De inzetbaarheid van de F16 en leugens van Zijlstra

Geplaatst door

Ik zag bij debatgemist.tweedekamer.nl het debat over de verlenging van de Nederlandse bijdrage in de strijd tegen ISIS. Ik wachtte tot de vraag werd gesteld of de uitgezonden F-16s nu wel voorzien zijn van SatCom. Wat bij de vorige uitzending niet het geval was, waardoor de F-16s verminderd inzetbaar waren. Onder andere het indertijd door dit nieuws geschokte Kamerlid Sjoerdsma (D66) stelde er in mei 2016 kritische vragen over aan de toenmalige MinDef Hennis. Mogelijk heb ik de vraag gemist, want soms ge-ffwd, maar ik kwam deze vraag niet tegen tijdens het debat van vorige maand. Weet een van u of de F-16s nu wel over SatCom beschikken?

En als we toch technisch worden, hebben ze ook de laatste radar-, IR- en laser-waarschuwingsapparatuur met bijpassende zelfbeschermingsmiddelen aan boord? Zoals gebruikelijk lopen we in de aanschaf hiervan nogal achterop. Uitgesmeerd vertraagd aanschaffen en-of in (te) krappe aantallen is immer de norm (zie o.a. kst-34300-X-20 en kst-32733-62 in de Ref).

F16 Piloot (Foto NIMH beeldebank)Piloten F16 gereed voor het luchtgevecht?

Wat als een Russische of Syrische vlieger boven het operatiegebied ‘verward’ raakt en een geleide raket richting onze F-16s stuurt? Er zijn meer vervelende scenario’s denkbaar, maar dit scenario werpt eveneens de bijkomende vraag op of de uitgezonden piloten inmiddels weer luchtgevecht-bekwaam zijn? Op 3 januari meldde Peter Wijninga (ex-KLu, HCSS) bij de NOS dat de F-16 vliegers vanwege de strijd in het Midden-Oosten (i.i.g. in 2016) te weinig konden trainen ‘op bijvoorbeeld het onderscheppen van vijandelijke vliegtuigen’.
Natuurlijk ligt dit gebrek aan training niet aan de oorlogsdeelname daar, maar aan het ‘geen cent naar Defensie’ beleid in Nederland. Inmiddels is dit een beleid van ‘minder centen dan we doen voorkomen’ geworden. Er wordt gesproken, soms zelfs gejubeld over anderhalf miljard erbij, maar voor 2018 is het 910 miljoen. Wat veel te weinig is om zelfs maar een begin te maken met het dichten van de vele gaten. Laat staan dat er echt sprake kan zijn van ‘fors investeren’, zoals sommige politici melden.

De leugen van Zijlstra

Nog opvallender dan deze vermoedelijk niet gestelde vraag/vragen, en veel schokkender en verbijsterender bovendien, was de geuite leugen van minister Zijlstra (debatlink vanaf 1:24:30). Hij zei:
“Nederlandse F-16s zijn samen met Deense en Amerikaanse F-16s de enigen op deze aardbol die in staat zijn om met dermate grote precisie te bombarderen als daar gebeurt”
Wat dan de kans op burgerdoden zou verminderen. Los van dat je ook met de meest grote nauwkeurigheid nog steeds op basis van foute informatie een verkeerd doel kunt raken (onbetrouwbare intel), was het totale quatsch wat minister Zijlstra uitkraamde. Er zijn talloze landen die over exact dezelfde of soortgelijke targeting pods enprecisiewapens beschikken als de KLu. Sterker nog, Nederlandse F-16s hebben maar een beperkt arsenaal aan dergelijke wapens. Waar onder andere de RAF Brimstone(geleide raket van circa 50 kilo) kan lanceren om met weinig nevenschade een doel uit te schakelen, moeten Nederlandse F-16s altijd van dikke planken hout zagen. Wat of een AGM-65 Maverick raket of vergelijkbaar zware (geleide) 500 pound bom betekent. Er zijn meer kleine precisiewapens zoals Brimstone ‘vanaf de plank’ beschikbaar, maar Nederland loopt net als bij de aanschaf van de huidige systemen behoorlijk achter.
Omdat er niemand met defensiekennis aanwezig was bij dit debat in een vrijwel lege Tweede Kamer, waar dergelijke kennis sowieso schittert door afwezigheid bij de meeste partijen, viel er niemand over de quatsch die Zijlstra uitkraamde.
Ik hoop vurig dat een van u werk maakt van Zijlstra’s uitspraak. En, uiteraard, van de overige gestelde vragen.

Met vriendelijke groet,
Michiel Mans
Referenties
https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/verlenging-nederlandse-bijdrage-strijd-tegen-isis -Zijlstra vanaf 1:24:30
https://nos.nl/artikel/2210324-f-16-s-terug-naar-is-gebied-niet-puur-uit-militaire-noodzaak.html
https://nos.nl/artikel/2157930-f-16-piloten-kunnen-niet-alles-meer-dus-moeten-ze-trainen.html

https://nos.nl/artikel/2102812-nederlandse-f-16-nauwelijks-ingezet-boven-syrie.html
https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2017/12/21/kamer-achter-verlenging-missie-in-irak
https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2016/05/12/beantwoording-kamervragen-over-inzet-nederlandse-f-16-s-boven-syrie/beantwoording-kamervragen-over-inzet-nederlandse-f-16-s-boven-syrie.pdf

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-X-20.html
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32733-62.html

https://hcss.nl/expert/Peter_Wijninga
https://www.defensie.nl/organisatie/luchtmacht/materieel/bewapening/vliegtuigbewapening
https://www.defensie.nl/organisatie/luchtmacht/materieel/vliegtuigen-en-helikopters/f-16
http://www.northropgrumman.com/Capabilities/LITENING/Pages/default.aspx
https://mbdainc.com/services/brimstone/
https://en.wikipedia.org/wiki/Sniper_Advanced_Targeting_Pod
Foto’s bij artikel: Defensie en NIMH

Eén reactie

  1. Propaganda is van alle tijden, Michiel. Diezelfde mensen beweren ook dat er in de slagkracht van Defensie geïnvesteerd wordt. Tuurlijk, daarom hebben we 18 geleaste tanks! En er is weinig Defensiekennis in het Haagse, maar dat was al bekend. Defensie en NL, ons ben zuunig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.