Verhuizing mariniers een no-go

Geplaatst door

Defensie kampt met zeker 8.000 vacatures, en daar komen er nog ongeveer 1600 bij. Tenminste als de verhuizing van het Korps Mariniers van Doorn naar Vlissingen doorgaat. Want uit interne Defensie-documenten die in handen zijn van RTV Utrecht blijkt dat 68 procent van de Mariniers het Korps wil verlaten als ze verplicht en permanent in Vlissingen gelegerd worden en niet meer in Doorn.

Al sinds 2012 kritiek

Van meet af aan is er kritiek op het plan uit 2012 van toenmalig minister Hillen, onder meer de Rekenkamer concludeerde dat er geen strategische visie aan ten grondslag lag De verhuizing van Doorn naar Vlissingen moest gebeuren omdat in Doorn geen uitbreiding mogelijk zou zijn, maar ook dat bleek niet waar. Al voordat Hillen het besluit nam, lag er toestemming van de gemeente voor uitbreiding en nieuwbouw op de kazerne in Doorn, zo bleek uit een reconstructie van Follow the Money.

Ook zijn er nog steeds twijfels over de geschiktheid van het terrein in Vlissingen. Er moet nog vervuilde grond gesaneerd worden, maar de plannen voor de nieuwbouw zijn ook niet goed genoeg. Zo is er te weinig ruimte voor boordslapers, en zijn er te weinig oefenmogelijkheden. Fit-to-purpose is het allemaal in ieder geval niet.

Mac Mootry schatte leegloop te laag in

Generaal Jeff Mac Mootry, de commandant van het Korps Mariniers kreeg van politici als oud-minister Hans Hillen, en Tweede Kamerlid Bosman de wind van voren toen hij aangaf dat de helft van zijn Korps buiten de Defensie zou gaan werken bij een verhuizing naar Vlissingen. Nu blijkt dat Mac Mootry dat getal nog te laag heeft ingeschat. Maar liefst twee derde van het elitekorps wil  dan vertrekken.

Het personeel op 1, zo staat in de Defensienota. Versterking en behoud van het personeel is een pijler waarop het nieuwe Defensiebeleid gestoeld zou moeten zijn. Daar past een leegloop van de oudste gevechtseenheid van Nederland niet bij. Al sinds 1665 gaan de Mariniers overal op missie, zo wijd de wereld strekt. Maanden per jaar zijn ze van huis: op oefening, op uitzending. Dat kan omdat ze een stabiel thuisfront hebben. Qua patet orbis, maar wel vanuit een stabiele thuislocatie.

Sputterend thuisfront

En juist dat thuisfront, dat sputtert. In de regio Utrecht hebben de partners van de Mariniers familie en vrienden wonen, is de kinderopvang geregeld, hebben ze zelf werk. Bosman en Hillen zouden het misschien graag willen, maar een vrouw volgt haar man niet meer zoals vroeger, die tijden zijn gelukkig voorbij. En de partners van de Mariniers gaan niet alles opgeven, omdat politici een slecht idee hebben. Een partner van een marinier volgt de marinier niet om als cadeautje voor Carla Peijs te dienen. Het niet willen verhuizen heeft overigens niks met de plaats Vlissingen te maken, als de verhuizing naar Stadskanaal, of Maastricht was geweest, had waarschijnlijk hetzelfde protest geklonken, omdat ook dan het thuisfront de stabiele basis kwijt was.

Dat het idee van de verhuizing van de mariniers echt aan alle kanten rammelt dat moge inmiddels duidelijk zijn. Minister Bijleveld en Staatssecretaris Visser weten wat hun te staat: hou de Mariniers in Doorn, en bouw een fit-to-purpose paarse kazerne in Vlissingen, waar de douane bijvoorbeeld ook gebruik van kan maken. Met de investeringen die gedaan worden in de Krijgsmacht zijn er wellicht ook nog mogelijkheden tot het (her-)oprichten van eenheden die dan Vlissingen als thuisbasis krijgen. Maar de verhuizing van het Korps Mariniers is echt een no-go. Dat moeten zelfs politici nu wel inzien.

Door: Eduard van Brakel

Foto’s: Defensie.nl

 

2 reacties

  1. Bij het artikel moet eerlijk worden verteld dat het om een enquête(stelling) gaat dat 68% niet naar Vlissingen wil. Uitstroom in september bedraagt 157 mariniers en zet dit door eind 2018 zal het korps 10% van haar mariniers verliezen. Met andere woorden zal het korps met ± 210 mariniers of nog meer inkrimpen. Overigens is dat nog veel te veel en hoort het korps te blijven in Doorn met een aanvullende legerplaats in de buurt met een goed en doeltreffend operatie/oefengebied waar geforenst kan worden. En dan ook nog in aanmerking nemende dat een kazerne op basis van een Heymans leaseconstructie wordt gebouwd, net als in Utrecht, en wat Defensie op termijn heel veel geld gaat kosten in de toekomst.
    Maar laat ik mij vooral mijn mond houden over het politieke een-tweetje wat destijds de minister van Defensie heeft gespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.