Kamerlid Bosman laat met ‘marinierskwestie’ precies zien wat er mis is met de politiek

Geplaatst door

Dat de politiek Defensie als sluitpost beschouwt en nauwelijks serieus neemt, is na decennialange visieloze bezuinigingen wel duidelijk. Dat veel politici nog steeds geen notie hebben van het belang van een goede Krijgsmacht, wordt tijdens debatten waarin het gebrek aan kennis tenenkrommend is, pijnlijk duidelijk. Maar dat Kamerleden zo arrogant zijn dat zelfs de noden van het voor de militair zo belangrijke thuisfront voor hen geen knip voor de neus waard zijn, is ronduit schokkend. In de kwestie van de verhuizing van de Mariniers naar Vlissingen laat VVD-Kamerlid André Bosman precies zien wat er mis is met hoe de politiek omgaat met Defensie.

Beslissing verhuizing neergesabeld door Rekenkamer

In 2012 werd het besluit genomen om de Mariniers te verhuizen van Doorn naar Vlissingen. Defensie werd toen aangestuurd door minister Hans Hillen. U weet wel, die minister die enthousiast anderhalf miljard bezuinigde op Defensie, en er daarmee voor zorgde dat er 12.000 personeelsleden moesten vertrekken. En het was minister Hillen die het geweldige politieke idee had om de tanks weg te bezuinigen. En het was minister Hans Hillen die dus besloot dat de Mariniers moesten verhuizen. Er wordt zelfs gesproken dat de kazerne in Vlissingen een mooi afscheidscadeautje was aan zijn collega Peijs. Hij jaste de beslissing over de nieuwe kazerne er in zijn nadagen nog even door. Een beslissing die ook door de Algemene Rekenkamer werd neergesabeld, omdat er geen strategische behoeftestelling aan ten grondslag lag.

Mariniers hollen de poort uit

Dat wegbezuinigingen van het personeel lukte Hillen aardig. Want zelfs nu hollen Mariniers de poort nog uit. Hun thuisfront blijft liever in Doorn, waar ze werk hebben, waar hun kinderen geworteld zijn, waar er een sociaal vangnet is, waar ze hun leven hebben. Honderd jaar geleden volgden vrouwen slaafs hun man, maar dat is gelukkig niet meer zo in de huidige tijd. Achter elke marinier (en achter elke andere militair!) staat een ijzersterk thuisfront.

Andre Bosman
Andre Bosman

Mariniers slikten bezuiniging op bezuiniging. Mariniers begroeven hun kameraden die sneuvelden in onder meer Afghanistan, waar ze door politici heengestuurd werden en waar Kamerlid Bosman zelf ook nog rondliep als luchtmachtmilitair (waarvoor mijn respect en waardering!). Nooit klaagden ze als ze op missie, of oefening moesten. Zelden klaagden ze als ze weer werden geconfronteerd met een onzinnige beslissing uit politiek Den Haag. Maar al sinds 2012 protesteren ze wel tegen het besluit om te verhuizen naar Vlissingen en die protesten worden erger.

Zorgen zijn chantage

Kamerlid Bosman van regeringspartij VVD vindt het maar gek dat mariniers protesteren. Hij geeft er blijk van er geen snars van te snappen dat het thuisfront van de mariniers liever geen gedwongen verhuizing ziet, of gedwongen weekendhuwelijk wil. Dat Mariniers dan kiezen voor hun thuisfront, en de dienst willen verlaten, doet Bosman af als chantage. Een schandelijke kwalificatie voor oprecht geuite zorgen. Bosman heeft zijn militaire DNA blijkbaar heel snel verruild voor het DNA dat hunkert naar het Haagse pluche en DNA dat rechtpraat wat krom is. Want als je stelt dat Mariniers chanteren als ze hun zorgen uiten, zorgen die gestaafd worden door uitstroomcijfers…Hoe dik is de plaat dan die je dan voor je ogen hebt? Hoezeer moet je dan lijden aan de arrogantie van de macht?

Jeff Mac Mootry (foto: Defensie)
Jeff Mac Mootry (foto: Defensie)

Luister naar Mac Mootry

De commandant van het Korps Mariniers, generaal Jeff Mac Mootry, staat voor zijn mannen (en de eerste vrouw in opleiding) en hij raadt de politiek aan om de beslissing terug te draaien. Laten we hopen dat politici eindelijk eens beseffen dat ze het beste kunnen luisteren naar militairen als die een dergelijk dwingend advies geven. Voor Bosman is het misschien te laat, maar wellicht dat andere politici wel laten zien verstandige besluiten te kunnen nemen. Het zou namelijk een keer tijd worden.
Door: Eduard van Brakel
Foto boven artikel: Defensie.nl

3 reacties

 1. “Nooit klaagden ze als ze op missie, of oefening moesten. Zelden klaagden ze als ze weer werden geconfronteerd met een onzinnige beslissing uit politiek Den Haag.”
  O zeker wel werd er geklaagd! Maar een marinier leert nu eenmaal om te gaan met onverwachte dingen. Dat zit in hun DNA. Dus met hun kop schudden en DOOR.
  Maar ook bij een marinier kan de rek er een keer uit zijn! Net als bij het thuisfront! Wij bewegen altijd mee als onze mannen op oefening of op missie zijn. Ook wij schudden met onze kop als Den Haag weer 1 of andere stompzinnig beslissing heeft genomen, waardoor er weer een vakantie in het water valt.
  We moeten wel, want ook van ons wordt verwacht dat we ons gedragen en ons schikken naar Defensie-normen. En zodra je als mariniersvrouw een mening vormt of kritische vragen stelt (zoals over Zeeland) gaan er meestal wel ergens achter een Defensie-bureau iemand stuiteren. Want een vrouw met een duidelijke mening …. dat staat bijna gelijk als het staan op degene zijn geslachtsdeel: pijnlijk!
  Gelukkig begrijpt Generaal Mac Mootry het wel:
  “Als het thuis niet klopt heb je als marinier een probleem.” En zo is het! Fijn om zo gesteund te worden door hogerhand!
  Langzaamaan wordt het thuisfront meer gesteund door Defensie, waardoor we gehoord worden en steeds meer naast onze mannen staan in plaats van erachter. En dus komen we ook steeds meer “in beeld”! We waren er dus altijd al!
  Als betrokken thuisfront worden ons ook de Korpswaarden bijgebracht: VERBONDENHEID, KRACHT en TOEWIJDING….
  En dat, heer Bosman, is iets heel anders dan CHANTAGE!
  QPO

  1. Perfect gezegd wordt tijd dat die zakkenvullers in den haag eens verder kijken dan hun bankrekening graaiers

  2. Dit is heel goed gezegd. Nu maar hopen dat men in Den Haag het gaat begrijpen. Bij de VVD dan niet want die zijn al verloren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.