Mevrouw Bijleveld: gewoon luisteren naar Bauer

Geplaatst door

Beste mevrouw Bijleveld,
Wat een bewogen weken waren het weer voor de Krijgsmacht. Eerst goed nieuws: een arbeidsvoorwaardenakkoord! Het Defensiepersoneel heeft er even op moeten wachten, maar er is overeenstemming over een nieuw pakket aan arbeidsvoorwaarden. En dat is mooi. Het personeel krijg salarisverhoging en dat werd na jaren nullijn natuurlijk tijd. Hulde daarvoor.
De CDS Admiraal Bauer was denk ik zo in de wolken van het akkoord dat hij dacht dat hij u even in het openbaar kon terecht wijzen. Dat kan natuurlijk niet, maar toch ben ik blij dat hij dat wel heeft gedaan. Het mag allemaal wel wat scherper richting politici wat mij betreft. En Bauer heeft natuurlijk volkomen gelijk als hij zegt dat Nederland ook op een conventionele manier moet kunnen blijven oorlog voeren. Dat weet u ook wel minister. Maar misschien probeert u de Krijgsmacht langzaam te laten wennen aan het idee, dat ondanks toezeggingen van premier Rutte en uw voorganger Hennis, het budget niet gaat stijgen naar 2% van het BNP. Wat natuurlijk wel keihard nodig is. En dat weet Bauer ook maar al te goed. En u eigenlijk ook wel.

Patrouilleschepen

ZMS Friesland (foto: Defensie)

En dat dit keihard nodig is, blijkt wel uit de patrouilleschepen. ‘Goedkoop is duurkoop’, twitterde voormalig marinechef Rob Verkerk, toen bekend werd dat onze hypermoderne patrouilleschepen voorlopig niet uitvaren. Brandblussystemen stuk, dus onveilig, dus niet varen. Ik ben wel blij dat die beslissing is genomen, minister. Onveilig, dus niet doen als er geen operationele noodzaak voor is. Er zijn tijden geweest, zeg maar tot een paar weken terug, voor het OVV-debat waarbij Hennis viel, dat ‘onveilig’ of ‘niet-getest’, of ‘niet-getraind’ geen belemmering waren voor inzet.
Maar minister, fregatten die nauwelijks inzetbaar zijn, patrouilleschepen die niet inzetbaar zijn, onderzeeboten die zwaar verouderd zijn, mijnenjagers die aan het einde van inzetbaarheid zitten. Het is niet zo heel goed gesteld met de marine. En dat voor een van oudsher zeevarend natie. Best schandalig, vind u ook niet?

Radarsystemen

Maar misschien kunnen we wel wat met de radarsystemen van die Luchtverdedigingsfregatten. Die kunnen ballistische raketten in de ruimte detecteren, dus het zou zonde zijn als die ongebruikt blijven liggen. Misschien kunnen ze op een tank geplaatst worden. Ooh nee, die zijn ook niet goed inzetbaar. Op een Houwitser-onderstel? Ooh nee, die zijn na week oefening ook niet meer inzetbaar. Of bij de Patriots plaatsen? Ooh nee, die hebben ook jaren groot onderhoud en zijn niet inzetbaar. Want ook de Landmacht loopt op zijn tanden. En de luchtmacht dat is ook geen optie. Want daarvan is het al jaren bekend dat we nauwelijks F16’s inzetbaar hebben. En dat er maar een munitievoorraad is voor Apaches voor ongeveer een uur. Als ze tegelijk kunnen opstijgen tenminste, en dat is meestal toch niet het geval.

Het goede nieuws:

Maar gelukkig is er ook goed nieuws: De mariniers krijgen er een compagnie bij die voor bewaking op schepen gaat dienen. En de logistieke capaciteit wordt defensiebreed uitgebreid. Er komt een nieuw transportschip bij en er komen extra logistieke pelotons. En dat was ook heel hard nodig. Net als de extra geniecapaciteit, de extra cybercapaciteit en de extra capaciteit bij de opleidingen. Want er zijn natuurlijk wel 6000 vacatures die vervuld moeten worden.

Luisteren naar Bauer

Kortom minister, het was een bewogen eerste tijd. Maar gelukkig wordt er voortgang gemaakt met de wederopbouw van onze Krijgsmacht. En dat is heel, heel hard nodig. En minister, u mag dan de baas zijn, dat betekent niet dat u altijd gelijk heeft. Want die Bauer, die kan echt wel wat hoor, hij is niet voor niets CDS geworden. Misschien dat u zo nu en dan ook naar hem kunt luisteren. Want het goed niet om of het een, of het ander. Wat onze CDS stelt is juist: het gaat om het een en om het ander. Niet of of, maar en en.
Veel succes!
Met vriendelijke groet,
Eduard van Brakel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.