Munitievoorraden worden aangevuld

Geplaatst door

Stappen zetten

Zr.Ms.Van Speijk vuurt een Sea Sparrow af
Zr.Ms.Van Speijk vuurt een Sea Sparrow af

Met genoeg voorraden kan Defensie zijn taken beter doen. Voor het volledig uitvoeren van al dat werk, zijn dus meer investeringen nodig. Sinds 2016 wordt er al geïnvesteerd in munitie voor missies en de snel inzetbare capaciteiten als de NAVO-flitsmacht, maar daar komen nu extra investeringen bovenop. Omdat er echter sprake was van een situatie van schaarste, moeten er de komende jaren nog stappen worden gezet.

Als de voorraden op peil zijn, kan het opleiden en trainen van militairen ook verbeteren. Nu lukt dat regelmatig niet omdat de opleidingsinstanties worden ‘kaalgeplukt’. Missies en andere vormen van militaire inzet hebben immers prioriteit. Daar gaat dan ook het eerst munitie heen.

Eigen verantwoordelijkheid

De afgelopen 30 jaar is de krijgsmacht geslonken en zijn voorraden steeds verder verlaagd.  Maar in die tijd werd de wereld onveiliger en aan verandering onderhevig. De NAVO, de EU en de Verenigde Staten eisen dat Europa en dus ook Nederland meer eigen verantwoordelijkheid neemt op het gebied van veiligheid. In 2017 heeft de NAVO de lidstaten opgelegd dat zij hun munitievoorraden op orde hebben.

Bron: Defensie.nl

Foto’s: Defensie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.