Trots op onze militairen

Geplaatst door

Een verwoestende orkaan trekt over het Caribisch gebied. Sint Maarten wordt zwaar getroffen. Negen van de tien huizen zijn beschadigd, infrastructuur is verwoest, bewoners en toeristen zijn ontredderd. En wie zijn er als eerste om hulp te verlenen? Juist, onze militairen. En daar mogen we heel erg trots op zijn!
Mannen en vrouwen van Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee werken eendrachtig samen bij het verlenen van hulp in de verwoesting die een van de zwaarste orkanen ooit heeft aangericht. Militairen zorgen voor de ordebewaking, ze brengen water, voedsel, ze herstellen de infrastructuur, ze helpen mensen in nood. Ze zijn 24/7 beschikbaar en draaien overuren. Daar moeten we trots op zijn.
H

Sint-Maarten, 10 september 2017.
Steunverlening na passage van orkaan Irma. De koninklijke marine levert hulp met oa Zr.Ms. Zeeland en Zr.Ms. Pelikaan.

et gebeurt niet heel vaak dat er op dergelijke schaal hulp geboden moet worden in ons Koninkrijk. De verwoesting was van epische omvang zei premier Mark Rutte. En als er epische schade is, als niemand weet wat er moet gebeuren, als de toestand dermate slecht is dat er maar weinigen kunnen en willen helpen, dan komt de Krijgsmacht in actie. Als al het andere niet kan, of als al het andere faalt, dan hebben we de militair waar we op kunnen bouwen.  En daar moeten we trots op zijn.
De inzet van de Krijgsmacht is in een paar dagen tijd meer dan verdubbeld, zo meldt het ministerie van Defensie zelf. De reguliere inzet is er al. De buitenlandse missies zijn er ook, en ondanks dat de Krijgsmacht volgens generaal Middendorp op het randje balanceert, wordt er opgeschaald, actie ondernomen en wordt er gedaan wat er gedaan moet worden: helpen waar het nodig is. En daar moeten we zeer trots op zijn.
Doen wat gedaan moet worden, militairen zijn daar goed in. Ongeacht de omstandigheden doen ze wat nodig is. Minister Plasterk sprak niet voor niets zijn respect uit voor ‘wat de mensen van Defensie allemaal aan het doen zijn.’ Zelfs een kapotbezuinigde militaire organisatie kan dus dingen waar zelfs de politieke leiding van ons land van onder de indruk is. En daar mogen we trots op zijn.
Tegelijk hebben de militaire bonden acties aangekondigd, omdat er nog steeds geen fatsoenlijke CAO is, omdat het AOW-gat niet 100% gedicht wordt. Tegelijk hebben militairen moeite met oefenen en trainen voor inzet, omdat materieel er niet is, of stuk is. Tegelijk heeft de Krijgsmacht moeite met het volhouden van missies, omdat de miljardenbezuinigingen van de laatste decennia hun tol eisen. Moeten we daar dan trots op zijn?
Natuurlijk wel op het feit dat Defensie maar blijft draaien, maar boven verwachting blijft presteren. We zijn natuurlijk wel trots op de militairen die zich continu in blijven zetten voor vrede en veiligheid, voor opbouw van getroffen landen, en dat zij blijven beschermen wat pons dierbaar is.
Eindhoven/Curacao 07 september 2017
hulpgoederen voor Orkaan Irma

Minder trots kunnen we zijn op de rol van de politiek als werkgever en opdrachtgever van Defensie. Militairen gaan er gewoon op achteruit, terwijl overige ambtenaren wel vooruitgang zien op het loonstrookje. Militairen blijven ingezet worden, ondanks dat politici het materieel en de oefenmogelijkheden onder de konten van onze mannen en vrouwen wegbezuinigen. De manier waarop politici omgaan met de belangen van onze geüniformeerde mannen en vrouwen is beneden peil. En dat terwijl onze militairen zich te allen tijde dienstbaar, loyaal, kundig en moedig opstellen. En politici, is afdoende financiering en goede CAO dan echt teveel gevraagd?
Door: Eduard van Brakel
Foto’s in artikel: Defensie.nl

5 reacties

  1. De “can-do” mentaliteit wordt door ons Leger weer getoond, voor de zoveelste keer. Helaas is de beloning in zowel materieel alsook salaris karig. Indien je voor de overheid werkt, (Defensie, politie, Belastingdienst/Douane, etc) voel je je meer en meer een soort van “zendeling”, je moet maar afwachten wat je gegund wordt.
    En dat is zeer vervelend. Vooral met een hoogconjunctuur. Regeren is vooruitzien. Met veel geschraap lijkt het erop alsof we nog heel wat hebben. De waarheid is anders! Geen eigen tanks, een paar fregatten, een handjevol F16’s, een paar helicopters, een paar stuks rijdende artillerie, een paar Boxers, en dat is het dan wel! Nee, Nederland is trots op haar Defensie, maar het mag allemaal niet teveel kosten!

  2. Ook ik ben trots op onze militairen die weer klaar staan om de mensen in nood met raad en daad terzijde te staan. Terecht dat deze mensen in het Caribisch gebied geholpen worden door onze welvarende samenleving. Ik zou ook graag trots op onze regering willen zijn als zij onze noodlijdende defensie met de nodige miljarden zouden ondersteunen om uit de malaise te komen. De miljoenen, of wellicht miljarden die nodig zijn om deze mensen op Sint Maarten en de andere eilanden weer hoop te geven, kunnen royaal worden opgebracht. Een logische stap is om nu ook onze militairen te belonen voor hun onbaatzuchtige inzet wereldwijd door hun het salaris en de spullen te geven die recht doen aan hun verantwoordelijke taak. Dit vergt ook enorme investeringen die net als op Sint Maarten geen uitstel dulden en voor iedereen te verantwoorden zijn. Dus Den Haag wacht niet met investeringen om deze dappere mannen en vrouwen van goed en voldoende materieel te voorzien

    1. @Kees Almekinders , de miljarden vliegen eerder richting Brussel dan richting Defensie. Ze bezxuinigen alles kapot want de economische groei moet stijgen.

  3. Het is voor toch wel triest dat ze van hut naar her moeten en dat er geen fatsoenlijke financiële vergoeding tegenover staat. Kan deze regering, die het personeel zo roemt, geen fatsoenlijke CAO voor het defensie personeel aanbieden. Juist de VVD die vroeger?? zo defensie gezind WAS laat het al jaren afweten. Ook andere partijen die hebben meegeholpen Defensie uit te hollen moeten zich eens achter de oren krabben. Bij deze een dringende oproep aan de “nieuwe regering” Ga het defensie personeel eens fatsoenlijk betalen voor hun enorme loyale inzet. STOP DE AFBRAAK EN WAARDEER MET EEN GOED CAO UW PERSONEEL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.