Militairen zijn geen bezuinigingsoptie, maar een topprioriteit

Geplaatst door

Zonder Krijgsmacht, bestaat er geen vrede. Dat zei Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp gisteren bij de herdenking van de vrede van Breda. En Middendorp heeft daar gelijk in. ‘Veiligheid’, zo zei hij, ‘is een prioriteit, geen bezuinigingspost.’ En die woorden zouden weldenkende mensen, en ook politici, in hun oren moeten knopen.

Natuurlijk opperen andere mensen nog een optie voor vrede: het afschaffen van de Krijgsmacht. Maar die mensen onderschatten de mensheid. Sinds we op twee benen zijn gaan lopen, is de menselijke soort een zeer gewelddadige soort. Van gooien met stenen en slaan met knuppels, gingen we steeds verfijnder te werk in het te lijf gaan van rivalen, rivaliserende stammen, geloven, overtuigingen en landen. Dat deden we om te overleven, of om meer macht te krijgen, meer geld, meer eten, of domweg omdat we echt dachten dat het juist was om te doen, maar soms ook omdat we idiote leiders volgden. Maar geweld was en is voor de mens nog altijd een van de mogelijke oplossingen voor ongeveer alles. Het is misschien triest, maar het is wel waar.

Generaal Middendorp

De mens heeft altijd verdedigingswerken gemaakt om veilig te kunnen zijn in geval van nood. De mens heeft altijd aanvalsmiddelen gebouwd om verdedigingswerken te slopen voor het geval het nodig was. En de noodzaak voor het hebben van zowel aanvals- als verdedigingsmiddelen zal in de nabije – en waarschijnlijk de verre – toekomst ook noodzakelijk zijn. Ook voor Nederland. Want we hebben hier pas net iets meer dan 70 jaar vrede. Dat is nog nooit gebeurd, zo’n lange periode zonder oorlog en geweld. En let wel: dat is fijn. En dat moeten we zo houden.

Als zelfs KCT problemen heeft…

De beste manier om die vrede en veiligheid te behouden, en als het moet te verdedigen is onder meer investeren in de Krijgsmacht. En dat is hard nodig. Als zelfs de elite militairen van het Korps Commando Troepen tekort hebben aan alles, zoals bleek uit de documenten van RTL Nieuws, dan is het met de rest van de Krijgsmacht niet veel beter gesteld. Commandant Middendorp zei gisteren op Tv dat hij minder mensen op minder missies kan sturen, om ervoor te zorgen dat de militairen die wel gaan, goed getraind en goed uitgerust zijn qua materieel en persoonlijke uitrusting.
Minder mensen op minder missies, betekent een vermindering van het werken aan vrede en veiligheid. Zeker omdat Middendorp min of meer herhaalde wat scheidend Commandant der Zeestrijdkrachten Verkerk eerder zei: het duurt jaren voordat de Krijgsmacht weer op niveau is. En welk niveau dat is, is nog maar de vraag. Is dat het niveau van eind jaren ’80, toen de Krijgsacht nog op volle sterkte was omdat de Koude Oorlog nog bezig was? Of is dat het niveau van een paar jaar geleden, toen de tanks wegbezuinigd moesten worden, toen we afscheid namen van veel F16’s, toen we artillerie moesten verkopen, en schepen weg moesten doen?
Niemand weet precies wat het niveau is waar op gedoeld wordt. Waarschijnlijk is het alles wat we nu hebben operationeel en inzetbaar krijgen. Maar we hebben niet zo veel meer. Ook als het wel werkt hebben we te weinig. Daarbij moet wel gezegd worden dat wat we hebben over het algemeen wel goed spul is. Al zijn de onderzeeboten verouderd, en voldoen de fregatten bijvoorbeeld ook niet meer. En dat zijn toch primaire wapensystemen. Van andere primaire wapensystemen, zoals tanks en artillerie hebben we veel en veel te weinig. Ook het aantal JSF’s is niet afdoende voor de ambities die worden uitgesproken. En de arbeidsvoorwaarden voor militairen lopen op dit moment ook achter bij wat wenselijk zou zijn.

Slachtoffer Vredesdenken

De politici hebben de afgelopen bijna 30 jaar namelijk niet bedacht wat Middendorp zo mooi zei: Veiligheid is een prioriteit, geen bezuinigingspost. Onze politiek leiders hebben precies het tegenovergestelde gedaan. Opgegroeid met vrede en veiligheid als ze zijn, denken ze dat oorlog en geweld een ver van mijn bed show is. En dat terwijl onze Krijgsmacht als sinds de jaren ’90 zeer regelmatig uit is gezonden naar gebieden ook dichtbij ons eigen Nederland om daar veiligheid te bieden. En dat bij een van die missies – Srebrenica – onze militairen zelfs slachtoffer zijn geworden van het vredesdenken van de politieke beleidsbepalers, zware wapens waren immers niet nodig.
Als er geweld is, of dreigt, dan vallen mensen terug naar hun oerinstinct. Dan kijken we wie of wat het zwakste is, en daar vallen we aan. Net zoals leeuwen de zwakste gnoe uit de kudde pakken. Nederland kan het niet alleen, zei Middendorp ook terecht. Maar Nederland is nu wel een van de zwakkere landen in Europa qua militair vermogen. En dus is Nederland een gemakkelijk doelwit, een potentieel slachtoffer. Nederland heeft bondgenoten nodig, maar om de steun van die bondgenoten te behouden, zal Nederland zelf ook fors moeten investeren in Defensie. Want ook de gnoes laten uiteindelijk de zwakste gnoes achter op de grote vlaktes. Daarom zijn investeringen nodig. Om de Krijgsmacht op niveau te brengen. En het liefst zoveel investeren dat de Krijgsmacht naar een hoger niveau gaat.

Defensie zelf moet ook bijdragen

En bij het stijgen naar het hogere niveau is ook een rol voor de Krijgsmacht weggelegd. Er zal binnen Defensie wat moeten veranderen aan de cultuur die heerst. Een cultuur die veelal is gebaseerd op angst. Kijk maar naar hoe de Krijgsmacht omspringt met klokkenluiders. Kijk maar naar hoe hogere echelons de lagere min of meer dwingen om seinen op groen te zetten, terwijl ze op rood moeten staan. En schrijnende voorbeelden daarvan zijn de kwestie rond Klokkenluider Victor van Wulfen, die volledig in het gelijk werd gesteld over de veiligheidsproblemen die hij meldde, maar last heeft van verzinsels over hem, en min of meer de dienst uit is gewerkt, terwijl de verantwoordelijken voor de veiligheidsproblemen gewoon bevorderd werden. Of de toestand met de commando’s, waarbij interne meldingen van problemen en potentieel gevaarlijke situaties anderhalf jaar op de plank bleven liggen.

Hoe staat Defensie er echt voor?

Mart de Kruif

Het roept de vraag op hoe slecht Defensie er daadwerkelijk voor staat. Als seinen op groen gerapporteerd worden, terwijl ze op rood staan, weet de verantwoordelijke politiek niets eens hoe slecht het echt is. En dat is niet alleen bijna vals inlichten van de Kamer, maar het is zelfs spelen met de veiligheid van Nederland, omdat verantwoordelijken in de Defensie-organisatie bang zijn voor hun positie. Iedereens schreeuw moord en brand als Generaal de Kruif – die op Radio 1 pleitte voor een parlementaire enquete naar de bezuinigingen – bij zijn afscheid zegt dat het halve wagenpark van de landmacht niet goed inzetbaar is. Maar dat gebeurd niet van de ene dag op de anderen. Waar waren de verantwoordelijken eerder? Welke militairen hebben intern al moord en brand geschreeuwd doordat alles tuk ging? En waarom zijn zij niet gehoord? Daarmee kun je vraagtekens stellen bij de integriteit in de organisatie.

Belang veiligheid is groot

Het belang van veiligheid is evident. En veiligheid moet de hoogste prioriteit hebben. Binnen Defensie moet daarom nog meer gehamerd en gehandeld worden op integriteit. En binnen de politiek moet het besef doordringen dat vrede niet gratis is. Daar moet het besef doordringen dat je alleen kunt samenwerken met bondgenoten als je ook kunt bijdragen. De politiek moet het besef hebben dat door het voortdurende beknibbelen op Defensie militairen gevaar lopen op missies. Gevaar omdat ze niet goed getraind zijn, gevaar omdat het materieel stuk is, of verouderd. Ze lopen gevaar omdat de politiek de militairen ziet als een bezuinigingsoptie, in plaats van de topprioriteit die ze zijn.
Door: Eduard van Brakel
 
 
 
 

4 reacties

 1. Beste Eduard, ik onderschrijf dit verhaal ten volle! Maar we leven in Nederland,het land van het “gebroken geweertje.” Waar pas geïnvesteerd wordt in Defensie als het te laat is, verschillende voorbeelden in de geschiedenis te over!
  Er moet een “mindset”-verandering plaats vinden, bij zowel de gemiddelde NL-er, alsmede bij de politiek! Beiden nemen het vredesdivident ” for granted.”
  Defensie is je verzekering, sprak Hillen eens, om vervolgens rücksichtslos 1 miljard en onze goede Leopards keihard weg te snoeien. Die stootkracht komt ons Leger nu tekort!
  Daarom, geef Defensie 2 miljard erbij, zodat de capaciteit en mogelijkheden vergroot worden! En maak er haast mee, a.u.b! Het is 2 voor twaalf!

 2. Ik lees de laatste tijd bijzonder veel in diverse fora over de staat van Defensie, de CAO problematiek enz enz…
  Je vindt dit soort discussies dan ook vooral op fora die door defensiepersoneel gelezen en heel misschien door een toevallig voorbijganger…
  Laten we wel wezen: De enige die het uberhaubt interesseert hoe Defensie ervoor staat zijn de Defensiemedewerkers zelf. De rest van Nederland interesseert het werkelijk geen bal. Vooral de politiek heeft een totaal andere agenda.
  Dus heb vooral geen hoop dat dit soort meldingen er iets toe doen.
  Probeer een leuk leven te leiden en maak je niet druk. Je hebt er geen invloed op.
  cheers

 3. @Jafo Bee, wij geven om de vrijheid, dat het de gemiddelde NL-er het geen bal interesseert, zoals u zegt, is voor mij geenszins reden om op te geven.
  Het zegt meer over de gemiddelde NL-er, dan over hen die de vrijheid NIET als vanzelfsprekend beschouwen! De gevaren zijn legio, en aan ons de opdracht het volk van egoïsme, wat in NL hoogtij viert, wakker te schudden! Dat is een ondankbare taak, maar het zijn altijd sommigen die voor velen de kastanjes uit het vuur halen. Hoop dat u nog lang van de vrijheid mag genieten!

 4. Ja,idd wij zijn het land van het gebroken geweertje en van vrede,vrede en geen gevaar.., van menslievendheid, ja,ja tot dat…,dan zetten we rücksichtslos onze Mannen en Vrouwen in als weerloos kanonnenvoer, met teweinig en/of gedateerd materieel en middelen zie WO2,Grebbeberg enz. Ook Srebrenica is hier eengevolg van.
  Ik waag die vrede en menslievendheid van die gebroken geweer mentaliteit apostelen dan ook ernstig te betwijfelen…,ze zijn enger en gevaarlijker dan welke Raket schieter ook.
  A.Ruygrok, Monster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.