Barbara Visser (foto: Defensie)

Spelletje rond arbeidsvoorwaarden om je kapot te schamen

Geplaatst door

Ik hou niet van spelletjes. Ik hou niet van gedoe. En het spelletje dat nu door de politieke leiding van Defensie gespeeld wordt met de arbeidsvoorwaarden is wel gedoe. Sterker nog: het is een schertsvertoning, waarmee staatssecretaris Visser haar geloofwaardigheid volledig overboord zet. En niet alleen haar eigen geloofwaardigheid, maar ook die van minister Bijleveld en die van CDS luitenant-admiraal Bauer.

Het kan niet zo zijn dat je in een Defensienota zegt het personeel op 1 te zetten, om vervolgens volledig niet thuis te geven tijdens onderhandelingen. Het kan niet zo zijn dat je zegt het grootste respect voor militairen te hebben, om vervolgens het ABP geen strobreed in weg te leggen bij het uitvoeren van een voor het Defensiepersoneel ongunstige regeling waarvan de geldigheid te betwisten valt. Het kan niet zo zijn dat je CDS Bauer een weblog laat schrijven waarin hij stelt namens de minister en de staatssecretaris te spreken, waarin hij zegt dat veel dingen belangrijk zijn, maar jullie het belangrijkst, om dan gewoon weer onderhandelingen te laten klappen. Je kunt bijna gaan twijfelen of de CDS met ‘jullie’ wel het Defensiepersoneel bedoelde, en niet per ongeluk zijn politieke bazen.

In officiële reacties die de persvoorlichters van Defensie sturen, zeggen ze dat Defensie het betreurt dat er onlangs geen arbeidsvoorwaardenakkoord is gesloten. Want het personeel stuurde de bonden in oktober terug naar de onderhandelingstafel. Het personeel was niet blij met het vorige resultaat. En het personeel is op zijn zachtst gezegd niet blij met het nu voor de tweede keer stoppen van het overleg, omdat de werkgever niet thuis geeft, al legt Defensie in een bericht de schuld bij de bonden. Staatssecretaris Visser schreef op twitter dat ze het jammer vindt dat ze nu geen duidelijkheid kan geven. Maar die duidelijkheid geeft Visser wel. Ze maakt pijnlijk duidelijk het belang van het personeel niet hoog te hebben zitten. En dat is beschamend als je eerst nog zegt het personeel op 1 te zetten, maar nu laat zien het afwijzen van het eerdere bod door het personeel volstrekt niet serieus te nemen.

De werkgever Defensie moet water bij de wijn doen: Defensiepersoneel wil meer loonruimte, betere toelagen en een goede militaire pensioenregeling en tot er een nieuwe Cao is, moet  Defensie de afspraken over de bestaande militaire pensioenregeling respecteren.  Zo ingewikkeld is het niet, en zo absurd zijn die eisen helemaal niet. Maar als je als staatssecretaris geen ruimte geeft, en blijkbaar niet het vermogen hebt om jezelf los te trekken van de knevel van Financiën, dan kun je je afvragen waarom je überhaupt hebt beweerd dat het personeel op 1 staat.

Kamerlid Hanke Bruins Slot las alvast een motie voor waarin de waardering voor het Defensiepersoneel werd uitgesproken. Zij steekt haar nek uit, gesteund door de rest van  Tweede Kamer. En die steun is nodig, want de woede onder het Defensiepersoneel is groot, zelden werd er zoveel onvrede geuit. De vraag is wat het Defensiepersoneel gaat doen. Want de actiemogelijkheden zijn door hun bijzondere status zeer beperkt. Staken mag sowieso niet. Maar misschien dat het wel eens tijd wordt dat eenheden een Defensiebrede grote oefening op het Malieveld gaan houden. Want het moet eindelijk eens, ook voor het grote publiek, duidelijk worden hoe er door de politiek gesold wordt met het Defensiepersoneel. De volledige defensietop moet waarmaken wat ze zegt: Zet de personeel eens echt op 1. Want wat er nu gebeurt is om je kapot te schamen.

Door: Eduard van Brakel

13 reacties

 1. Typerend, het gebruik van het woord ‘knevel’. Als er door MinFin, op voorspraak van Mark Rutte, geen ruimte wordt geboden dan blijft een en ander vestzak-broekzak in een eventueel nieuw CAO akkoord. Rutte heeft de sleutel op zak maar mist een ethisch ijkpunt en derhalve blijft de sleutel waar hij zit en gaat derhalve niet in het sleutelgat van de kluis van Koolmees.
  Voor het personeel is er ook een ‘knevel’, die wordt echter telkens, maar tergend langzaam verder aangedraaid. De ‘oproep’ voor een militaire oefening in Den Haag klinkt ‘aardig’ maar defensiepersoneel is murw, men is bovendien wars van dit soort acties. Het individu voert zelf op eigen wijze actie, men hangt de baret of pet aan de wilgen en kiest een ander pad. Dat is wellicht het beste signaal aan onze ambtelijke en (semi-)politieke top! Wie niet horen wil moet maar voelen, de echte pijn volgt de komende jaren nog (meer)!

 2. In 1975 vlogen Neptunes over het Binnenhof en zaten 7000 marinemensen in de RAI in Amsterdam uit protest tegen bezuinigingen opende Marine Luchtvaartdienst. Het kan dus wel, mits gevoordineerd en ook door militaire leiding ondersteund.

  1. Resultaat was dat er nu 1800 ambtenaren in de bestuursstaf van Mindef werken met de SG daarboven. Defensie top zelf heeft niets te vertellen. De deze bestuursstaf slokt ruim een derde van het totale defensie budget op! Deze bestuursstaf is ingericht om de militairen kort te houden en monddood te maken. Het is niets dan een extra bestuurslaag meer bureaucratie. Veel wat er mis gaat bij defensie krijgen de militairen de zwarte Piet of trekken het boete kleed aan. SG die direct verantwoordelijk is blijft buiten schot! Alle top ambtenaren met minister salarissen die niets bijdragen aan defensie!

  2. Er is in de afgelopen 44 jaar héél veel veranderd, Heinz. Militairen lopen tegenwoordig als makke schapen achter de regering aan. Veel praten, geen acties waardoor de regering rustig verdergaan met de ontmanteling van de krijssmacht. En vergeet daarnaast onze NAVO afdracht voor onze veiligheid niet: 1,2% BNP i.p.v. de 2% BNP. Boeman Trump daarintegen, draagt maar liefst 4% bij, respecteert de (gepensioneerde)_ militair en bewaakt de landgrenzen tegen illegale instroom, drugs en mensensmokkel. Macron wil een Europees leger, omdat we niet langer meer op Amerika kunnen vertrouwen, en wij Europeanen lopen maar netjes achter deze Europese elite aan. STOP deze EU waanzin, Maak Europa weer Great Again en respecteer de beschermde status van ons, militairen!

 3. In feite is het diep triest dat een staatssecretaris zich zo onbeholpen opstelt bij het overleg over de arbeidsvoorwaarden. Je zou bijna veronderstellen dat er een nieuwe Vogelaar is opgestaan die gewoon incapabel is en niet beseft wat er onder het defensiepersoneel speelt. Maar zij is niet de enige, want de minister van Defensie met haar tweet kan er ook wat van.
  Wat schreef zij op Twitter.
  Onze inzet is dat onze mensen in januari een positief effect zien op hun loonstrook, maar daarover moet onderhandeld worden. Laten we dat doen! En met het gewoon bewust dreigen dat bij een eindloonregeling een hogere premie door de militair in januari 2019 wordt betaald. Maar deze minister vergeet er even bij te vertellen dat bij het middelloonstelsel ook de werkgever minder aan premie hoeft bij te dragen.

  Het zijn van haar wat van die hoogdravende woorden, maar STAS en HDP moeten gewoon 24/7 aan hun werk om tot een goede oplossing te komen en geen aflulverhalen bezigen dat zij meer tijd nodig hebben. Want dat is geen leiderschap die naar topprestaties leidt.

  Maar je kunt je ook afvragen of deze HDP wel geschikt is om zijn functie uit te oefenen omdat hij schijnbaar geen overredingskracht bezit om voor zijn personeel de barricaden op durft te gaan. In gewone mensentaal heet dit management by punishment.

  En dan hebben we nog een CDS die schijnbaar zijn minister van Defensie maar niet kan overtuigen dat het voor het personeel nu ook twee voor twaalf is. Als je zijn weblogs leest dan leidt het er alleen maar toe dat hij zijn personeel een worst voor houdt die niet in daden wordt omgezet.

  Het toch beschamend dat er door de bonden weer ledenraadplegingen moeten worden georganiseerd, waar wederom de emoties de boventoon zullen voeren.

  Maar het kan ook anders als al deze hoogste leidinggevenden die allemaal in het gebouw op Plein 4 gehuisvest zijn eens gezamenlijk met elkaar overeenkomen en een unaniem besluit nemen om het defensiepersoneel niet in de kou te laten staan. Dan tonen zij de een hoge mate van leiderschap waar het defensiepersoneel op kan vertrouwen.

 4. Het lijkt er inderdaad op dat ze ons hebben gehoord! Jammer dat ze alleen niet kunnen luisteren! Iemand aanhoren met de vingers tot aan de ellebogen in de oren zorgt ervoor dat je niet verstaat wat er wordt gezegt en gevraagd. ” ik heb u gehoord ” de vraag is dan nu legitiem om te vragen, wat hebben wij dan gezegt?

 5. Wat is het resultaat? Hebben we nog types “Neptunus” of “Orions”? Of zijn we destijds voor de gek gehouden. Wat ze misschien, mits op papier harde toezeggingen weer zou kunnen gebeuren?

 6. Perosneel op 1? Laat me niet lachen het is al jaren op plaats negentig en het is voor de Defensietop totaal onbelangrijk. Al jaren roepen ze “wat een goed personeel”maar waardering ECHT NIET. Als Defensietop moet jje je diep schamen. Trouwens de hele Tweede kamer moet zich schamen want zij laten het toe.

 7. Misachten wordt het tijd dat we alle voertuigen van de plaat halen en in een rustig naar De Haag rijden waarbij er gigantische files ontstaan op alle snelwegen in het land. Dit onder het motto; onderhoud rijvaardigheid. Levert waarschijnlijk enorm veel frustratie en boosheid op bij vele weggebruikers, maar laat wel zien dat we het niet eens zijn met de gang van zaken

  1. Een super oplossing “onderhoud” rijvaardigheid is geen staking en wel werk. Ik ben wel wat ouder maar als het nodig is ben ik beschikbaar.

 8. Een super oplossing “onderhoud” rijvaardigheid is geen staking en wel werk. Ik ben wel wat ouder maar als het nodig is ben ik beschikbaar.

 9. De staatssecretaris (en de minister) heeft in de schijnheilige vertoning van 13 november de publieke tribune van de Thorbeckezaal gewoon in het gezicht uitgelachen! Op het SOD van 20 november heeft ze weer haar ware gezicht durven te laten zien! Straks niet meer op stemmen dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.