Ik zou niet al te moeilijk doen over de arbeidsvoorwaarden, minister

Geplaatst door

Geachte mevrouw Bijleveld, beste Ank,
Hoe gaat het met u? Het was denk ik best pittig om te moeten toegeven dat Nederland de NAVO niet kan bieden wat we eigenlijk zouden willen bieden. Maar dat was natuurlijk geen verrassing, omdat minister Hennis al moest toegeven dat Nederland niet in staat was om het eigen grondgebied te verdedigen. Maar minister, ik denk dat u wel blij bent dat u de eerste stappen naar een beetje herstel van de Krijgsmacht hebt kunnen zetten, met de ondertekening van convenanten die moeten leiden tot nieuwe mijnenjagers en nieuwe M-fregatten.

Ik ben daar ook blij om, minister. Maar de afgelopen weken hink ik weer op verschillende gedachten. Ik word een beetje in een spagaat gedwongen, en als u mijn fysiotherapeut zou spreken, dan zou hij u zeggen dat spagaten in combinatie met Eduard van Brakel geen goed idee zijn. Ik ben op zijn zachtst gezegd niet de lenigste persoon op deze aardbol. ‘Maar wel een blessuregevoelig ventje’, zou hij waarschijnlijk zeggen. Maar voor degenen die mij nog kennen van de KMA, zal dat geen verrassing zijn.

Ik wil die andere kant zo graag horen

Elanor Boekholt en de Koning (foto Defensie)
Elanor Boekholt en de Koning (foto Defensie)

Beste minister, ik zit een beetje met het volgende. Ik vind het echt supertof voor Elanor Boekholt dat ze generaal wordt. Als je naar de KMA gaat, is dat toch iets wat je hoopt te worden. En zij wordt het. Respect daarvoor, en gefeliciteerd, en veel succes bij het Cyber commando, commodore Boekholt. Maar minister, Ik heb wel een beetje moeite met de column van de CDS over een artikel op een andere website, en met de laatste alinea van Boekholt in dat interview met het AD. Boekholt en Bauer beklagen zich over het gebrek aan wederhoor. Maar minister, en meneer de CDS, weten jullie dat er heel veel vragen van mij, namens het Defensie-Platform over zaken waar Boekholt bij betrokken was, ondanks toezeggingen niet beantwoord zijn door uw voorlichters? Weet u dat Defensie-personeel aan mij meldt dat zaken niet kloppen, en als ik dan vraag om aan te tonen wat niet klopt, ze niet thuis geven? En dat Defensie die ‘andere kant van de medaille waar volgens Bauer en Boekholt niet naar gevraagd wordt, dus ook zelf bewust onbeantwoord laat? Want die andere kant, die zou ik juist zo graag horen. Dus kom maar op met al die documenten, en andere verifieerbare zaken die nu ergens in een schimmig moeras verblijven. Want ik neem aan dat die documenten er zijn, toch? U weet me vast te vinden.

Positieve vibe rondom Defensie

Ja, dat weet u vast, want we kennen elkaar nu. Ik was bij het nota-overleg twee weken terug en schudde u daar de hand. Ik viel vast op, want ik was de enige die niet in pak was, maar een roze shirt droeg. Tijdens dat overleg was ik getroffen door de positieve vibe die er toch wel om Defensie hing. Zelfs de wat linksere partijen die van oudsher wat minder pro-defensie zijn, waren dat op hun manier ook, met zinnige bijdragen. En ik ben blij met aangenomen moties voor het investeringsfonds en voor de het perspectief na 2020. Dan hoop ik als dat u gewoon gaat zeggen dat we na 2020 heel snel gaan stijgen naar die 2% BNP.

Minister Bijleveld en haar Belgische collega tekenen de intentieverklaring.
Minister Bijleveld en haar Belgische collega tekenen de intentieverklaring.

Want, de andere kant van mijn spagaat is dat het geweldig is dat er nieuwe schepen komen, nieuwe gevechtsuitrustingen voor de militairen, dat er meer geoefend kan worden, dat de voorraden op peil is geweldig. Maar we moeten wel realistisch blijven. De investeringen zijn vervangingsinvesteringen. Dat betekent dat we niks extra krijgen. Wel moderner spul, gelukkig maar, maar geen extra handige dingen als fregatten, JSF’s, tanks, CV’90s’s, Apaches, of artillerie. Dus dat is iets om aan te werken, denk ik.

CAO en vacatures

En minister, u bent ook weer begonnen met het onderhandelen voor een nieuwe CAO. Mooi. Want tevreden, gemotiveerd personeel dat in een veilige omgeving werkt, bij een werkgever die verantwoordelijkheid neemt, ook als er dingen mis gaan (zoals met Chroom 6, of het duikongeval), dat personeel is goud waard. En zeker als er meer dan 8000 vacatures zijn, zijn goede arbeidsvoorwaarden wel belangrijk om kwalitatief goed personeel te trekken, maar ook om het kwalitatief goede personeel dat er al is, te behouden. Personeel dat vaak letterlijk door het vuur is gegaan op missies. Personeel dat loyaal bleef terwijl hun geliefde Marine, Luchtmacht, Landmacht, of Marechaussee onder hun kont werd afgebroken. Dat personeel minister, is echt goud waard. Ik zou als ik u was dan ook niet te moeilijk doen over die arbeidsvoorwaarden.

Het Nederlandse Invictus Team
Het Nederlandse Invictus Team

Invictus Games

En nog iets minister: wat is het geweldig dat Nederland de Invictus Games gaat organiseren. Gewond maar niet verslagen, dat zijn de mannen en vrouwen die daar sporten. Doorgaan waar anderen stoppen is voor hen geen loze kreet. Dat is hun echte levensmotto. Het is echt fantastisch dat Nederland de eer krijgt om dit te mogen organiseren. Maar eerst gaan ze dit jaar aan de bak bij de Invictus Games in Australië. Ik hoop op mooie resultaten. Maar ongeacht het resultaat: Ik heb diep, diep respect voor deze sporters. En niet alleen voor de militairen en andere veteranen die ondanks hun verwonding sporten, maar diep respect voor alle veteranen. Dat zult u met me eens zijn.
Ik wens u weer alle goeds, en ik hoop dat u me een beetje uit de spagaat kunt halen.
Eduard van Brakel

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.