Vrijwel zeker een meerjarenbegroting Defensie naar Zweeds model

Geplaatst door

Het is vrijwel zeker dat er een zogenaamd investeringsfonds voor Defensie komt, zodat de Krijgsmacht geen last heeft van wisselend beleid door verschillende regeringen. Dat betekent dat de Defensiebegroting  voor een langere periode – CU-kamerlid Voordewind sprak van 10 a 15 jaar – wordt vastgelegd. Een motie die ChristenUnie en D66 daarvoor gezamenlijk indienden bij het nota-overleg Defensie vorige week maandag lijkt brede steun te krijgen in de Tweede Kamer. Dat melden bronnen  aan het Defensie-Platform.

Minister Bijleveld van Defensie zei tijdens het nota-overleg dat ze de motie graag over wilde nemen, maar dat kon niet, omdat zoiets in een notaoverleg niet mogelijk is. De motie wordt daarom dinsdag in stemming gebracht.  Met de motie laat de ChristenUnie zien dat het echt pro-defensie is, terwijl D66 met de motie wat van het verloren vertrouwen door de ‘Pang-Pang-uitspraak’ van Pechtold kan terugwinnen. CDA en VVD moeten ook wel steunen, omdat het gek zou zijn om een motie van coalitiepartners die de minister wil overnemen, niet te steunen. Daarnaast is eventuele steun van de SGP ook vrij logisch. En dat maakt samen een ruime meerderheid.

JSF F-001

Meerjarenbegroting van groot belang

Het meerjarig kunnen investeren en begroten is voor de Krijgsmacht van groot belang, omdat de verwerving van wapensystemen, zoals de JSF, onderzeeboten, of drones, vaak meerdere jaren duurt, en politieke wispelturigheid er voor kan zorgen dat de trajecten nog langer duren, of zelf worden afgeblazen terwijl er operationele noodzaak voor is. Dat moet nu afgelopen zijn, zodat de Krijgsmacht echt kan gaan bouwen.
Het is was sowieso opvallend dat er een positieve sfeer rondom Defensie hing tijdens het nota-overleg. Het belang van de Krijgsmacht lijkt eindelijk door te dringen, ook bij de partijen die van oudsher minder pro-defensie zijn. GroenLinks bijvoorbeeld vroeg of er gekeken kan worden of er – met internationale partners – meer mogelijk is qua verdediging van de Caribische gebiedsdelen. Een terechte vraag gezien de instabiliteit door de onlusten in Venezuela.

SGP wil meer JSF’s

De SGP – altijd al voor een sterke Krijgsmacht – wil graag dat het kabinet bekijkt of het echt niet mogelijk is dat er nog meer JSF’s komen, omdat het toch wel een schamel aantal is voor een land als Nederland. En de SGP vroeg ook of het kabinet duidelijk wil maken wat het doet om naar de 2% NAVO-norm te gaan met de begroting. Het lijkt er ook op dat dei laatste motie steun krijgt, en uitgevoerd gaat worden door het kabinet. Dat betekent overigens niet dat het kabinet perse naar de 2% norm gaat, het maakt alleen inzichtelijk wat het mogelijk gaat doen (of niet gaat doen) na 2020.

PVV: verhuis Mariniers niet

Verder maakte de PVV zich sterk voor de Mariniers. Die partij wil de verhuizing van het Korps naar Vlissingen ongedaan makken. De vraag is of die motie genoeg steun gaat krijgen. Het CDA zal dan het besluit dat genomen is door hun eigen minister (Hillen) moeten terugdraaien. De VVD heeft bij monde van Bosman al laten weten het besluit niet te willen terugdraaien. En de CU en D66 krijgen ‘hun’ investeringsfonds en zullen daarom misschien wel tegen de motie van de PVV stemmen. Tegelijk zou de politiek er een mooie draai aan kunnen geven door de kazerne wel te bouwen, maar tegelijk Doorn open te houden. Dan zou er echt sprake zijn van een win-win-situatie.
Daarnaast stelde de PVV ook dat bij militaire aanbestedingen Nederlandse bedrijven voorrang moeten krijgen boven buitenlandse. Gezien de plannen die scheepsbouwer Damen neerlegde voor nieuwe onderzeeboten, lijkt dat plan van de PVV niet alleen sympathiek, maar ook haalbaar. De vraag is hoe de andere partijen daar dinsdag over denken.

Investeringsfonds winst, nu vacatures invullen

In ieder geval krijgt Defensie een investeringsfonds, een meerjarenbegroting naar Zweeds model. En dat is voor de Krijgsmacht echt winst. En samen met het extra geld dat er bij komt, lijkt de Krijgsmacht in ieder geval te kunnen consolideren, en wellicht een beetje naar boven te kunnen kijken. Tenminste als die 8000 vacatures worden opgevuld (en er niet nog 1000 bijkomen als het halve Korps Mariniers leegloopt.) Want anders hebben we straks wel nieuwe spullen, maar geen militairen die ze kunnen gebruiken. Maar wellicht draagt zo’n meerjarenbegroting  ook bij aan positieve beeldvorming voor de Krijgsmacht en wordt het weer aantrekkelijker om voor Defensie te werken.
Door: Eduard van Brakel
Foto’s: Defensie.nl

3 reacties

  1. Het is een nobel streven en idd echt noodzakelijk, maar ik vraag mij af wat de houdbaarheid zal zijn, indien ‘slechte tijden’ aanbreken. Waakzaamheid is en blijft noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.