Personeel op 1 en op naar de 2 procent?

Geplaatst door

Vijftigduizend militairen zijn aan het oefenen in Noorwegen. De NAVO houdt met Trident Juncture 2018 de grootste NAVO-oefening sinds het einde van de koude oorlog. Of misschien is het wel de grootste oefening sinds het begin van de nieuwe koude oorlog. Nederland levert 2200 militairen die meedoen en dat is, terwijl de missies ook nog doorgaan en de effecten van decennialange bezuinigingen nu pas echt zichtbaar worden, een prestatie van formaat.

Militairen van alle Krijgsmachtdelen zijn aanwezig in Noorwegen om de gereedheid van onze Krijgsmacht te verhogen en de samenwerking met de NAVO-partners te verbeteren. ‘En dat is nodig om er te staan als het nodig is’, zegt minister Bijleveld van Defensie die de oefening samen met Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer bezocht.

Dat ‘er staan als het nodig is’, doet onze Krijgsmacht gelukkig al jaren. Vooral dankzij de kennis, expertise, inzet en loyaliteit van het Defensie-personeel. De laatste jaren stond het personeel er op de vele missies die zijn uitgevoerd. Maar de mogelijkheid op interstatelijk conflict tussen oude vijanden lijkt ook weer mogelijk. Zeker nadat Rusland ook al de grootste oefeningen sinds de val van de Berlijnse muur heeft gehouden.

Hard en soft power

Rena, 25 oktober 2018,
45 Painfbat (Pantser infanterie battaljon) verkennen het woeste oefenterrein in Rena.
Zowel Rups als wielvoertuigen worden tot het uiterst getest.

Daarnaast spelen verschuivingen in de economische verhoudingen een rol in de huidige en toekomstige wereld, en is bijvoorbeeld China bezig met het vestigen van een positie in Afrika. Afrika is het continent in opkomst. Met de grote bevolkingsgroei is Afrika straks goed voor 1/3e van de wereldwijde afzetmarkt. Om onze huidige welvaart te behouden is het voor Nederland dus ook zaak om – ook daar – onze handelsbelangen te behouden, vergroten en verdedigen, te land, ter zee en in de lucht en met hard power en soft power. Niet voor niks wil het ministerie van Buitenlandse Zaken het postennetwerk van ambassades en consulaten weer uitbreiden, nadat dat netwerk ook al ten prooi is gevallen aan bezuinigen door opeenvolgende kabinetten.

Naast de soft power van de diplomatiek speelt de hard power van de Krijgsmacht ene rol bij het veiligstellen van wat ons dierbaar is, en het verdedigen van wat belangrijk is om onze welvaart te behouden. En ondanks dat er nu behoorlijk wat mensen en materieel in Noorwegen aan het oefenen zijn, is onze Krijgsmacht er nog lang niet. De Krijgsmacht levert zelfs een ongekende topprestatie door zo aanwezig te zijn in Noorwegen.

Terugwinnen vertrouwen

Nederlandse bijdrage aan Trident Juncture (klik voor groter)
Nederlandse bijdrage aan Trident Juncture (klik voor groter)

De komende maand staan er een paar zeer belangrijke overleggen over Defensie op de politieke agenda. Politici die meedoen aan die overleggen moeten beseffen dat de Krijgsmacht door de hoeven dreigt te zakken, ondanks de schepen, vliegtuigen, voertuigen en manschappen die in Noorwegen aanwezig zijn. Het vertrouwen bij een groot deel van het Defensiepersoneel is weg; er dreigt niet alleen een kloof tussen de  Defensietop en de werkvloer, er dreigt ook een tweedeling tussen de ambtenaren en militairen binnen de organisatie, zeker in de hogere echelons. En ook het vertrouwen van de militairen in de politici is volkomen verdwenen. De komende maand is een cruciale maand voor politici en de Defensietop om de eerste stappen te zetten in het terugwinnen van dat vertrouwen.

En dat kan. Er kan besloten worden om de Krijgsmacht nog beter te financieren. En er kan besloten worden om meer geld uit te trekken voor een beter arbeidswaardenvoorstel voor het Defensiepersoneel. En er moet worden besloten om – ondanks het uitblijven van een akkoord – het ABP terug te fluiten en geen nieuw pensioenstelsel in te voeren, maar de huidige regeling te handhaven totdat er een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord is.

Maak het beloofde waar

De toekomst is te belangrijk om te verkwanselen. En de Krijgsmacht speelt een belangrijke rol in die toekomst. De toekomst begint voor Defensie deze maand, niet alleen tijdens de grote oefening in Noorwegen, maar vooral als politici in cruciale overleggen kunnen beslissen om de Krijgsmacht te versterken. Oud-militairen als Bruins Slot van het CDA en Bosman van de VVD kunnen daar samen met de Defensiegezinde partijen als CU, SGP en FvD een belangrijke rol in spelen door op de juiste manier druk uit te oefenen en hun invloed aan te wenden.

Want de Krijgsmacht moet versterkt worden, het fundament moet verstevigd worden. Onze Krijgsmacht moet kunnen blijven verdedigen wat ons dierbaar is. Politici zijn aan zet. De Krijgsmacht maakt – dankzij de ongelooflijke kwaliteiten en loyaliteit van het Defensiepersoneel – al jaren het onmogelijke waar. Laten de politici daar een voorbeeld aan nemen, en laat hen tenminste het afgesproken en beloofde waar maken: Het personeel op 1 en op naar die 2 procent.

Door: Eduard van Brakel

Foto’s: Defensie.nl

7 reacties

  1. Nederland levert 2200 militairen die meedoen en dat is, terwijl de missies ook nog doorgaan en de effecten van decennialange bezuinigingen nu pas echt zichtbaar worden, een prestatie van formaat.

    Maar is het wrang om te stellen dat dit nog geen 5% personeel van de krijgsmacht is? Het hadden er gewoon 5000 moeten zijn.

    1. Er was gewoon geen geld meer voor nog meer . Een lachertje toch! Nederland had 1000 tanks, nu moeten ze geleend worden. Eerst hadden we 16 fregatten, hoeveel nu nog? Toen hadden we 250 YF 16 ‘s , wat nu? Er worden nu 37 YF35s gekocht, die tegen de modernste Tussen het moeilijk gaan krijgen. Salaris? Ik dacht altijd dat ik goed verdiende bij defensie, alleen dat bleek een utopie . Defensie moet naar 3 procent bruto binnenlands , en weer naar sterkte terug. Kost wat, maar geeft ook veel.

  2. Een behoorlijke bijdrage van Nederland aan deze grote Navo-oefening maar natuurlijk maar een schim in vergelijking met vroegere capaciteiten…

    Autumn Forge 83 was made up of at least six exercises

    Atlantic Lion 83, the 1 (NL) Corps Field Training Exercise made up of 24,000 soldiers, 850 armored vehicles, and 6,000 other vehicles from the Royal Netherlands Army participated also occurred during this time period, although it was not directly a part of Autumn Forge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.