Eerste medailles voor Nederland op Invictus Games

Geplaatst door

Ook al gaat het niet echt om de medailles, voor Nederland zijn ze wel binnen op de Invictus Games in het Australische Sydney. Stefanie Verhoef haalde zilver op de tijdrit, Edwin de Wolf pakte 2x brons bij het wielrennen: op de tijdrit en bij het criterium. Daarnaast pakte het zeilteam ook nog een bronzen plak.

Zilver voor Stefanie Verhoef
Zilver voor Stefanie Verhoef

De Invictus Games werden gisteren geopend door de Engelse Prins Harry. “Dit doe je niet voor jezelf, niet voor je familie en niet eens voor je land, Dit doen jullie voor de Invictus-generatie, een nieuwe generatie veteranen.” , zei hij bij de opening naast het befaamde Opera House aan het water van Sydney Harbour. Net voor de plechtigheid barstte een enorm onweer los boven het publiek, waardoor de opening enigszins was vertraagd.

De Invictus Games zijn bedacht door de Britse prins, zelf een Afghanistan-veteraan. Het evenement is bedoeld voor militairen die in dienst lichamelijk of mentaal gewond zijn geraakt. “Maar het is ook bedoeld voor hun vrienden en families, wier levens ook zo zijn veranderd”, zei prins Harry.

Vreemd

De eerste Nederlanders, Ata en Henry, zijn al in actie gekomen tijdens de behendigheidsrit met terreinwagens, op het beschermde Cockatoo Island. Zij kwamen niet op het podium, maar daar draait het ook niet om bij de Invictus Games, stelde Ata. “Het was voor ons natuurlijk vreemd met het stuur rechts en de versnellingen links. We hebben ons best gedaan, meer konden Henry en ik echt niet doen.”

Brons voor Edwin de Wolf
Brons voor Edwin de Wolf

Morgen zijn de wielrenners en zeilers aan de beurt. Edwin de Wolf, Rahmon Zondervan, Antonie van Herwijnen en Stefan Nommensen gaan in de ochtend van start voor de tijdrit en in de middag rijden zij het criterium. Stephanie Verhoef komt alleen bij de tijdrit op het parcours in de mooie en historische botanische tuin van Sydney. Luuk Veltink, Marc van de Kuilen, Jeroen Lunsingh en Edwin Vermetten vormen tegelijkertijd het team in de oranje zeilboot op de wateren rond het befaamde Sydney Opera House.

Den Haag

De Nederlandse ploeg komt verder in de week uit bij zitvolleybal, rolstoelbasketbal, rolstoeltennis, powerlift, indoorroeien, zwemmen, atletiek, boogschieten. De spelen duren tot en met volgende week zaterdag.
Dan is ook de introductie van Nederland als organisator voor de Invictus Games van 2020 in Den Haag. Aan deze editie doen 500 (oud-)militairen uit 18 landen aan deel. Polen is de enige debutant op het toernooi.

Bron: staf Invictus Team, Defensie.nl

Foto’s medailles: majoor Berghout

Brons voor het zeilteam
Brons voor het zeilteam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.