Als u straks dan toch in de onderhandelmodus zit, minister

Geplaatst door

Een unaniem nee tegen het arbeidsvoorwaardenvoorstel. Uw Defensiepersoneel heeft de bonden en daarmee ook u en mevrouw Visser teruggestuurd naar de onderhandelingstafel, om opnieuw te gaan praten over een CAO voor Defensie, die straks hopelijk wel acceptabel is. En dat nog wel op de dag dat u ook mocht bekendmaken dat de MIVD Russische spionnen betrapte bij een hackaanval, en ze daarna het land uitbonjourde. Mooie verhalen zijn dat, die de waarde en het belang van een goed werkende MIVD onderschrijven.

Nee sneeuwde onder

Het nieuws van het Nee tegen de arbeidsvoorwaarden – een Nee van loyale en trouwe militairen! – sneeuwde daardoor een beetje onder. Ik denk dat de mensen die zich bij Defensie met reputatiemanagement en het beïnvloeden van de beeldvorming bezighouden zich in de handen knepen, toen ze hoorden dat de FBI precies gisteren bekend ging maken dat ze een aanklacht tegen Russische inlichtingenofficieren ging indienen. En dat die aanklacht mede dankzij Nederland tot stand is gekomen. Het is logisch dat zoiets groot nieuws is.

En het brengen van dat nieuws had natuurlijk ook bijeffecten. Zoals het al genoemde ondersneeuwen van het Nee van de bonden, maar ook iets anders. Het was opmerkelijk hoe eensgezind alle politici de acties van Rusland veroordeelden, en de acties van de MIVD – terecht -ophemelden. En toen, minister, begon het allemaal wel op een soort campagne te lijken.

Rijp maken voor meer budget?

Want, opgepast ik zet mijn aluminiumhoedje even op, vorige week was er gedoe over de winterkleding, deze week over de helmen en scherfvesten van het KCT, u heeft bij de NAVO gezegd dat er in Nederland echt forse stappen nodig zijn om het Defensiebudget op peil te brengen, dan komt er nieuws van de MIVD en er is een Nee tegen de arbeidsvoorwaarden. Allemaal dingen die lijken op het rijp maken van de politieke geesten voor meer geld voor Defensie.

Want:

  • Slechte, ontbrekende, of verouderde uitrusting = meer geld nodig voor nieuwe goede uitrusting.
  • Bij NAVO zeggen dat er forse stappen nodig zijn = zorgen dat er meer geld komt.
  • En een wel acceptabel arbeidsvoorwaardenvoorstel neerleggen = meer geld nodig.
  • Nog meer vervelende Russische spionnen een hak zetten = meer geld nodig.

En minister, de zwarte weduwe is weg bij het ministerie van Financiën. U weet wel, die vrouw die een ‘einde wilde maken aan de goudgerande arbeidsvoorwaarden van de militairen’. Nou die is er niet meer, dus dat moet mogelijkheden bieden qua onderhandelingsruimte. Neemt u gewoon Bauer mee, of wat onderofficier-instructeurs van het oude stempel, die daar dan even de boel naar rechts richten om uw statements wat kracht bij te zetten, en dan moet er toch echt meer budget gaan komen. Maar nu zet ik mijn aluhoedje af, want misschien dat het naar rechts richten toch niet zo goed werkt in een ambtelijke omgeving. En ik wil natuurlijk wel goed advies geven.

De onderhandelmodus

Want minister, u moet toch opnieuw gaan onderhandelen met het personeel.  En als u dan toch in de onderhandelmodus zit, kunt u er vast gelijk een paar honderd miljoen, of een paar miljard bij onderhandelen voor het Defensiebudget, want van die eensgezindheid in de Kamer moet u gebruik maken. Ook uw toezegging bij de NAVO moet u natuurlijk gestand doen. En als u die financiële ruimte heeft, dan kunt u natuurlijk ook wel een goed voorstel doen aan uw personeel. Want dat vorige was in heel veel opzichten onder de maat. Zorg nou gewoon voor een fatsoenlijke loonstijging, een fatsoenlijke ophoging van oefentoelages zodat militairen in de weekenden e.d. niet onder het minimumloon vallen, een fatsoenlijke compensatie voor hen die er tot 14.000 euro op achteruitgaan in pensioen. Het is op zich niet heel ingewikkeld denk ik.

Doe wat u beloofde: personeel op 1

Kortom minister: doe wat u in de Defensienota beloofde: het personeel op 1 zetten. Want dat overweldigende ‘nee’ is misschien wel het grootste signaal dat er wat moet gebeuren, dat in tijden heeft geklonken. Doe er wat mee, zou ik zeggen, want anders is zijn er straks nieuwe schepen, F35’s, voertuigen, drones en andere mooie dingen, en dan is het personeel op, omdat het de poort uit is gerend naar een bedrijf dat hun wel op waarde weet te schatten. En dat lijkt me niet echt de bedoeling.

Ik wens u weer veel wijsheid toe,

Eduard van Brakel

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.