Politiek, dit kan nooit de bedoeling zijn!

Geplaatst door

Alle missies waar Nederlandse militairen aan meedoen worden verlengd. En de F16’s keren weer terug om mee te doen aan de strijd tegen IS. Ondertussen denkt de Marine na over nieuwe fregatten en nieuwe onderzeeboten en komt de KMAR langzaam bij van de drukke zomerperiode. En dat terwijl politici in Den Haag druk zijn met de formatiebesprekingen om tot een nieuw kabinet te komen
Formatiebesprekingen die van groot belang zijn, want de prioriteiten van een een nieuw kabinet worden dan duidelijk. Geld is in ieder geval belangrijk gezien de waarschijnlijke verhoging van het eigen risico in de zorg en de waarschijnlijke verhoging van de zorgpremie. Maar ook van belang is de vraag of er geïnvesteerd gaat worden in Defensie.
Bronnen rondom de formatie denken dat er wel wat extra geld naar Defensie gaat. Misschien een miljard. Met alles wat het meer wordt lijkt Defensie spekkoper te zijn. Maar dat is niet genoeg. Een miljard is te weinig om alles wat we nu hebben op orde te krijgen. En een miljard is veel te weinig om aan de ambitie te voldoen om in 2022 op 2% van het BNP te zitten. Een ambitie die is uitgesproken tijdens de NAVO-top in Wales. Zelfs groeien naar het NAVO-gemiddelde van 1,43% – een bedrag van ongeveer 10,5 miljard op basis van het Huidige BNP – wordt dan onhaalbaar. De toekomst ziet er somber uit.
Politici hebben hun mond vol van het uitspreken van ambities, maar boter bij de vis doen? Hoe maar. Maar ondertussen worden alle missies wel verlengd. Het loyale, trouwe personeel gaat weer naar verre landen om in gevaarlijke omstandigheden hun werk te doen. En die loyaliteit wordt niet beloond. Al jaren op nullijn, hogere pensioenkosten dat tot honderden euro’s netto per maand scheelt, een AOW-gat dat niet volledig gerepareerd wordt. Maar van datzelfde  personeel wordt wel alles gevraagd.

Luitenant-generaal Verkerk (foto: ministerie van Defensie)
Luitenant-generaal Verkerk (foto: ministerie van Defensie)

Van dat personeel wordt gevraagd om met verouderd materieel te werken. Om te varen op schepen die zo oud zijn dat ze het niet op kunnen nemen tegen moderne schepen. Van dat personeel wordt gevraagd om nog minstens 10 jaar in waardeloze omstandigheden hun werk te doen. Volgens Rob Verkerk – (C-ZSK) is dat namelijk het geval. Nog 10 jaar last hebben van de voorgaande bezuinigingen. Laat staan hoe lang onze Krijgsmacht, hoe lang onze militairen last hebben als de financiering van de Krijgsmacht beneden alle peil blijft. En dan ook nog eens niet zorgen voor een fatsoenlijke CAO.
De politiek heeft wel lef wat dat betreft. Ambities uitspreken. Personeel het belangrijkste kapitaal noemen. Maar vervolgens geen poot uitsteken om die ambities en om dat personeel tegemoet te komen. Want die geweldige mentaliteit en loyaliteit van het Defensie-personeel zorgt ervoor dat de Krijgsmacht toch wel blijft draaien. Al is het piepend. Al is het krakend. Al moeten ze kruipend. De militairen fixxen het wel. Maar politiek, zeg nou eerlijk: dat kan toch nooit de bedoeling zijn?
Door: Eduard van Brakel
(Bron foto: Defensie.nl)
 
 
 

3 reacties

 1. Je zou het niet willen wensen, noch durven uitspreken, maar ik schrijf het wel.
  Politici en Parlementsleden – althans een deel daarvan- moeten ter verantwoording worden geroepen voor hun niet aflatende verwaarlozing van hun eerste taak: bescherming en in standhouding van het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden, inclusief de Overzeese gebiedsdelen, waar de Kon Marine nu naar opstoomt om de bevolking hulp te bieden ivm orkaan Irma. Ze zouden daar eens aan boord moeten zitten en die omstandigheden moeten meemaken, in plaats van zalvend pratend, achterover te zitten in hun comfortable leunstoel. Nee erger nog: ze zouden eens een oorlog moeten mee maken om te beseffen dat Veiligheid en dus een uitstekend uitgeruste, getrainden en inzetbare Krijgsmacht de hoogste prioriteit heeft, al het andere zinkt daarbij in het niet. Want zonder VREDE – de wereld staat bijna overal in brand- is er geen handel, geen economie, geen geld, geen welvaart, geen luxe
  .
  De Romeinen wisten dat als geen ander : Si vis Pacem, para Bellum.
  Niet geldt dit voor de meeste van de Nederlandse politici. Weldadig levend in hun eigen bubbel van partijpolitiek eigenbelang. In de jaren dertig kon Nederland zich nog verschuilen achter de ” Vredesbeweging ” en de vlucht naar neutraliteit.
  Met die idealen werd grondig afgerekend op 10 mei 1940 en op 27 februari 1942. ( Slag in de Java Zee )
  Het is nu veel erger : willens en wetens verblind door eenzijdige financiële belangen ( LOW POLITICS) gericht op de kiezers en de excessieve economische prioriteit ( Nederland klopt zich weer op de borst want we zijn in de top tien van de rijkste naties ter wereld ), partijpolitieke machtspolitiek ( formatie nieuwe regering) , carrière belang, wordt het Algemeen Belang van Nederland verzaakt en daarmede de eerste prioriteit van Regering en Parlement.
  Eigenbelang FIRST, loyaliteit en Commitment aan NATO ( 2% BNP) LAST. Laat de partners maar het vuile werk opknappen, zolang ‘ WIJ’ het achter onze dijken maar goed hebben. Schaamteloos, karakterloos, huichelachtig naar onze militairen, denken onze politici hiermee weg te komen. Een betrekkelijk arm land als Litouwen verhoogt zijn def budget naar 2% BNP binnen 3 jaar ( 2018: 2,1%). Nederland heeft daar geen boodschap aan. Doet aan windowdressing door een uitgeputte Krijgsmacht met nauwelijks inzetbaar materieel alweer op Missie te sturen. Om te verbloemen in welke slechte staat de Krijgsmacht verkeert.
  Schande voor dit gebrek aan zelfrespect, trots,en karakter van onze Leiders.
  Hulde aan onze militairen die er alweer voor gaan.
  Arm Nederland, arme Krijgsmacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.