Eindelijk goed nieuws voor Defensie: 1,5 miljard erbij

Geplaatst door

Eindelijk goed nieuws voor Defensie. Bronnen rondom de formatie hebben gezegd dat er anderhalf miljard extra bijkomt voor de Krijgsmacht. Daarmee zou de helft van het geld dat nodig is om te komen tot het NAVO-gemiddelde gehaald zijn. Maar belangrijker is dat de Krijgsmacht met dat geld de eerste grote stappen kan maken om weer op orde te komen.
Hoewel de anderhalf miljard nog niet genoeg is om tot en echt volwaardige Krijgsmacht te komen, kunnen wel de achterstanden in onderhoud, het oplappen van gebrekkig materieel en uitrusting, en de problemen met de arbeidsvoorwaarden voor militairen opgelost worden. Mogelijk blijft er dan nog wat over waarmee  investeringen gedaan kunnen worden. Zo is de logistiek niet goed genoeg, en zou Commandant der Strijdkrachten Middendorp bijvoorbeeld graag meer artillerie zien.
Defensie is de laatste decennia uitgekleed. Bezuiniging op bezuiniging werd aan het ministerie opgelegd. Als symbool van die bezuinigingen kan het volledig verdwijnen van de Leopard 2 gevechtstank gezien worden. Nederland heeft er inmiddels weer een aantal, maar die worden geleased van Duitsland en hebben ook te kampen met gebrekkig onderhoud.
Inmiddels kampt de Krijgsmacht met 6000 vacatures. Binnen Defensie  doen (niet bevestigde)) geruchten de ronde dat bij sommige eenheden van het CLAS de uitstroom-instroom-ratio 16:1 op 1 is. Dus er zou bij een uitstroom van een peloton, 2 man praat staan ter vervanging. Ook staan militairen al jaren op de nullijn, hebben ze tot honderden euro per maand netto ingeleverd, een AOW-gat en hebben ze nog steeds geen cao.
Nederland moest de laatste jaren ook al missies afbreken omdat we niet het materiaal, hadden om de missie uit te voeren. De Patriot-capaciteit staat bijna volledig in onderhoud na de missie in Turkije. Commando’s moesten weg uit Mali, om weer helemaal op en top getraind en uitgerust te worden (wat niet echt lukte). De F16’s moesten terug uit Irak, omdat er door de inzet van 6 gevechtsvliegtuigen daar, niet genoeg F16’s inzetbaar waren om de vliegers hier getraind te houden. Het halve wagenpark van de landmacht was niet inzetbaar. Schepen van de Marine mochten niet varen, omdat ze niet meer zeewaardig waren. We moesten nee verkopen voor een missie op de Middellandse Zee omdat we niet genoeg schepen hadden. Na een paar dagen oefening met een Brigade in Polen lag de  halve artillerie op zijn gat, en waren jerrycans een schaars  goed voor de eenheden in Nederland. Volgens voormalig C-CZK Rob Verkerk heeft defensie nog jaren last van de bezuinigingen.
Kortom, het geld is kei- en keihard nodig. En na veel gezeur over de onachtzaamheid van de politiek lijkt de voorgenomen budgetverhoging in ieder geval een stap in de  goede richting naar in ieder geval financiering op het niveau van het NAVO-gemiddelde. En hoewel minister Hennis waarschijnlijk liever 2,5 miljard extra gehad had, zorgt de anderhalf miljard extra er in ieder geval voor dat de ergste nood voor Defensie voorbij is. Nu maar hopen dat de politiek de komende jaren doorpakt, en Defensie niet meer ziet als bezuinigingsoptie, maar koers zet naar financiering volgens NAVO-afspraak: 2% van het BNP. Dan wordt de loyaliteit van de  militairen echt beloond.
Door: Eduard van Brakel
 
 

Eén reactie

  1. Een rijk land als NL hoort gewoon haar EIGEN tanks te hebben, ook al zouden dat er maar 80 zijn! Je hebt ze dan tenminste! Ook moet het zwaar geschut aangevuld worden, evenals maar 37 JSF’s. Dat moeten er minstens 55 worden, lijkt mij! Voorts dienen er twee extra fregatten erbij te komen, om de belangen van ons als zeevarende natie voldoende te beschermen. Een aantal patrouille vliegtuigen zouden ook welkom zijn.
    DAN heb je het weer over een enigszins geloofwaardige defensie! Maar dan ben je wel 4 miljard verder. En ben je ook een stuk dichterbij het NAVO standpunt, nl. 2% van BNP besteden aan Defensie! Maar goed, het is een begin…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.