Ik schaam me, minister

Geplaatst door

Beste mevrouw Bijleveld,
Ik schaam me. Ik schaam me omdat ik weet dat ik in 1 van de rijkste landen van de wereld woon, in een land waarin we bovengemiddeld gelukkig zijn, waar een lage werkloosheid is, in een land waarin we het goed voor elkaar hebben, in een land dat zegt dat bondgenoten en internationale samenwerking zo belangrijk zijn. Waarom ik me dan schaam, zult u zich afvragen. Nou minister, ik schaam me omdat Nederland nu voor de zoveelste keer door de NAVO wordt bekritiseerd om onze beschamend lage uitgaven aan Defensie.
Volgens mij heeft u ook kinderen minister. Dan weet u dat er van die momenten komen dat je zegt: ‘Ik heb je vaak genoeg gewaarschuwd, nu moet je de gevolgen maar dragen.’ Of dat je zegt: ‘Je zegt wel dat je het weet, maar laat het dan ook maar eens zien.’  Nederland lijkt met de Defensiebegroting op een klein kind dat doelbewust de zaak aan het verpesten is om te kijken hoever het kan gaan. Waar ligt de grens van wangedrag, waar ligt de grens van loyaliteit?

Waarvoor doen we het nog?

Beste minister op de sociale media zie ik de berichten voorbij komen van militairen die ook zeggen zich te schamen. Van mensen die zeggen dat Nederland zijn naam van beggars army weer eer aan doet. Ik hoorde militairen tegen me zeggen dat ze zich afvragen waarvoor ze het allemaal nog doen.

Minister Bijleveld
Minister Bijleveld

Het gekke is minister, dat u aangeeft dat u zich van het wanbeleid bewust bent. Want dit zegt u volgens de NOS: “De NAVO is de hoeksteen van ons beleid. Er is nu nog meer onzekerheid in de wereld dan vier jaar geleden met dreigingen aan de oost- en de zuidgrens van Europa. Daarom moeten we investeren in defensie. Bovendien staat onder de afspraken die we destijds hebben gemaakt om meer te gaan uitgeven de handtekening van Nederland.”
En dan minister, kom ik weer bij de opmerking die je maakt tegen kinderen: “Als je het allemáal zo goed weet, waarom doe je er dan niks aan?” Met de extra investeringen blijven we nog steeds ver, ver onder de maat. Dan blijven we nog steeds ver, ver verwijderd van het behalen van de 2 procents-norm waar Nederland de handtekening onder heeft gezet.

Onbegrijpelijk

Ik schaam me kapot voor dat soort onbegrijpelijk gedrag. Ik schaam me kapot dat Nederland volgens de Rekenkamer niet eens aan zijn grondwettelijke taak van bescherming van het grondgebied kan voldoen. Ik schaam me kapot dat er handtekeningen gezet worden onder afspraken om die afspraken vervolgens niet na te komen. Ik schaam me kapot dat Nederland doelbewust bezig is met verkwanselen van steun van onze bondgenoten. Ik schaam me kapot minister, omdat we bezig zijn met het vergooien van onze veiligheid.
Want minister, wat gaat u zeggen op die NAVO-bijeenkomst? Wat heeft u te vertellen? Komt u met een briljant plan? Of gaat u zeggen dat u Defensie echt wel belangrijk vindt, en Defensie ook, maar dat u eigenlijk geen idee heeft hoe Nederland de afspraken na kan komen? Dat  u eigenlijk ook niet weet hoe we die norm in 2024 gaan halen?
Maar het is te hopen dat u met een plan komt. Een goed plan. Ik ben alleen bang dat dit weer ijdele hoop is.
Met vriendelijke groet,
Eduard van Brakel
 
 
 

4 reacties

 1. Plannen zijn er genoeg, investeringsprogramma’s ook. Het ontbreekt aan de politieke wil van de regeringen
  Rutte I, II & III om ze door te zetten en uit te voeren. Het smoesje gaat nu rond ‘ niet te veel geld te geven’ want dat kunnen we niet ‘ absorberen’. Een gotspe ! De expertise, de Staven, die de minimale verhoging van het budget zo professioneel – en spoedig mogelijk – moeten besteden, zijn weg bezuinigd. Daar moet dus heel hard en snel aan gewerkt worden, ipv smoesjes op te voeren. Er zijn ruim 6.000 vacatures bij de Krijgsmacht !
  Maar de regering en het parlement kunnen de noodzaak voor een krachtige Krijgsmacht slechts
  met grote moeite door de strot krijgen.
  Lamlendigheid, uitstel, opschuiven, eeuwig discusseren, klankborden, hoorzittingen, alweer een nieuwe defensie nota, terwijl de Krijgsmacht die Plannen al lang heeft klaar liggen, het is te treurig voor woorden.
  Een land als Belgie neemt het voortouw en voert zijn investeringsplannen uit, niet langer wachtend op Nederland conform the Letter of Intent ondertekend door onze voormalige Min Def nu ruim 1,5 jaar geleden.
  ‘ Den Haag’ laat de realiteit van de huidige situatie in Europa maar niet tot zich doordringen en steekt de kop liever in het zand, want geld uitgegeven aan Defensie is ‘ a waste’. Liever besteden aan andere zaken die het stemvee gelukkig maakt , levend en slapend, in een schijn realiteit, in hun eigen gelukzalige bubbel.
  De reprimande aan Nederland door de S.G. van de NATO, Jens Stoltenberg, gaat het ene oor in, het andere uit.
  We zijn immers soeverein, en maken zelf wel uit wat nodig is !
  Aan een Visionair Strategisch Plan voor de positie van Nederland in Europa en de snel veranderende Wereld van de 21e eeuw, en dus een Krijgsmacht en ( internationale ) Economie en Onderwijs die daarop zijn afgestemd, wordt niet gewerkt, zelfs niet over nagedacht. Wij immers niet van VISIES ! No Elephants in the room !
  De Elite in ons land die toch zijn verantwoordelijkheid zou moeten nemen en een een voorbeeld dient te geven voor de toekomst van ons land, houdt zich muisstil. De Pers idem dito, geen debatten, in de T.K. idem dito, belangrijker zijn de debatten over de Donor Wet en de ” Kwek en Papegaaien ” discussie programma’s op TV over ‘ het recht om aan je leven een einde maken, omdat je het wel goed vindt zo.’ ……..
  En laten we vooral de ‘ Me too’ en ‘ onze Identiteit ‘ discussies niet vergeten…….! Daar maken wij ons druk over,
  niet over de gevaren die op Europa en Nederland af stormen.
  Arm Nederland, QUO VADIS ?
  Verantwoordelijkheid nemen voor een moderne, goed uitgeruste Krijgsmacht , waarmee de Regering zijn toegezegde NAVO verplichtingen na komt, is niet aan de orde. Pappen en nat houden tot het uiterste minimum, net zo lang totdat de kruik barst. In ons decadente, verwende, zo rijke land, houdt men zich bezig met het alweer boeken van een nieuwe vakantie, terwijl men juist is terug gekeerd van de vorige, uit liefst verre ‘ all inclusive ‘ exotische oorden. Gij ZULT GENIETEN van het leven, de zondvloed komt daarna wel, wie dan leeft wie dan zorgt.
  Dat merken en voelen de 500.000 kinderen die leven in armoede in ons land, en zonder eten naar school gaan.
  Dat merken en voelen de 1,2 Miljoen Nederlanders die leven van de Voedsel Bank.
  Als dat nog niet genoeg is, zijn wij door onze eigen Nationale Politie tot ‘ Narco Staat’ bestempeld.
  Los van het Internationale Kinder Porno Netwerk, waar Nederlanders helaas en zo beschamend, een belangrijke en winstgevende rol in spelen.
  In Europa liggen wij op bijna alle dossiers dwars en zijn ronduit negatief over de toekomst plannen voor een verdere versterking van de EU. Tegen onze naam als ‘ Belasting Paradijs ‘ , verweren wij ons met schijnheilige uitspraken en toezeggingen, we kunnen immers het geld dat we daarmee ‘ verdienen ‘ niet missen.
  Binnen de EU hebben wij de positie ‘ verworven’ van de eeuwige dwarsligger met een ronduit negatieve houding.
  Als Middel grote Europese Natie met ruim 18 miljoen inwoners, een der rijkste landen ter wereld, verliezen wij het respect en de bewondering van de kleinere Europese Staten die wij in vorige decennia wel hadden, toen keek men naar Nederland op, nu niet meer. Wij immers nu ineens een ‘ Klein ‘ landje, Calimero, dat zielig in een hoekje zit.
  ‘ De wal zal het schip moeten keren ‘ is een uitspraak, die ten einde raad geslaakt wordt door moedelozen, die al maar blijven vechten tegen de bierkaai.
  Nederland, sta op, kom uit die lethargie en zelfgenoegzaamheid, wees trots op u zelf, laat de Nederlandse Leeuw weer brullen, doe ‘ Je Maintiendrai’ eer aan, en ga eindelijk aan het werk voor de toekomst.
  Ton Welter

 2. uitstekend verwoord!
  Een waarheid als een koe!
  Het Groot Kapitaal heeft de macht in Nederland en die willen alleen maar toucheren en de ‘onkosten’ decimeren.
  Na ons de zondvloed of zoiets.
  Waarom hebben we deze idioten gekozen? VVD-D66-CDA-CU etc. en voor de derde keer RUTTE, we verdienen niet beter, dat is de bittere waarheid.

 3. Waarom leren mensen niet van de geschiedenis. Ik wil ons bewaren voor herhalingen. Al het leed en offers die werden gebracht voor vrede en veiligheid mogen nooit voor niets zijn geweest. Voorkomen is beter dan genezen en vergt een ferme bijdrage. En een eerlijke bijdrage tov onze bondgenoten. Of blijven we struisvogelpolitiek bedrijven.

 4. Het antwoord is heel simpel: de meeste mensen in ons land kennen niet of nauwelijks onze geschiedenis.
  Niet geïnteresseerd, we zijn al ZO druk met Facebook en Twitter, Spelletjes en plaatjes kijken !
  Coalition For Defense Europe probeert daar onverdroten verandering in te brengen, maar het blijkt te vaak vechten tegen de bierkaai. We hebben het gewoon te goed in ons land. Totdat de wal het schip keert, maar dan is het al te laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.