Minister, wanneer komt dat personeel echt op 1?

Geplaatst door

Geachte mevrouw Bijleveld, beste minister,

Heeft u een prettige vakantie gehad? Ik hoop het wel voor u. En ik hoop dat u uw accu heeft kunnen opladen. In ieder geval was het een mooi einde van de vakantieperiode: Majoor Roy de Ruiter die de Willemsorde kreeg. Als je leest van zijn daden, en zijn manier van optreden in de media ziet en hoort, dan kun je alleen maar heel veel respect en bewondering hebben voor die man, en voor zijn daden. Geweldig! Een voorbeeld voor ons allen.

Tegelijk spelen er nogal wat zaken minister. Het zou me niet verbazen als u opnieuw moet gaan onderhandelen over arbeidsvoorwaarden voor het Defensiepersoneel. Feiten en emoties lopen in de kritiek op het arbeidsvoorwaardenakkoord door elkaar. Bonden en analisten struikelen over elkaar heen om cijfers te duiden, en halen daar allemaal voorbeelden bij die hen het beste uitkomen. Maar ook bonden reageren vanuit de emotie naar kritische stukken. Dat maakt voor een ieder lastig om te duiden wat er nu echt aan de hand is.

Vertrouwen brokkelt af

En dat is natuurlijk sowieso geen goed teken. Als niet eenduidig is uit te leggen wat er nu feitelijk aan de hand is, dan kan het akkoord beter. En als er militairen zijn die er bij hun pensioen 14.000 euro bruto op achteruit gaan, dan is er ook iets goed mis. Ook de hoeveelheid netto voortuitgang voor militairen is aan discussie onderhevig. In de meest positieve berekeningen gaan militairen er zelfs meer op vooruit dan de rest van het Rijk. En de meest negatieve berekeningen blijft de loongroei nog onder de inflatie en gaan militairen er feitelijk op achteruit.

De HDP zei bij een presentatie dat hij al met 3-0 achterstond, en dan moest hij nog beginnen. Het vertrouwen in de HDP is weg, het vertrouwen in de politiek is weg, en het vertrouwen in de Defensie-organisatie is weg (maar Defensie geeft wel wat antwoord op vragen). Voor een behoorlijk aantal militairen komt daar nog bij dat het vertrouwen in de bonden ook nog eens af lijkt te brokkelen.

Maatmensen

Er wordt gespeeld met maatmensen om de CAO te duiden. Als ik in dienst was gebleven, was ik waarschijnlijk maatmens geweest: 40 jaar, nu majoor en de dienst uit als overste of kolonel. De groep die het hardst gepakt wordt door het akkoord dus. Als je de toestand schetst voor zo’n maatmens majoor die ergens in 1998 is begonnen, dan kom je tot de volgende situatie

 • Eerst heeft de doorstroom stil gelegen voor een aantal jaar. Ze moesten langer doorwerken, dus bleven de mensen in hogere rangen langer in dienst, en waren er minder doorstroommogelijkheden voor de lagere rangen. Vooral sergeanten, sergeant-majoors en kapiteins en majoors werden daardoor getroffen.
 • Van die groep worden de toenmalige kapiteins en nu majoors weer hard getroffen. Ze hebben geen voordeel meer van hun lang-model KMA, want inmiddels kunnen ook militairen die kort-model KMA hebben gedaan doorstromen en overste of zelfs generaal worden.
 • Ze moeten doorwerken tot hun 65e, dat is 7 jaar langer dan toen ze eind jaren ’90 begonnen bij Defensie.
 • Ze werken voor loon dat in ontwikkeling geen gelijke tred houdt met het Rijk, omdat de opgedane achterstand niet wordt ingelopen, en de ontwikkeling afhankelijk van de gekozen rekenmethode nu ook achterblijft.
 • Hun pensioen wordt 12.000 – 14.000 per jaar minder dan verwacht, terwijl ze langer moeten werken om het op te bouwen.
 • Door de afgenomen mogelijkheden tot promotie, wordt hun pensioen door de middelloonregeling misschien nog wel lager dan eerst voorspeld.
 • En tijdens het oefenen en in de weekenden werken ze – net als alle andere militairen – voor minder dan het minimumloon.

Beste minister, ik meende toch gelezen te hebben in de Defensienota dat het personeel op 1 kwam te staan? Kunt u aangeven hoe dat hier precies van toepassing is?

Personeel holt weg

Onderzeeboot (foto: Defensie)

Want het personeel holt keihard de poort uit. We hebben vier onderzeeboten, maar hebben maar de bemanning voor 2. Het Korps Mariniers legt een eenheid stil, omdat de uitstroom 37% hoger ligt dan gepland. Dat heeft natuurlijk ook met het ‘geniale’ politiek besluit te maken om de Mariniers te verhuizen van Doorn naar Vlissingen (nb. Wanneer draait u dat besluit eens terug?), maar de nieuwe arbeidsvoorwaarden zullen wellicht ook een rol spelen. Verschillende eenheden bij het CLAS zijn ook samengevoegd, en daar spelen nog steeds problemen met gebrekkige inzetbaarheid van voertuigen. Net als dus grote personeelsproblemen bij de eenheden. Een hint minister: Goede arbeidsvoorwaarden helpen bij werving!

En dan hebben we nog de Luchtmacht, het CLSK. Daar hebben ze nog steeds het kaartenmateriaal niet op orde, constateerde de OVV. En is er de simulator voor het vliegen met Apaches ook nog niet aanwezig, terwijl dat ook al jaren geleden door de OVV werd aangeraden om te doen. Mede daardoor is het oefenen onder de maat. De NAVO-norm voor het aantal vlieguren voor piloten wordt niet gehaald, stelt de OVV. En het CLSK krijgt natuurlijk veel te weinig F35’s. En ook dat draagt niet bij aan een goed beeld van de Krijgsmacht, minister.

De NAVO-norm helpt!

Maar goed, de NAVO-norm halen we ook met het begroting van Defensie niet. En dat zou natuurlijk wel moeten. Want minister, als we die norm nu wel gewoon zouden halen, zoals ooit afgesproken, dan zou het leven een heel stuk gemakkelijker worden voor de meeste militairen. Dan konden ze namelijk wel allemaal er financieel op vooruitgaan. Dan kon hun loonontwikkeling wel gelijk oplopen met de rest van het Rijk, zonder dat er gesjoemeld hoefde te worden met beginpunten van de berekening. Met een fatsoenlijke Defensiebegroting  was het loongebouw Defensie al wel aangepast aan het langer doorwerken. Want minister, het is toch absurd dat je je personeel wel langer laat werken, maar dat je niet zorgt dat ze in de jaren dat ze extra werken ook nog gewoon periodieke verhogingen kunnen krijgen? En met meer geld, met een goede begroting, kan de Krijgsmacht ook wat meer dan de boel alleen in stand houden en pappen en nathouden. Dan konden we echt investeren. Investeren in machines, maar bovenal in mensen. Dan kon u tenminste waarmaken wat u in de Defensie-nota beloofde: namelijk het personeel op 1 zetten.

En minister, kunt u ook even vragen of die opperofficieren zoals de admiraals Bauer en Kramer, en de generaals Beulen, Luyt, en Van den Brink hun mening geven? En vragen of ze achter hun personeel willen gaan staan? Want het blijft een beetje stil uit de top. Dankuwel.

Ik wens u weer veel wijsheid toe!

Hartelijke groet,

Eduard van Brakel

 

 

5 reacties

 1. Met rots lees ik dit, beter verwoorden zou ik niet kunnen. Ik heb die minimale 14 % in moeten leveren en kan gewoon niet op vakantie, geen geld voor (iets met eigen bijdrage ziekenfondsen en medicatie en behandelingen ondanks ster 4 polis zorgzaam. ) maar ja, ik ging dan ook al in 1976 in dienst en heb maar 41 dienstjaren, dat is veel te weinig om een goed pensioen op te bouwen en daarmee de jongere goed financieel te gemoed te komen, door in te leveren zodat ook zij een baantje kunnen krijgen. Ja ach, zal wel een oude (58 jaar) Zeur zijn, moet het niet zo somber zien, vorig jaar nog een pracht aanbieding gehad, 2 jaar bijtekenen voor het zelfde geld en je pensioen datum gewoon op 65 houden. wie krijgt nu zo iets????
  Maar dank aan alle mede strijders, Defensie is uitgehold en U doet het prima (met deze onderhandelingen, om dadelijk weer “niets ” over te hebben. Personeel op 1, mijn hoela.

 2. Precies wederom zo’n stuk doordrenkt met emotie. Op deze manier kun je alles de grond in schrijven.
  Dit is de eerste keer dat er geen smerige adder onder het CAO gras zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.