Mariniers in opleiding (foto: defensie.nl)

Politici: laat het geklets van Bosman en Hillen links liggen

Geplaatst door

Nadat oud-minister Hillen zich in de jaren dat hij het bewind voerde over Defensie al een gedegen sloper van de Krijgsmacht toonde, en niet schroomde om als niet-militair opgeleide leek op de stoel van de militairen ging zitten door zonder overleg met militairen de tanks weg te bezuinigen, laat hij met zijn kritiek op Brigade-generaal der mariniers Jeff Mc Mootry zien dat hij er werkelijk niets van snapt. Hillen is de verpersoonlijking van de politieke arrogantie die de Krijgsmacht om zeep hielp, en toont zich een dictatoriaal mannetje dat leidertje denkt te moeten spelen.

Geen enkele beslissing van Hillen had visie

Vriezeveen/Eemshaven – Vandaag heeft 140 Zwaar Transport Compagnie een mooie klus mogen doen door acht Leopard 2A6 tanks af ter leveren op de Eemshaven. Van hieruit gaan ze naar Finland. In het verleden zijn deze tanks weg bezuinigd en verkocht aan Finland. Foto: Kapitein Evert-Jan Daniels

Want Hillen zegt in de Volkskrant: ‘Dit is een generaal (Mc Mootry – red) die zijn mensen als voorbeeld geeft dat je moet inspreken als er een bevel van hogerhand komt. Benieuwd of hij dat te velde ook zo doet.’ De arrogantie en onkunde die uit dit ene zinnetje spreekt is fnuikend. Zeker als je weet dat de beslissing om te verhuizen naar Vlissingen ook door de Algemene Rekenkamer werd bekritiseerd, omdat er geen strategische visie aan ten grondslag lag. Dat klopt natuurlijk. Want ik kan me geen enkele beslissing van Hillen over de Krijgsmacht herinneren die getuigt van visie.
En deze man, de sloper van de Krijgsmacht, geeft ook nog eens aan dat hij niets, maar dan ook niets begrepen heeft van militaire besluitvorming. Zolang een beslissing nog niet onherroepelijk is, kan er nog wat aan gedaan worden. Dat weet elke generaal. En als een beslissing kan zorgen voor het verdwijnen van de helft van het aantal beschikbare troepen (zoals Mc Mootry vreest), dan moet het of heel, heel, heel, heel erg belangrijk zijn, en is dat ook bekend bij de mannen, of de commandant is oerstom. En elke generaal weet dat hij inspraak nodig heeft van de kundige mensen in het veld, die vertellen wat wel en niet mogelijk is. Hillen bewijst met zijn opmerkingen richting generaal Mc Mootry, dat hij echt een oerstomme commandant is geweest. En nog erger: hij bewijst dat hij niets van zijn stommiteiten heeft geleerd. En dat is niet alleen dom, het is zelfs schadelijk voor de krijgsmacht.
Hans Hillen (Foto wikipedia)

Bosman roeptoetert over chantage

Achter Hillen aangehuppeld komt Kamerlid Bosman van de VVD. De voormalig squadronvlieger vindt ook dat de mariniers niet moeten zeuren, maar dat ze achter een fit-to-purpose kazerne moeten gaan staan. Probleem is dat de Mariniers zeggen dat die kazerne dat ook niet is, en dat er in Doorn veel meer mogelijk is. Bosman op zijn beurt zegt ook niet wat dat fit-to-purpose dan wel is, maar hij lijkt sowieso zonder goede argumenten vóór Zeeland te zijn, in plaats van voor een sterke Krijgsmacht. Bosman roeptoetert vooral over chantage, terwijl mariniers oprechte zorgen hebben. Dát is pas chantage, Bosman. En dat is een houding waar we in Nederland niks mee moeten willen.
Maar ondertussen lijken het CDA en de VVD wel achter een van hun meest ondoordachte beslissingen te blijven staan. Want waar militairen opstaan en verantwoordelijkheid nemen, daar duiken politici en ontlopen ze hun verantwoordelijkheid, en proberen ze die verantwoordelijkheid te verhullen met stoere praat. Maar als de politici die de regering vormen voor de verandering hun verstand ten aanzien Defensie wel gebruiken, dan kunnen ze niet anders dan tot de conclusie komen dat de verhuizing van de Mariniers naar Vlissingen ook niet bijdraagt aan een van de belangrijke punten van de Defensienota. Want het personeel kwam eindelijk weer op 1 staan, zo werd er gejubeld. Er moest ingezet worden op versterking en behoud. Maar het lijkt het erop dat er – geheel in lijn van Hillen – ingezet gaat worden op verzwakking en verlies. Maar laten we hopen dat politici het licht zien. En dat ze het geklets van Hillen en Bosman naast zich neerleggen.
Door: Eduard van Brakel

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.