Beste minister, schaamt u zich niet kapot?

Geplaatst door

Beste mevrouw Bijleveld,
Het gaat niet zo lekker hè, qua Defensiebegroting. U probeert mooi te pronken bij de NAVO dat er maar liefst vijf miljard extra bijkomt bij Defensie. Maar U vergeet dan te zeggen dat dat bedrag gedurende de hele kabinetsperiode beschikbaar komt, en dat het dus eigenlijk nog steeds een druppel op een gloeiende plaat is. Want door de economische groei wordt het BBP ook hoger. En minister, u weet wat dat betekent. Dat betekent dat het Defensiebudget verhoudingsgewijs verder achteruit gaat.
Niks investeren dus, maar gewoon verder de broekriem aanhalen. Niks aansluiten bij het NAVO-gemiddelde, maar gewoon achteraan blijven lopen en smeken of de rest wat langzamer wil gaan. Niks naar 2% van het BBP zoals onze vorige minister beloofde. We blijven gewoon marginaal teren op wat onze bondgenoten doen.

Uit brief van de regering aan de Tweede Kamer (Bron:https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2018Z03928&did=2018D18064)

Slecht leiderschap

Beste minister, ik kan er werkelijk niet bij hoe slecht de regering omgaat met Defensie, nu blijkt dat de militairen en de Nederlandse bevolking gewoon weer keihard zijn voorgelogen over hoeveel we gaan besteden aan Defensie. Hoe slecht wil je het politiek leiderschap hebben als zulke essentiële zaken verkeerd zijn? Ik zie op sociale media en in mijn omgeving allemaal militairen van alle Krijgsmachtdelen trots zijn op wat ze doen, trots zijn op hun werk, trots zijn op hun maten (m/v), trots zijn op hun eenheid. Ik zie dat ze bereid zijn om te doen wat anderen niet doen, om door te gaan waar anderen stoppen. Trots ben ik op hen. Trots moeten we zijn op hen.
Maar schaamt u zich niet? Schaamt u zich niet tegenover die militairen die zich wel met hart en ziel inzetten? Schaamt u zich niet omdat u hen weer met een kluitje in het riet stuurt?
Moet u niet onmiddellijk aftreden, omdat u uw geloofwaardigheid verloren hebt door een officiële belofte aan de NAVO-partners te breken? Of kon het na de decennialange bezuinigingen en gebroken beloften al niet minder met die geloofwaardigheid?

Van schaamte naar kwaadheid

Ik schreef al eerder dat ik me wel schaam minister, maar nu begin ik zo langzamerhand kwaad te worden. Kwaad op de gebroken beloften, kwaad op het verkwanselen en niet serieus nemen van onze veiligheid. Kwaad op de ongebreidelde visieloosheid van de politiek. Kwaad op het gewauwel van notabene regeringspartijen. Je zou inderdaad bijna beter fucking moestuintjes kunnen gaan kweken om een bestaan op te bouwen, dan dat je kunt vertrouwen op het verantwoordelijkheidsgevoel van de politiek.
Want hoe zit het ook al weer met het investeringsbudget voor de Krijgsmacht? De NAVO schrijft voor dat dat 20% van de begroting moet zijn. Zitten we alweer op meer dan 4 procent, minister? Hoe zit het met de vervangingsinvesteringen? Hoe gaat het met meer JSF’s, meer artillerie, meer fregatten, nog meer logistieke ondersteuning, nog betere arbeidsvoorwaarden, en met de werving van personeel om de 6.000+ vacatures te vullen?

Wat gaat u doen?

Minister Bijleveld en CDS Bauer
Minister Bijleveld en CDS Bauer

Nou minister, ik hoop dat u iets gaat doen. En ik hoop dat dat iets, wat anders wordt dan het breken van beloftes. Ik hoop dat u zorgt voor meer geld, veel meer geld om aan de belofte te voldoen die gedaan is aan onze NAVO-partners. Want je kunt wel allemaal grote woorden hebben over samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid, en adaptieve krijgsmachten en meedoen en bondgenootschap, en weet ik wat er allemaal voor mooie praat wordt uitgekraamd in de ambtelijke, politieke en militaire top, maar als de basis niet goed is, wordt het nooit wat.
En die basis minister, die is verrot. En met een minister die beloftes verbreekt gaat het niet beter worden ben ik bang. Want het verbreken van beloftes, dat is de standaard die u stelt. En dat is schandalig en Defensie onwaardig.
Ik wens u veel wijsheid.
Eduard van Brakel
Met dank aan Hans de Vreij voor de opmerkzaamheid:

6 reacties

 1. Hoe kan een politicus zich nu ergens voor schamen? Een eerste vereiste als je de politiek in gaat is dat je schaamteloos bent!

 2. “Ik heb aangegeven dat….” “Ik heb benadrukt dat….” (uit de brief van de minister aan de 2e kamer) en daarmee pak je blijkbaar verantwoordelijkheid als minister en worden problemen opgelost…… droom lekker verder. Hoe was het ook al weer? Goed voorbeeld doet…… geen wonder dat niemand het meer begrijpt!

 3. De organisatie loopt leeg. Ook ik kijk inmiddels (na ruim 15 jaar trots geweest te zijn) buiten de deur. En er is niemand in de hele organisatie die vraagt of ik dit wil heroverwegen.

 4. Ik heb een voorstel aan mensen als meneer van Brakel die vaak op een beetje zure manier hun boodschap overbrengen.
  Begrijpend dat een artikel anders misschien geen aandacht trekt, beveel ik aan eens een meer contructieve benadering te proberen. Dat verkoopt beter, met stroop vang je meer vliegen dan met azijn!

 5. Het schenden van beloften, vooral naar defensie toe, zit onze politici in het bloed. Mevrouw Bijleveld beweerde wel dat de bondgenoten erg positief zijn over onze voorstellen hoe we gevechtsmateriaal met minder burocratie van A naar B kunnen vervoeren waarin ons land het voortouw heeft genomen. De zelfgenoegzaamheid was uit haar reactie te bemerken! De bondgenoten waren denk ik diep onder de indruk!. Mevrouw Bijleveld zal vervolgens de bondgenoten duidelijk moeten maken dat wij geen gevechtseenheden van A naar B kunnen sturen vanwege het feit dat wij de spullen, om anderen te helpen, doodeenvoudig niet hebben! Halbe Zijlstra had in ieder geval nog het fatsoen om huiswaarts te keren en de politiek te verlaten na zijn leugenachtige vehalen over de ontmoeting met Poetin. Veel politici hebben ook duidelijke (positieve) beloften gedaan ,aan de vooravond van de verkiezingen, om de defensie met procenten te versterken. Deze zwijgen nu in alle toonaarden! Misschien moeten zij een voorbeeld aan Halbe nemen en hun conclusies trekken.

 6. Mevrouw de minister: afgezien van hetgeen in bovengenoemd stuk staat nog iets: herrinert u zich nog het AOW gat, dat stukje problematiek waarvban u vind dat het goed opgelosty is, nou neemt u dan even de moeite onderstaand stuk te lezen, is van collega P. Klapwijk. Misschien moet u eens de stap nemen om de hele ambtelijke beleidstop schoon te vegen want dit is te belachelijk voor woorden. over liegen en beloftes verbreken gesproken:
  Het stuk gaat over het feit dat hij erachter is gekomen dat hij een een flink gedeelte van de aan hem uitbetaalde compensatie AOW-gat in december 2017 moet terugbetalen aan de belastingdienst. Schandalig natuurlijk en ik vind dit schrijven wel een goede reden om nogmaals een steentje in de hofvijver te gooien.
  Onderstaand is het stuk tekst van Peter Klapwijk.
  Info: In 2017 AOW en ABP-pensioen.
  In december 2017 nabetaling ABP Compensatie AOW-gat.
  Nabetaling: Bruto € 2015,00 / netto € 1525,52. ( alleenstaande )
  Aangifte Inkomstenbelasting 2017 gedaan.
  Had zonder compensatie AOW-gat van december 2017 moeten betalen € 46,00.
  Mijn Verzamelinkomen jaar 2017 incl. AOW-gat compensatie € 37402,00 is dus € 1056,00 te veel om in aanmerking te komen voor de ouderenkorting van € 1292,00
  Tevens valt de nabetaling AOW-gat compensatie bruto € 2015,00 in box 1 in de derde schijf, dus belast met 40,80 %.
  Moet betalen € 1875,00, dus van de compensatie blijft niets over, zelfs bijleggen.
  Belastingdienst gebeld, geen bezwaar mogelijk.
  Denk in 2019 te middelen jaar 2016, 17, 18, misschien krijg ik nog wat terug.
  Dus dikke pech.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.