De Landmacht (CLAS) zo goed als failliet

Geplaatst door

Ondanks de lichte hosannastemming bij Defensie door het extra geld dat het nieuwe kabinet vrijmaakt en het cao-akkoord dat de sociale partners hebben gesloten, zijn er grote problemen bij het Commando Landstrijdkrachten, de Landmacht. Problemen die grote gevolgen lijken te hebben voor de afspraken die in internationaal verband zijn gemaakt over inzet van Nederlandse troepen.
Bronnen melden aan het Defensie-Platform dat bij sommige bataljons (het 44e of 45e) bijna geen groepscommandant meer over is. De laatste chauffeurs voor brugleggende tanks gaan de dienst uit. Geneeskundige eenheden hebben naast een vulling van minder dan 50% vooral een schrijnend tekort aan AMV’ers. Gereedschapsuitrustingen voor Bushmasters worden niet geleverd, maar zijn wel in Irak nodig. CIS-eenheden hebben een vulling van onder de 40 procent en militairen vrezen dat dit terugloopt naar 25 procent volgend jaar. Neem daarbij de logistieke problemen die al bekend zijn en het betekent dat missies niet of nauwelijks meer ondersteund kunnen worden.

Inzet CLAS kan bijna niet meer

Brugleggende leopard tank
Brugleggende leopard tank

Dat heeft grote gevolgen voor de getraindheid en inzetbaarheid van de eenheden. De Luchtmobiele Brigade kan niet meer. 11 AMB gaat de missie in Litouwen, de EFP in NAVO-verband, teruggeven, zo melden bronnen aan het Defensie-Platform.  De 43e  Brigade kan volgend jaar bijna niet trainen en oefenen. De 13e Lichte Brigade kan misschien net de EFP doen, maar die inzet is op het randje, zeker als de eenheid ook als EU Reactiemacht moet dienen als EUBG. En het 17e pantserinfanteriebataljon e is in 2019 nergens voor gereed. Feitelijk is er dan dus geen slagkracht meer bij de Landmacht, ook omdat de inzetgereedheid van het KCT ook nog onder de maat is en de andere missies, in Mali en Irak bijvoorbeeld, gewoon doorgaan.
Commandanten zouden nu pas op de plaats moeten maken. Stoppen met steunverleningen intern, stoppen met nu onzinnige dingen als Landmachtdagen, of zelfs ondersteuning van de Vierdaagse. De Vacatures moeten gevuld worden, de eenheden moeten gereed gesteld worden, materieel moet aangevuld worden.

Nagenoeg failliet

Het extra geld dat de nieuwe coalitie op tafel legt, oplopend tot 1,5 miljard in 2021 helpt daarbij, maar komt slechts mondjesmaat beschikbaar en is niet genoeg om de inzet op orde te brengen. En al zou het geld genoeg zijn voor het aanvullen van voorraden, reserveonderdelen en ander materieel, dan zijn er niet genoeg mensen om alles te verwerken. 6400 vacatures zijn er momenteel. En bijna geen inzetmogelijkheden. De Landmacht lijkt nagenoeg failliet.

Door: Eduard van Brakel
Foto’s bij artikel: Defensie.nl

4 reacties

  1. Om het zichtbaar te maken: in 2018 nul militairen beschikbaar op Prinsjesdag. Geen enkele militair beschikbaar voor ceremonieel: bij aanbieden geloofsbrieven ambassadeurs etc. ; terughalen adjudanten van ministers; terughalen militair huis van de koning; terughalen militairen bij staatsbezoeken; verkopen de Groene Draeck; optreden militaire orkesten doorberekenen aan opdrachtgever; verkopen regeringsvliegtuig (zo dom kon het ook met CV90, maar vooruit); militaire rangen leden koninklijk huis afschaffen etc etc. Veel symbool, maar er moet een keer besef komen van de aanfluiting die de politiek organiseert. Den Uyl en diens verfoeilijke politieke nazaten, niet in de laatste plaats Wim Kok, wisten er al wel raad mee. Net als de tinnegieters die de order of battle bepaalden voor onze mensen in Srebrenica. Een grof schandaal, het ene na het andere. En nou nog een bek over ‘lerend vermogen’ ook.

  2. Triest! Er zijn dus practisch geen parate eenheden meer! De “Can-do” mentaliteit is “can’t do anymore” geworden! Dit is het resultaat van 25 jaar rucksichtlos bezuinigen! ‘s Lands veiligheid is tot op het bot kapot bezuinigd, want bij de politie en andere overheidsdiensten die de veiligheid van dit land moeten garanderen, staan er niet veel beter voor!
    En bij een hoogconjunctuur zul je je wel 2 keer bedenken, voordat je je aan meldt als militair. Tenslotte is de politiek grillig, en voor hetzelfde geld gaat een volgend kabinet jouw werkgever weer als melkkoe cq. “sluitstuk van de begroting” gebruiken! Zoals Rob de Wijk terecht zegt is 3 miljard MINIMAAL benodigd om weer enigszins werk te maken van Defensie benodigd! Een schijntje, in vergelijk met de kosten van de Zorg of Onderwijs. Maar ja, dit is Nederland! En Nederland heeft in haar geschiedenis meestal niks over gehad voor ‘s lands bescherming! Oftewel, zet je soevereiniteit maar in de aanbieding! Den Haag is hardleers!

  3. En dan hebben we nog de rijschool. De plaats waar chauffeurs opgeleid worden binnen een zo kort (on)mogelijke tijd. Waar leerlingen naar huis worden gestuurd omdat voertuigen uitvallen omdat er gewoon geen onderdelen zijn.

  4. Heb heel lang bij de KL mogen dienen maar altijd onder de dwang van bezuinigen. Ben op 2 rijscholen geweest maar altijd moest de leerling in zo’n kort mogelijke tijd afgeleverd worden. Komt dat de verkeersveiligheid ten goede?? Kannibalisme werd uitgevoerd om van de 20 voertuigen er ten minste 15 rijdend te houden. Dit is al begonnen in 1968 toen ik rij-instructeur werd op de Bernhardkazerne in Amersfoort. AMX tank. Der oorspronkelijke 75 mm kanon werd vervangen voor een 105 mm kanon. Haarscheuren in koepels etc. tot gevolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.