U heeft wel wat dingen op te lossen in 2018, minister

Geplaatst door

Beste mevrouw Bijleveld,
Allereerst de allerbeste wensen voor 2018. Dat het maar een vredig en veilig jaar mag worden. Maar daar zorgen onze mannen en vrouwen in uniform wel voor. Met volop steun van kabinet en oppositie, toch?
Want na alle jaren van ellende en bezuinigingen, en misstanden, wordt het eigenlijk wel eens tijd dat er weer een stijgende lijn ingezet wordt. En natuurlijk is er al meer geld. En natuurlijk – zoals persvoorlichting altijd zo mooi schrijft – is het effect van extra budget niet gelijk in alle geledingen van de Krijgsmacht merkbaar, maar zien commandanten vast al duidelijk verbeteringen. En ik ga er van uit dat het nu ook echt zo is, dat het beter gaat. Een klein beetje beter tenminste.

Dingen om op te lossen

Want, mevrouw Bijleveld, er is ook nog wel het een en ander op te lossen. Te beginnen met het oplossen van de angstcultuur. En dat lijkt de goede kant op te gaan, want commandanten bij de KL hebben al geroepen dat hun deur altijd open staat om wat voor probleem dan ook te melden. Ook is er een meldpunt geopend waar Defensiepersoneel misstanden kan melden. Ik hoop echt dat er veel gebruik van wordt gemaakt minister. Alle shit moet op tafel, zodat alle problemen opgelost c.q. voorkomen kunnen worden.
En die ontgroeningen minister, zet daar ook maar een stop op. Ik schreef er eerder al over, over die ontgroeningen, en daarop kreeg ik gelijk mailtjes van militairen. Ontgroeningen zoals ik beschreef op de KMA, bestaan niet volgens hen. Dat heten introductieperiodes. En die worden goed gereguleerd. Maar niet altijd, zo bleek uit het verhaal van een cadet die met een roze dildo had moeten rondlopen. En of je het nu ontgroening of introductieperiode noemt, iedereen wat precies wat er bedoeld wordt. Vorming blijft natuurlijk wel nodig maar dan wel met een vastgelegd doel en een goede terugkoppeling naar de opgeleide militair.

Militairen deugen

Weet u minister, volgens mij deugt ongeveer 99% van alle militairen. Maar die paar rotte appels die er zitten, zitten of op cruciale posities, of die zijn zo rot dat ze het echt voor de Krijgsmacht verpesten. Want naast alle kritiek die je op de Defensiecultuur kunt hebben, is die cultuur voor een groot gedeelte ook precies wat je nodig hebt om met gevaar voor eigen leven, terwijl de kogels om je oren vliegen, terwijl je bijna van het dek af spoelt, of wanneer de luchtdoelraketten op je af komen, om in die omstandigheden gewoon je werk te blijven doen. En om onder die omstandigheden ook nog aan de veiligheid van je maatjes te denken. En om onder die omstandigheden ook nog aan het uitvoeren van de opdracht volgens de geldende rules-of-engagement te denken. En niet alleen denken, maar ook doen. Om in zulke omstandigheden te functioneren, dan moet je niet een al te teer zieltje hebben.

Meldingen Luchtmobiel bleven liggen

Maar, dat is natuurlijk absoluut geen enkele reden voor pesten, misbruik, mishandeling, verkrachting of andere verschrikkelijke gedragingen van collega’s. En de leidinggevenden op elk niveau zouden hier eerder scherper op moeten zijn. Want bronnen vanuit Defensie meldden aan mij dat er al begin jaren 2000 werd gewaarschuwd – tot op het hoogste niveau – voor het afglijden van de cultuur bij Luchtmobiel en dat Luchtmobiel daardoor risico liep op misstanden. De vraag is wat er met die waarschuwingen is gebeurd? Bitter weinig, zo lijkt het. Defensie en meldingen, dat is niet zo’n goede combinatie.

F16's - Foto Defensie
F16’s – Foto Defensie

Maar dat gaat allemaal beter nu, toch? Een ontgroening is in ieder geval stilgelegd door uw staatssecretaris, mevrouw Visser. Dat is een mooi begin. Mevrouw Visser wordt overigens erg gewaardeerd door veel militairen zo begreep ik. ‘Ik ben gewoon een beetje verliefd geworden op de stas’, zo verzuchtte er 1. Waarvan acte.
Ondertussen zijn er weer F16’s vertrokken naar Jordanië om IS – of wat daarvan over is – te bombarderen. Ondertussen zitten er militairen in Afghanistan, in Mali, in Irak, voor de kust van Somalië, in de West, in de Oost en springen ze om de haverklap in Nederland bij om hulp te verlenen op wat voor manier dan ook.

Alleen het beste is goed genoeg

Die militairen die ver van huis hun werk doen, die militairen die verdienen de beste opleidingen. Die verdienen het beste kader. De beste leidinggevenden. Die verdienen het beste materieel. Die verdienen genoeg munitie, die van goede kwaliteit. Die militairen, die verdienen het om in een – in alle opzichten – zo veilig mogelijke omgeving hun werk te doen. Die verdienen het om zonder angst zaken te kunnen melden die niet door de beugel kunnen. Die militairen verdienen het dat er intern bij Defensie wat gedaan wordt met hun rapportages, brandbrieven, meldingen van kapot en verouderd materieel.
Maar minister, het gehele Defensiepersoneel verdient een politieke leiding die niet de kop in het zand steekt, want de personeelsketen blijft nog wel even uit het lood, met 6000 vacatures. Het Defensiepersoneel verdient visie, verdient genoeg budget om goed uitgerust op missie te gaan. Het personeel verdient het om nu eens niet slachtoffer te zijn van visieloze politici die, verblind door idealen, alle tanden uit de bek van de Nederlandse Leeuw slopen. Het personeel verdient een politieke en militaire leiding die nu eens echt achter het personeel gaan staan. Een politieke en militaire leiding die verantwoordelijkheid neemt, en dat geldt ook voor de oppositiepartijen in de Tweede kamer die hand in eigen boezem moeten steken als het gaat om bezuinigingen.

Personeel verdient een leiding die strijdt

Ons Defensiepersoneel verdient een politieke en militaire leiding die strijdt voor het beste voor hun mannen en vrouwen. Want je kan moreel gezien niet van mannen en vrouwen vragen dat ze hun leven wagen, als je als leiding lijdzaam blijft toezien en alle middelen die ze nodig hebben laat verouderen, wegroesten, of verkoopt, of wanneer je lijdzaam blijft toezien hoe het personeel steeds meer wordt uitgeknepen waardoor het vertrouwen in de leiding bijna weg is en de tekorten rap stijgen, of dat de Haagse processen steeds knellender worden voor de Krijgsmachtdelen waardoor het resterende personeel steeds meer wordt (over-)belast, omdat er moedwillige geen budget vrijmaakt wordt om spullen – groot en klein – te vervangen. En nog iets, minister, die ruimte-inzet met satellieten is prima maar moet worden betaald door alle ministeries, omdat het toch Staatsbelang is dat de Nederlander kan blijven pinnen?

Minister Bijleveld en CDS Bauer
Minister Bijleveld en CDS Bauer

Minister, u weet ook dan 1,5 miljard een doekje voor het bloeden is. U weet ook dat 1,5 miljard een leuk beginnetje is, maar dat het lang niet genoeg is. Dat weet de CDS ook, en die heeft zich er al over uitgesproken. U doet er goed aan te luisteren naar mensen als Bauer, want ondanks dat hij zo’n hoge rang heeft, snapt hij het waarschijnlijk wel. Dat kuisteren helpt ook bij het wegwerken van de negatieve cultuurpuntjes en oude hoofdpijndossiers, minister.
Ik wens u veel succes!
Eduard van Brakel
Foto’s: Defensie.nl

Eén reactie

  1. Een nieuwe Minister en een een nieuwe Stas. De aankomende tijd puilt hun agenda uit van de werkbezoeken. Ze kennen het bedrijf immers totaal niet, soort spoedcursus zeg maar. Maar alleen bezoeken waar ook media aandacht te genereren valt, bezoek Schiphol maar niet de rest van de KMar want dat boeit niemand. Bezoek de luchtmobiel en ga naar uitzendgebieden, bezoek schepen en vliegtuigen maar niet de personen daar achter, dat interesseert niemand en de pers ook niet. Daarna moet je gaan besturen, daar heb je steun voor nodig van alle andere ministeries en van de oppositie. Grote kan dat die ons allang weer vergeten zijn, de verkiezingen zijn immers voorbij. En nu komen er ook nog wat vervelende dossiers uit de kast. Vervelende club die militairen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.