Zeven procent loon extra is een mooi startbod, mevrouw Visser

Geplaatst door

Geachte staatssecretaris, beste mevrouw Visser,
U staat nu een tijdje als tweede vrouw achter de minister aan het roer van Defensie, en het is me opgevallen dat u duidelijke taal spreekt. U zegt waar het op staat, en dat is goed. Zoals in het overleg over het vervoer van gevaarlijke stoffen, spreekt u duidelijke taal: Het is niet op orde. Maar u zegt ook: De defensieorganisatie maakt stappen voorwaarts. En ik ben blij dat te horen mevrouw Visser, want als Defensiewatcher houd ik natuurlijk vinger aan de pols op het gebied van veiligheid, niet tot genoegen van iedereen overigens.

Hoe zit het nou met die Mariniers?

Waar u echter wat minder duidelijke taal spreekt is over die verhuizing van de Mariniers. Of beter gezegd over de nieuwbouw van de kazerne in Vlissingen. En zelfs navraag bij persvoorlichting gaf niet echt duidelijkheid.  U geeft uitvoering aan het besluit van 2012 van toenmalig minister Hillen, zo wordt netjes aangegeven. Maar dat is natuurlijk een erg slecht besluit van Hillen. En het lijkt erop alsof u in een richting aan het bewegen bent, die ervoor zorgt dat er straks een sjieke oplossing komt voor iedereen.
Want het halve Korps Mariniers dreigt leeg te lopen, de uitstroom is al hoger dan verwacht vanwege de voorgenomen verhuizing. Dat is niet goed in een tijd dat er al meer dan 8.000 vacatures bij Defensie zijn, maar u doet in ieder geval onderzoek naar de verhoogde uitstroom van Mariniers. En nu lijkt het er ook op dat de kazerne in Vlissingen 500 miljoen meer gaat kosten om hem fit for purpose te maken, want er zijn zo’n 60 punten waarop de kazerne niet voldoet, u heeft vast de berichtgeving daarover gelezen. Daarnaast wist een voorlichter van de Marine mij van de prachtige volzin te voorzien ‘dat in de planfase (van de kazerne) al rekening is gehouden met de eventuele huisvesting van andere onderdelen’. Verder blijkt uit stukken van RTV Utrecht dat de situatie in Doorn is veranderd, want uitbreiding van de kazerne was zelfs in 2012 al mogelijk, al wilde Hillen daar toen niets van weten.
Dit alles lijkt er op te duiden dat er straks voor een prachtige oplossing wordt gekozen: De kazerne in Doorn blijft open, de Mariniers blijven daar, en Vlissingen krijgt ook een meer ‘paarse’ kazerne en daarmee is de provincie Zeeland blij, u trekt het slechte besluit van minister Hillen een beetje recht, dan houdt u het Korps Mariniers binnenboord (en voldoet u aan de Defensienotakreet dat het personeel nu echt op 1 staat), en zorgt u ervoor dat partijgenoot Bosman geen gezichtsverlies lijdt, terwijl uzelf ook de credits zal krijgen voor het nemen van een moedige beslissing, in plaats van kritiek voor het doorzetten van een ultiem slecht plan. Tenminste, dat denk ik. Misschien kunt u dit bevestigen op een of andere manier?

Loonsverhoging van 7% bij het Rijk

Dan, mevrouw Visser, zijn er nog wat dingetjes, zoals een CAO. U heeft vast meegekregen dat Rijksambtenaren 7% loonsverhoging krijgen. 7 procent! Dat is echt veel. En een goede zaak, want een ieder die zich inzet voor de publieke zaak mag daarvoor beloond worden, want die inzet verdient respect en waardering. U weet natuurlijk als geen ander dat militairen zich ook inzetten voor de publieke zaak, mevrouw de staatssecretaris. En ik kreeg al vragen (Echt waar!) of militairen dan niet bij de rijksambtenaren horen, waar ik – vrij naar een majoor – op heb geantwoord dat militairen niet echt een ondersoort zijn, maar wel een onderbetaalde soort ambtenaar met een speciale status. Dus die 7% mevrouw Visser, dat lijkt me een mooi startbod vanuit Defensie voor de militairen. De bonden zullen het dan wel verder uitonderhandelen.

Staatssecretaris Barbara Visser (foto: Defensie)
Staatssecretaris Barbara Visser (foto: Defensie)

Kortom, zoals ik ook al aan de minister schreef, ik zou niet al te moeilijk doen over die onderhandelingen, de economische groei is goed, en als je op korte termijn 8000 vacatures wilt gaan vullen, zal er uit een ander vaatje getapt moeten worden qua arbeidsvoorwaarden. Zeker ook nu er een generatie op de arbeidsmarkt verschijnt die echt andere eisen stelt aan een werkgever dan de generaties hiervoor. Een ding heeft Defensie dan wel mee: de nieuwe generatie wil toegevoegde waarde hebben. Dat kun je op uitzendingen natuurlijk heel goed leveren, maar ze willen ook een goed salaris, en zaken flexibel kunnen regelen, en daar zal Defensie nog wel een beetje aan moeten werken.

Zet personeel echt op 1

Dus mevrouw Visser, zet het personeel eens echt op 1. Stop die verhuizing van de Mariniers, kijk of er voor het verhuizen van de militairen bij de andere Krijgsmachtdelen ook niet andere opties zijn, en geef die mannen en vrouwen die het zo hard verdienen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden, net zoals al het andere Rijkspersoneel. En 7% is dan een mooi begin. En dan gaan we het later weer hebben over de stappen om naar 2% van het BNP te komen qua Defensiebegroting. want dat blijft ook nodig. Maar nu even aandacht voor het personeel, want die hebben de aandacht node gemist de afgelopen decennia van bezuinigingen.
Ik wens u veel succes,
Eduard van Brakel
n.b.: Er zijn mensen die denken dat ik van Defensie ben, en dan vragen ze stickers enzo. Waar kan ik die mensen heen verwijzen?
Foto’s: Defensie

2 reacties

  1. Oh ja voor je het vergeet. Betaal de mensen die het betreft hun AOW gat ook even uit. Of blijft het bij alleen maar beloven?

  2. Helemaal met de schrijver eens. Bij inleveren stond Defensie altijd vooraan bij het kabinet, nu het beter gaat mogen we ook eens vooraan staan en de oplopen loonachterstand wat inhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.