Hans Hillen over verhuizing Mariniers: ik zou nu weer hetzelfde besluit nemen

Geplaatst door
‘Met mijn kennis van toen en nu zou ik hetzelfde besluit nemen’, dat schrijft voormalig minister van Defensie Hans Hillen in een reactie op vragen van het Defensie-Platform over de verhuizing van het Korps Mariniers van Doorn naar Vlissingen. Daarover is de laatste tijd veel te doen. Op verschillende media duiken nieuwe cijfers op over kosten van de nieuwbouw, kosten van grond, het fit-to-purpose maken van de kazerne en het percentage van het thuisfront dat niet mee wil verhuizen. Het Defensie-Platform vroeg voormalig minister Hillen naar zijn reactie op het rapport van de Rekenkamer over de nieuwe kazerne in Vlissingen, alle artikelen die onlangs verschenen, en de nieuwe feiten en cijfers die her en der opdoken.

De schriftelijke reactie van Hans Hillen was als volgt (integraal weergegeven):
‘Dank voor al die vragen, die ik niet gedetailleerd zal beantwoorden. Ik ben geen bewindspersoon meer en kan ook niet beschikken over de gegevens sindsdien. Bovendien is het tamelijk lastig argumenten te geven tegenover geruchten, van horen zeggen en belangen die zich vertalen in argumenten. In het kort komt het wat mij betreft hierop neer:
De kazerne in Doorn was toe aan uitbreiding en grondige renovatie. Meestal verwijzend naar milieu argumenten hadden Doorn resp Utrecht de laatste jaren niet meer willen meewerken aan de wensen die Defensie had. Dat was het actuele beeld. Mariniers zijn zeesoldaten. Tussen alle barre bezuinigingen die ik moest doorvoeren deed zich hier een kans voor om dit keurkorps weer terug te brengen naar zijn natuurlijke omgeving en geboorteplaats Vlissingen. Daar speelde mee dat ik bij alle ombuigingen steeds rekening heb willen houden met de sociaal/economische omstandigheden in het land. Daarom ook Assen open gehouden, Leeuwarden, De Kooy en nog zo´n paar. Uit Zeeland vertrokken voornamelijk Rijksdiensten, dus nu eens er eentje terugplaatsen was zeer redelijk. In Utrecht zit enorm veel werkgelegenheid. Van Defensie heeft die provincie er het schitterende Nationaal Militair Museum bij gekregen. Nee, Utrecht komt niets te kort.
oud-minister Hillen (rechts) foto: Defensie
oud-minister Hillen (rechts) foto: Defensie

Verhuizen met je gezin kan en zal bezwaren hebben, maar is eigen aan een krijgsmacht waarvan de onderdelen over het land verspreid liggen. Dat weet je als je in dienst gaat. Nu lijken veel mariniers af te haken vanwege Vlissingen, maar zet dat eens af tegen het afhaakcijfer van de gehele organisatie. Dat is alarmerend en heeft behalve met de krapte op de arbeidsmarkt vooral te maken met de ongunstige werkomstandigheden en te omvangrijke bezuinigingen van de vele laatste jaren dan met specifieke situaties. Defensie is zijn naam als goed werkgever kwijt en dat is heel erg.
Dat de Rekenkamer een negatief rapport uitbrengt zegt niet alles. Defensie is stuk bezuinigd en vervolgens krijgt Defensie steeds om zijn oren van de Rekenkamer dat het voor zijn ambities geen geld heeft. Het besluit was trouwens zeer doordacht, op de verschillende niveau´s gewogen en beoordeeld en uiteindelijk gedeeld met de Kamer. Zo hoort dat ook.
En als ik morgen weer voor dat besluit kwam te staan? Met mijn kennis van toen en nu zou ik hetzelfde besluit nemen, in het belang van Defensie, namelijk in het belang van de optimale kansen voor het Korps Mariniers en in het belang van de provincie Zeeland.’

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.