Hulde voor de nieuwe spullen, minister!

Geplaatst door

Beste minister, geachte mevrouw Bijleveld,
Hoe gaat het met u, bent u al een beetje ingewerkt? Uw staatssecretaris wel, want die stuurde een paar mooie brieven naar de Tweede Kamer gisteren. De dag van het goede begin van het herstel van de Marine, met die nieuwe fregatten, nieuwe mijnenjagers, en de nieuwe bevoorrader. En niet te vergeten die nieuwe bewapening voor de rest van de fregatten, inclusief een mooie torpedo-afweerinstallaties. Daarvan doet de helft het zeer goed, en de andere helft moet nog wat doorontwikkeld worden begreep ik. Maar er is een beetje licht in de tunnel gekomen, minister. En dat is fijn.

Drones

Nu was ik de dag gisteren toch al fijn en actief begonnen, minister. Met het al oude ‘dekken-opstaan-dekken-opstaan’. Er was een joekel van een libelle mijn woonkamer ingevlogen, en ik was bang dat Luchtmobiel mij – zonder het me te vertellen – tot oefenvijand had gebombardeerd en me nu in de gaten hield met zo’n nieuwe mini-drone die volgehangen zit met camera’s. Dus elke keer als ik dat gezoem hoorde, ging ik in dekking achter de bank, maar uiteindelijk bleek het om een echte libelle te gaan. En die heb ik netjes weer naar buiten gedirigeerd. Maar zonder gekheid minister, het is ook fijn dat onze militairen hun werk weer wat veiliger en beter kunnen doen en dat we investeren in de modernste middelen die er zijn! En ik was blij dat die nieuwe CBRN-voertuigen niet de woonkamer binnen zijn gereden, want dat had wel een beetje en troep gegeven denk ik.

Veilig werken

Dat veiliger werken is wel iets waar u uw aandacht bij moet houden. Integriteit en de veiligheidscultuur zijn zaken die ook met nieuw materiaal erg belangrijk blijven. Want alleen met integriteit bouw je nieuw vertrouwen op, en altijd roepen dat er veilig gewerkt wordt terwijl er incident na incident naar buiten komt… Op een goed moment zijn het geen veiligheidsincidenten meer minister, dan is het een cultuurprobleempje.

Eigen industrie?

Maar goed, met de komt van de nieuwe schepen voor de Marine is het duidelijk dat Nederland een kleine Marine in stand kan houden. En ik hoop dat u de aanbevelingen van admiraal Kramer opvolgt, namelijk dat u alles in Nederland aanbesteedt, zodat onze industrie ook profiteert van de modernisering van onze Marine. En straks als de Landmacht en KMAR ook gemoderniseerd worden, dat we dan ook als eerste aan onze eigen industrie denken.

Doelstelling van lik-me-vestje

In zee, 13 oktober 2015. .Zr. Ms. Zeven Provincien ging schieten met 127mm kanon tijdens oefening Joint Warrior, hier ging het om walbombardementen op Schotland voor oefening.

Al die uitgaven en moderniseringen betekenen dat we over een jaar of 8 een veel modernere Krijgsmacht hebben. Maar ook een veel kleinere, die niet perse slagvaardiger is dan de huidige. Want we hebben dan nog steeds bar weinig fregatten, bar weinig JSF’s, en bar weinig slagkracht op het land. Of komt er daverende verrassing in de nieuwe geïntegreerde veiligheidsnota te staan? Een verrassing die te maken heeft met het budget bijvoorbeeld? Want ondank dat zeer nuttige en broodnodige investeringen die u nu doet, loopt Nederland in de achterhoede van de NAVO-landen als het gaat om de uitgaven voor Defensie. En u weet natuurlijk ook dat ‘bewegen richting de 2%’ een doelstelling is van lik-me-vestje, Nederland onwaardig zelfs.

Neem het personeel écht serieus

Want naast de investeringen in materieel is er nog iets waar heel erg in geïnvesteerd moet worden, minister. Straks hebben we dan wel een boel nieuwe schepen en vliegtuigen en geüpdatete Apaches, hebben we wel mensen om ze te bemannen? Want door al dat slappe gedoe van de politiek door jaren en jaren te bezuinigen, maar ook door bijvoorbeeld nu niet aan te schuiven bij arbeidsvoorwaardenoverleggen, en door bijvoorbeeld door Mariniers tegen u in het harnas te jagen, geeft u er niet echt blijk van het personeel écht op 1 stellen, zoals u wel beloofde in de Defensienota.
Neem het personeel eens écht serieus minister. Geef ze naast goede en moderne spullen ook goede arbeidsvoorwaarden. En specifiek voor de Mariniers: draai die verhuizing naar Vlissingen terug. Dat kost misschien tientallen miljoenen, maar dat is minder dan de 200 miljoen die de nieuwbouw gaat kosten en die het kost om nieuwe mariniers te werven en op te leiden tot het kennisniveau waar die club nu op zit. Of nog beter minister: zorg dat we heel snel naar die 2% BNP gaan zoals we hebben afgesproken. Want dan kun je én een kazerne bouwen, én een kazerne handhaven, én genoeg mensen en materieel aanschaffen, werven, opleiden en in stand houden om ook die nieuwe basis up-and-running te houden. Maar dat zal wel weer te simpel gedacht zijn. Maar laat in ieder geval zien dat u het Defensiepersoneel en hun thuisfront serieus neemt. Echt serieus neemt, zonder eerst juristen of communicatieadviseurs te raadplegen.

Mooie spullen

Kortom minister, mooi al die nieuwe spullen! Dat is een goed begin om onze Krijgsmacht te moderniseren en in stand te houden. Hulde daarvoor! En nu ook aan het werk met de rest, met wat mij bederft als prio’s de veiligheidscultuur, de arbeidsvoorwaarden en het algehele defensiebudget.
Ik wens u vanavond een waardige dodenherdenking toe, en ik hoop dat die respectloze idioten die willen schreeuwen dat doen op een plek waar niemand ze hoort.
Met vriendelijke groet,
Eduard van Brakel
NB: Nog een nabrander minister, ik doe dit jaar weer mee aan Swim to fight cancer. Alle steun daarvoor is welkom >>>
Foto’s: Defensie.nl
 
 

Eén reactie

  1. Ben benieuwd hoe dit verder loopt allemaal.
    Ze beloven goudentijden (volgens hunzelf) maar iedereen weet dat deze politiek heel veel zegt en weinig doet.
    Alles vooruit schuiven etc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.