Dag tank, dag symbool van visieloosheid

Geplaatst door

Daar gingen ze dan, op weg naar Eemshaven om verscheept te worden naar Finland. Onze Leopard 2A6-tanks, afgedankt door onkundige politici. Afgeschreven om nog wat extra vredesdividend te innen. Weggedaan omdat er geen benul is bij de heren en dames in Den Haag wat een goede Krijgsmacht inhoudt. Want dat die tanks weg moesten, was geen militaire beslissing. Nee, dat de tanks weg moesten was in 2011 gewoon een politieke beslissing. Een beslissing gemaakt door politieke onbenullen, uitgevoerd door ja-knikkende generaals.

De Finnen weten er wel raad mee, met die Leopards. Misschien worden ze wel geupgrade naar A7 niveau, maar de lopen zullen hoe dan ook gericht staan richting de Russische beer. Want een grote beer vang je met grote berenklemmen, zo zei de Belgische brigade-generaal b.d. Van Impe al eens tegen dit platform.

Vriezeveen/Eemshaven – Vandaag heeft 140 Zwaar Transport Compagnie een mooie klus mogen doen door acht Leopard 2A6 tanks af ter leveren op de Eemshaven. Van hieruit gaan ze naar Finland. In het verleden zijn deze tanks weg bezuinigd en verkocht aan Finland. Foto: Kapitein Evert-Jan Daniels

Maar de Finnen die houden hun Defensie wel op orde, in tegenstelling tot ons land. Wij geven een beetje meer uit. Zo’n klein beetje meer dat we er door de economische groei verhoudingsgewijs niet eens op vooruit gaan. En dat terwijl veel NAVO-bondgenoten wel fors meer gaan besteden aan Defensie. Maar wij niet. We spelen oh zo graag het braafste jongetje van de klas, maar als het gaat om Defensie staan onze
politici alleen vooraan als er bezuinigd moet worden.
De tanks moesten weg. 2 tankbataljons werden opgeheven. De slagkracht van de Landmacht verdween nu vrijwel helemaal, nadat de artillerie ook kapot was bezuinigd. Dat het een oerstomme visieloze beslissing was bleek wel, want nu leasen we 18 tanks van Duitsland. Maar nog steeds hebben we geen eigen tanks.
En ze stonden dus gewoon in MOB-complexen te wachten op transport naar Finland. Onze tanks. Het symbool van de visieloosheid van de politiek werd verscheept. Je hoopt dan dat daarmee ook een einde is gekomen aan de visieloosheid, maar dat lijkt ijdele hoop te zijn, gezien het mondjesmaat beschikbaar komen van extra geld, en het wachten op en visie.
Door: Eduard van Brakel

4 reacties

 1. Defensiebudget Nederland $ 9,840,000,000 per jaar.
  Defensiebudget Finland $ 3,660,000,000 per jaar.
  Nederland geeft 3x zoveel geld uit aan defensie als de Finnen en kunnen geen enkele tank laat staan 116 tanks bemannen en onderhouden?
  De Finnen kunnen dit wel met een budget 3x lager en ze mischien ook nog eens upgrafen naar 2A7+ in de nabije toekomst???
  Wij als Nederland doen iets gigantisch fout met ons peperdure beroepsleger wat nog geen deuk in een pakje boter kan slaan door gebrek aan zware wapensystemen, de Finnen hebben deels een beroepsleger deels een diensplicht fors ondersteunt met reservisten maar het leven in Finland is vooral niet goedkoper dan in Nederland maar Finland is wel in staat om de komende jaren 50,000 man extra te werven deels dienstplichtigen/deels reservisten en om fors te moderniseren!
  Het gehele Nederlandse defensie systeem is gewoon fout in opzet en te duur schaf het maar af, weer terug naar een kleiner beroepsleger die veel minder internationale missies gaat uitvoeren aangevuld met een beperkte dienstplicht en meer reservisten!
  Finland heeft momenteel een totale defensie sterkte van:
  160 zware gevechtstanks
  1370 gepantserde gevechtsvoertuigen
  54 gevechtstoestellen
  31 transporttoestellen
  27 helicopters
  871 stuks artillerie
  90 zelfrijdende houwitsers
  58 stuks MLRS
  8 patrouillevaartuigen
  18 mijnenleggers/jagers (marine gaat fink op de schop)
  29,350 actief personeel, 232,700 reservisten
  Nederland heeft momenteel een totale defensie sterkte van:
  (18 zware gevechtstanks lease dus geen eigen voertuigen)
  979 gepantserde gevechtsvoertuigen
  61 gevechtstoestellen
  45 transporttoestellen
  27 gevechtshelicopters
  74 helicoters totaal
  18 zelfrijdende houwitsers
  6 fregatten
  4 subs
  4 patrouillevaartuigen
  6 mijnenjagers
  42,705 actief personeel, 10,500 reservisten
  Nederland heeft verder een grotere marine en verder aantal dure wapensystemen zoals Patriot PAC3 en 3 grote varende logitieke eenheden maar wij geven minstens 3x zoveel uit als de Finnen maar wat we daadwerkelijk inzetbaar hebben in vergelijking met de Finnen in een groot conflict is werkelijk minimaal en rampzalig weinig…
  Wij als Nederland doen iets gigantisch fout op defensiegebied en dat is niet alleen maar een kwestie van meer geld!

 2. Wij geven ons geld liever uit aan de bodemloze put van de EU om onze vrienden in het zuiden van europa te sponsoren met ons belastinggeld. Daar kunnen onze politici op het binnenhof goede sier mee maken bij hun buitenlandse vrienden. Moet je even indenken wat je met de vele miljarden zou kunnen doen voor defensie die nu naar Griekenland vloeien! De marine krijgt er in ieder geval 2 fregatten bij die we samen met Belgie kopen. Hoe moet ik dat zien? De voorkant van het bootje is door Nederland betaald en het achterdek is van Belgie? Te idioot voor woorden! Net als 100 prachtige tanks verkopen en er 18 uit het buitenland leasen! Hoe verzin je het! De enige redding voor defensie is dat we de amerikaanse minister van defensie voor een paar jaar leasen en onze huidige politici vervangen door mensen met een verstandige zienswijze wat betreft het buitenlandse beleid.

 3. @ Kees Almekinders: die twee ASW-fregatten die we erbij krijgen delen we niet met Belgie. Het is een gezamenlijk project waarin Nederland de leiding heeft (zoals Belgie dat heeft met het mijnenjagers vervangingsprogramma waarin Nederland en Belgie ook samenwerken).
  Nederland schaft er twee aan en Belgie schaft er ook zelf twee aan.
  Hoe dan ook het grootste probleem bij Defensie is vreemd genoeg op dit moment niet het enorme gebrek aan slagkracht, maar dat de organisatie op enorm veel terreinen haar personeel verliest omdat deze genoeg hebben van het TOTALE desastreuze personeelsbeleid bij Defensie (wel degelijk mede door het gebrek aan centen, welke door de politiek beschikbaar werd gesteld) en het economisch ook beter gaat waardoor de meesten ook realistische alternatieven hebben om naar om te kijken.
  Ik kan het hen niet kwalijk nemen. ELKE andere organisatie was al 10-15 jaar zo hard in opstand gekomen dat er geen enkele dienst meer verleend zou kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.