Bronzen leeuw uitgereikt, en dapperheidsonderscheidingen voor KMAR-militair

Geplaatst door

 
De Bronzen Leeuw, de een-na-hoogste dapperheidsonderscheiding is vandaag uitgereikt aan kapitein Joep voor de landmacht. Ook werden vandaag voor het eerst sinds 65 jaar dapperheidsonderscheidingen aan militairen van de Koninklijke Marechaussee uitgereikt. In totaal werden in Apeldoorn 14 dapperheidsonderscheidingen uitgereikt aan militairen , want, zoals minister van Defensie Ank Bijleveld zei: ‘Te midden van chaos, onder extreme druk en met gevaar voor eigen leven stelden zij het belang van de missie en dat van anderen voorop. ‘

Kapitein Joep met de Bronzen Leeuw
Kapitein Joep met de Bronzen Leeuw

De militairen verrichtten hun heldendaden in Afghanistan, voor de kust van Somalië, boven Kosovo en in Zuid-Soedan. Een van hen is landmachtkapitein Joep, hij kreeg de Bronzen Leeuw.. Deze toenmalige luitenant nam in 2007 als ploegcommandant deel aan verschillende grote operaties in Afghanistan. Hij wist zich keer op keer onder zware vijandelijke druk te onderscheiden, redde een collega het leven, en verzamelde inlichtingen op 25 meter van de vijand vandaan.  Bijleveld: “Zijn ploegleden hadden het volste vertrouwen in hem. Niet alleen door zijn open, stabiele en warme karakter, maar ook vanwege zijn verstand van zaken en enorme tactische inzicht
Apeldoorn, 2 juli 2018.
Uitreiking van de Dapperheidsonderscheidingen door minister van Defensie Ank Bijleveld.

.”
Adjudant-onderofficier Michel van de KMAR werd onderscheiden met het kruis van Verdienste. Hij werd daarmee de eerste militair van de KMAR in 65 jaar tijd die onderscheiden is voor moedig en beleidvol optreden in verband met vijandelijke actie.
In totaal werden veertien militairen onderscheiden. Met gevaar voor eigen leven kwamen ze op voor de belangen van anderen; in Afghanistan, Somalië, de Balkan en Zuid-Soedan. Ze verrichtten hun taak voor de Nederlandse krijgsmacht op uitzonderlijke wijze. Ze toonden moed. De militairen kregen 4 verschillende dapperheidsonderscheidingen: de Bronzen Leeuw, het Bronzen Kruis, het Kruis van Verdienste en het Vliegerkruis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.