Stem op generaal Damen voor Logistiek Goeroe van het jaar 2018

Geplaatst door

Even dacht ik dat hij ging proberen om me ondersteboven te lopen. Maar net op tijd stopte hij, en stak zijn hand uit om me te begroeten: ‘Hans Damen’, zei hij met Brabantse tongval, om gelijk daarna zijn nominatie voor Logistiek Goeroe van het jaar waar te maken: ‘Wil je een broodje? Het is hier prima geregeld door Paresto’.

Het was voor het eerst dat ik de brigade-generaal Hans Damen in levende lijve zag. Ons contact had zich de afgelopen jaren vooral via social media afgespeeld, en soms belde hij me om ongezouten – ‘En ik ga ervanuit dit je dit niet publiceert’ – zijn mening te geven over de schrijfsels die ik geregeld produceer. De generaal Damen is zelfs zo actief op social media dat hij binnen de Krijgsmacht de bijnaam ’twitter-generaal’ heeft, maar hij doet het met een reden: ‘Ik vind dat je daar moet zijn waar je mensen kan bereiken.’ Maar bijna zou je daardoor vergeten dat Damen niet alleen twittert, maar dat hij ook grote verdiensten heeft op het logistieke vlak.

Damen begon in 1979 aan zijn militaire carrière door te starten met de officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda, als cadet voor het dienstvak van de Militaire Administratie. Daarna volgden vele functies binnen de Krijgsmacht. Hij was onder meer commandant van DART (het Disaster Assitance Response Team), plaatsvervangend hoofd van de Landmacht Planning, Commandant van het Opleidingscentrum logistiek, maar ook diplomaat bij de NAVO en plaatsvervangend commandant van Operationeel Ondersteunings Commando Land. Nu staat Damen aan het hoofd van de TaskForce Logistiek, die grootschalige logistieke operaties weer op de kaart moet gaan zetten.

Hans Damen
Hans Damen

Niet verwonderlijk dus dat Damen door Jong Logistiek Nederland is genomineerd voor de eretitel Logistiek Goeroe van 2018. Maar het zijn niet alleen zijn officiële functies die zorgden voor zijn nominatie. De nominatie komt ook voort uit zijn inspanningen die hij doet om jongeren te betrekken bij logistiek. Damen doet het zelf af ‘als jongeren een beetje de ruimte geven’, maar hij wordt erg gewaardeerd omdat hij jongeren ondersteunt en – inderdaad – de ruimte geeft om met goede plannen en ideeën te komen, waarbij het belangrijk is dat iedereen naar elkaar luistert, ongeacht rang of stand, of functie. Om dat te bereiken steunt Damen van harte organisaties als Jong Defensie en Futur, die zich beide richten op jonge professionals, zowel binnen als buiten de Krijgsmacht.

Damen wil die twee werelden met elkaar verbinden want, zo zegt hij: ‘We kunnen heel veel van elkaar leren. We dagen elkaar uit.  We helpen elkaar. Door alle generaties heen, zonder meesters en leerlingen, maar als logistieke vrienden.’ Toch schrok de generaal wel toen hij genomineerd werd: ‘Heel eerlijk; mijn eerste reactie was ” Help. Goeroe. Daarna kun je alleen nog maar in je kist gaan liggen.’ Maar toch besloot hij om de nominatie te accepteren. ‘En nu wil ik de titel eigenlijk winnen ook’, zegt hij. Maar om de titel te kunnen winnen, moet er wel op hem gestemd worden. En voor deze keer geeft het Defensie-Platform een bindend stemadvies: Stem op Hans Damen voor de titel Logistiek Goeroe 2018 >>>

Door: Eduard van Brakel

 

2 reacties

  1. Terecht dat hij genomineerd wordt.
    Ja ik ken de generaal van jongs af aan vanaf de zijkant, nu hij op het Plein zit kom je er niet meer makkelijk bij. Maar verder is hij zeer toegankelijk. Ik nomineer mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.