Luitenant-admiraal Rob Bauer (foto Defensie)

CDS Bauer: geen lange missies, wel licht in de tunnel

Geplaatst door

Ondanks de 1,5 miljard die extra in Defensie wordt gestoken, kan onze Krijgsmacht geen meerjarige missies meer aan. Dat zegt Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer. Kortere missies moeten volgens hem nog wel kunnen, maar een lange niet. De Krijgsmacht moet eerst op orde komen.

De Krijgsmacht kampt met diverse problemen. Zo is er een groot personeelstekort, vooral bij de ondersteunende eenheden, maar ook bij gevechtseenheden zijn compagnieën samengevoegd of stilgelegd. Mede daardoor zou bij Landmacht geen van de brigades volledig inzetbaar zijn en zijn bij de Marine maar 2 van de 4 onderzeeboten inzetbaar. Ook eist de komst van de JSF of F35 veel capaciteit op. In totaal heeft de Krijgsmacht meer dan 8.000 vacatures.

De lange missies waaraan Nederland nu meedoet, zoals in Mali en Irak worden afgebouwd. Volgens de CDS geeft dat de Krijgsmacht de mogelijkheid om weer op adem te komen en om de basisgereedheid weer op orde te krijgen. 

Probleem op probleem komt naar buiten

De laatste weken komt het ene na het andere probleem van de Krijgsmacht naar buiten. Zo was er eerst geen winteruitrusting voor de 1000 militairen die meedoen aan de grote NAVO-oefening Trident Juncture, uitrusting die er door ingrijpen van de staatssecretaris op het nippertje nog wel kwam. Maar er waren ook problemen met helmen, scherfvesten, nieuwe problemen met chroom 6 bij granaten van de artillerie en in de bussen van de gasmaskers en ook kwam naar buiten dat commando’s in schadelijke gassen op een schietbaan moesten werken, terwijl dat probleem bij de hogere leiding bekend was. En kwam er een heel pijnlijk ‘nee’ op het arbeidsvoorwaardenvoorstel. Over dat laatste zei

Apaches tijdens Falcon Autumn (foto Defensie)
Apaches tijdens Falcon Autumn (foto Defensie)

luitenant-admiraal Bauer dat het Defensiepersoneel ‘loyaal tot op het bot is en een fatsoenlijk salaris verdient.’

Daarnaast werd ook bekend dat er een meldpunt is geopend waar Defensie-personeel terecht kan met klachten over uitrusting, huisvesting of de werkplek. Een speciaal interventieteam gaat die klachten dan snel oplossen. Volgens Defensie is dat mede nodig omdat er door Defensiepersoneel geregeld naar de media wordt gestapt, of via een advocaat wordt gecommuniceerd. Volgens CDS Bauer worden alle problemen nu echt opgelost, en het interventieteam moet daaraan bijdragen.

Sceptische reacties

Defensiepersoneel reageert enerzijds positief, maar anderzijds sceptisch op het interventieteam. Dat stelt namelijk dat er via de lijn, de commandanten dus, wordt teruggekoppeld. Maar juist die commandantenlijn wordt vaak als reden gevend dat er niets wordt gedaan met meldingen (‘Onder mijn commando geen problemen’), of dat er sancties volgen tegen de melder, en dat er juist daarom extern wordt gemeld.

Bauer zegt de sceptici te begrijpen en benadrukt dat decennialange bezuinigingen niet zomaar ongedaan gemaakt kunnen worden en dat er deze keer wel veilig gemeld kan worden. Desondanks komt er nog een pittige tijd aan. De Krijgsmacht heeft lange tijd, mogelijk jaren, nodig om de basisgereedheid op orde te krijgen. Het extra geld, de 1,5 miljard, is daarvoor hard nodig, maar is nog te weinig om verder uit te bouwen. Desondanks ziet Bauer dat het beter gaat, dat er meer spullen zijn en dat er dit jaar meer nieuw personeel is geworven dan vorig jaar. ‘Er is licht aan het einde van de tunnel’, zo stelt hij.

Door: Eduard van Brakel

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.