..
  Hoe moeten deze zich gesteund voelen door hun commandant en/of defensie.

  Daarnaast hoeft NIET elke militair de FIT te doen, enkel de Landmacht militair die een parate functie heeft. De commandant kan die militair er ook van ontheffen.
  De commandant van de Koninlijke Landmacht is vrijgesteld van de FIT net als zijn hele afdeling.. Maar legt de parate landmacht militair het wel op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.