Apache-vlieger Roy de Ruiter nieuwe drager Militaire Willems-Orde

Geplaatst door

Majoor-vlieger Roy de Ruiter (36) is vandaag geridderd door koning Willem-Alexander in de Militaire Willems-Orde tot Ridder der vierde klasse. Hij verdiende de hoogste dapperheidsonderscheiding met meerdere heldendaden als Apache-vlieger in Afghanistan. Dat een Apache-piloot wordt onderscheiden met de Militaire Willemsorde, is uitzonderlijk. De Ruiter is de eerste piloot in bijna zeventig jaar die de onderscheiding kreeg.

Roy de Ruiter naast een Apache-gevechtshelikopter in Afghanistan.
Roy de Ruiter naast een Apache-gevechtshelikopter in Afghanistan.

Apache-piloot  Roy de Ruiter is geridderd voor vijf heldendaden tussen 2007 en 2009 in Afghanistan. ‘Uw moed was imponerend’, zei koning Willem-Alexander vrijdag op het Binnenhof in Den Haag tegen de majoor-vlieger. Dit zijn de vijf buitengewoon moedige acties waarvoor De Ruiter de hoogste  dapperheidsonderscheiding van Nederland heeft gekregen:

1.De Ruiter redt grondtroepen uit een hinderlaag, terwijl hij zelf langdurig met granaten beschoten wordt, 5 december 2007

Koning Willem-Alexander slaat Roy de Ruiter tot ridder.
Koning Willem-Alexander slaat Roy de Ruiter tot ridder.

Terwijl De Ruiters Apache zwaar onder vuur wordt genomen in Zuid-Afghanistan, geeft hij koelbloedig en zonder aarzelen het commando de aanval door te zetten. ‘Hij maakt daarmee het belang van zichzelf en van zijn team doelbewust ondergeschikt aan dat van de mannen en vrouwen op de grond’, stelt Defensie. De Ruiter gaat door totdat de grondtroepen zich weer veilig kunnen verplaatsen.

2.De Ruiter werpt zich op kerstavond op als ‘bullet magnet’ zodat special forces veilig kunnen landen om een groep belangrijke Talibanstrijders uit te schakelen, 24 december 2007

‘Zowel hij als zijn copiloot nemen hiermee een gedegen risico, waarbij zij het missiebelang weer boven hun eigen belang zetten’, zegt Defensie. Volgens de krijgsmacht heeft zijn actie in en rondom het stadje Tarin Kowt in de Afghaanse provincie Uruzgan voorkomen dat coalitietroepen geraakt zouden worden door mortieren. Daarmee heeft hij vele mensenlevens gered.

3.De Ruiter meldt  een eigen-vuur-incident en voorkomt meer slachtoffers onder de eigen gelederen, 12 januari 2008

Nieuwe Ridder MWO majoor Roy de Ruiter omhelst Ridder MWO luitenant-kolonel Gijs Tuinman.
Nieuwe Ridder MWO majoor Roy de Ruiter omhelst Ridder MWO luitenant-kolonel Gijs Tuinman.

Voor Defensie gaat deze dag in 2008 de geschiedenisboeken in als een zwarte dag. Twee Nederlandse militairen, korporaal Aldert Poortema en soldaat Wesley Schol, sneuvelen per ongeluk in Uruzgan door beschietingen van collega militairen vanuit een naburig gebouw. De Ruiter was één van de eersten die vermoedde dat het om een eigen-vuur-incident ging en die hier melding van maakte. Daardoor is een hoger aantal slachtoffers onder de eigen militairen voorkomen.

4.De Ruiter zorgt dat vermiste commando Kevin van de Rijdt wordt gevonden en militaire geheimen uit handen van de Taliban blijven, 6 september 2009

De Ruiter zorgt ervoor dat commando’s hun zwaargewonde collega Kevin van de Rijdt kunnen bereiken in de frontlinie. Van de Rijdt wordt met een medische helikopter afgevoerd, maar overlijdt alsnog. De Ruiter weet wel nog zijn achtergebleven ops-vest  terug te vinden in het veld waar Van de Rijdt werd gevonden en vernietigt het voordat het in handen van de Taliban valt. In het ops-vest zit informatie over de gehele militaire operatie van de Nederlanders in Afghanistan. Gijs Tuinman, die zelf ook geridderd is voor het in veiligheid brengen van zijn mannen op deze dag, voert over de radio nauw overleg met De Ruiter over deze actie.

5.De Ruiter voert  met duikvluchten een aanval uit op een dorp waar honderden Talibanstrijders verstopt zitten, 23 september 2009

De Apache-piloot voert  gerichte aanvallen uit op een dorp vol Talibanstrijders. Door de gecreëerde chaos krijgen Chinook-helikopters met commando’s de gelegenheid om relatief veilig middenin het dorp te landen. Zij overmeesteren tijdens deze verrassingsactie een groot aantal vijandelijke strijders. Ook deze missie voert De Ruiter uit met de inmiddels geridderde Gijs Tuinman. Van deze actie heeft Defensie een animatiefilmpje gemaakt.

Prototype Nederlandse held

Roy de Ruiter vliegt in een Apache-gevechtshelikopter boven de Afghaanse provincie Uruzgan.
Roy de Ruiter in een Apache-gevechtshelikopter boven de Afghaanse provincie Uruzgan.

Minister Ank Bijleveld: “Hij is het prototype van een  Nederlandse held die zichzelf niet zo ziet. Toch is het wel degelijk bijzonder wat hij heeft gedaan. Dingen die niet iedereen zou ondernemen. Bij Defensie vinden we het belangrijk om soms mensen als voorbeeld te stellen. Ook een rustige, bescheiden jongen kan door het maken van goede keuzes een held worden.”

De vlieger aarzelde lang of hij de onderscheiding wilde aanvaarden. Hij doet dat toch, omdat hij de onderscheiding beschouwt als een schouderklopje voor zijn eenheid. Maar de hoop van minister Ank Bijleveld (Defensie) dat De Ruiter voortaan als uithangbord van Defensie zal optreden, is vergeefs. Hij wil gauw weer de luwte in, terug naar zijn gezin en baan als als instructeur-helikoptervlieger bij de Royal Oman Police. In die functie voert hij onder meer search and rescue-operaties uit. Zo redde hij onlangs nog 2 Belgen van een steile rotswand.

Ereteken

Roy de Ruiter in een Apache-gevechtshelikopter in Afghanistan.
Roy de Ruiter in een Apache-gevechtshelikopter in Afghanistan.

De Militaire Willemsorde is de hoogste en oudste onderscheiding van Nederland. Het ereteken is in 1815 in het leven geroepen door koning Willem I. De orde bestaat uit vier graden: ridder grootkruis, commandeur, officier en ridder. Dragers krijgen het zogeheten ordekruis aan een oranje lint met twee blauwe strepen.

Er zijn nog drie Ridders Militaire Willemsorde in leven. Het gaat om de Engelsman Ken Mayhew, die in april 1946 de onderscheiding kreeg, Marco Kroon (2009) en Gijs Tuinman (2014). Zowel Kroon als Tuinman kregen de onderscheiding voor hun optreden tijdens missies in Afghanistan.

De Ruiter is volgens Bijleveld ”hetzelfde type” als Tuinman, die met de Militaire Willemsorde op zak uit zicht verdween. Heel anders, lijkt ze te willen zeggen, dan hun omstreden mederidder Kroon. Die ligt onder vuur omdat hij uit de school heeft geklapt over een geheime operatie in Kabul.

Toch was de affaire-Kroon geen reden om De Ruiter eens extra tegen het licht te houden voor hij op het schild wordt gehesen. De piloot is niet gevraagd of hij nog wat op zijn kerfstok heeft, en de voordrachtscommissie kan zijn antecedenten niet natrekken of de politie daarom vragen.

”Dat hoeft ook helemaal niet”, aldus de commissie. ”Een ridder hoeft niet van onbesproken gedrag te zijn. Hij verdient zijn onderscheiding met zijn dappere daden.”

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.