Geld en inzetbaarheid hebben alles met elkaar te maken!

Geplaatst door

De inzetbaarheid van een Krijgsmacht, heeft niks te maken met geld. Minister Hennis zei het echt bij haar bezoek aan uw Amerikaanse collega James Mattis. Waarschijnlijk is Hennis onze Amerikaanse bondgenoten alvast aan in het bewerken, zodat ze niet al te hard schrikken als Nederland de toezegging om over een paar jaar aan de 2 procent norm van de NAVO te voldoen, niet waar kan maken.
UPDATE: In een reactie op twitter zegt minister Hennis tegen ondergetekende dat ik haar verkeerd begrepen heb. Ze schrijft : Het gaat om en-en: Ophogen budget en verbeteren output Europese Strijdkrachten.


 

Ik vrees dat Defensie zich weer laat afschepen met schamel fooitje als extra financiering bij de formatiebesprekingen, en dat de minister dat op deze manier laat doorschemeren. Misschien een miljard erbij, en de komende jaren nog iets, dan komen we misschien over een paar jaar in de buurt van het huidige NAVO-gemiddelde van 1,43%. Maar als andere landen ook gaan investeren, blijft Nederland gewoon achteraan hangen. Maar wel andere landen de les lezen als die zich niet houden aan andere internationale afspraken.
Kijk, in de basis heeft Hennis natuurlijk gelijk. Een heel kleine Krijgsmacht, kan met heel weinig geld toe, en toch heel erg inzetbaar zijn. Met drie man, een paardenkop en een roestige fiets is niet veel geld nodig. Maar een adaptieve Krijgsmacht, een Krijgsmacht die in alle geweldsspectra moet kunnen opereren, een Krijgsmacht die aan de grondwettelijke taak moet kunnen voldoen, en een Krijgsmacht die ingezet moet kunnen worden in bondgenootschappelijk verband, en voor stabilisering en verbetering van de internationale rechtsorde, heeft wel veel geld nodig.
En als allerlei generaals zeggen dat de Krijgsmacht op het randje balanceert, we niet meer kunnen vechten, en dat er minstens 3 miljard extra nodig is, dan kunnen we voor Nederland momenteel niet echt spreken van afdoende financiering.

Huidige onderzeeboten moeten worden vervangen (foto: Defensie)
Onderzeeboot

Zeker niet omdat ook het personeel al tijden wacht op een fatsoenlijke CAO, fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden, en volledige compensatie van het AOW-gat. Daarnaast zijn er achterstanden in onderhoud en onderdelen bij alle Krijgsmachtdelen, loopt het personeel harder de poort uit, dan dat het de poort in rent, en moeten er een aantal wapensystemen vervangen worden, bijvoorbeeld,  marineschepen, onderzeeboten, vliegtuigen en voertuigen. Maar ook moeten er nieuwe wapensystemen aangeschaft worden, zoals meer F35’s, extra artillerie, een grotere dronecapaciteit, meer fregatten, meer tanks, meer pantserinfanterievoertuigen, spullen voor de special forces, en lasersystemen. En dan moet er ook nog geïnvesteerd worden in een Krijgsmachtbrede verbetering van de logistieke keten en in cyberwarfare.
Voor Nederland heeft inzetbaarheid dus alles te maken met geld. En dat weet de minister heel goed. De vraag is waarom ze dan zegt dat het er niets mee te maken heeft? Is het echt omdat er weer gebrekkig geld bij komt? Is het echt omdat ze denkt dat alles op en top inzetbaar is? Laten we hopen dat Hennis een konijn uit de hoed tovert, en met een verrassing van een paar miljard komt. Want dat de periode van afbraak, bij een verwachte economische groei van 3 procent dit jaar, voorbij moet zijn, is wel duidelijk.
Door: Eduard van Brakel

2 reacties

 1. Ik had zelf al geen hoge pet op van de VVD, en in het algemeen is het vertrouwen in de politiek zowel in Europa maar ook in Nederland gedaald naar het dieptepunt…
  De VVD heeft de verkiezingen dan gewonnen door de grootste te blijven denkt men bij de VVD zelf maar deze partij heeft ook fors klappen gehad met 9 zetels verlies, dat een groot deel van de mensen weer VVD heeft gestemd is puur door gebrek aan beter en niet omdat men de VVD nou zo geweldig vindt op het moment!
  Dus vertrouwen in de politiek dus ook de VVD is laag en een groot deel van de mensen in dit land wil dat er geinvesteerd wordt in alle veiligheidsdiensten dus de complete keten dus ook defensie! En nou gaat notabene een bewindsvrouw van de VVD hoofdverantwoordelijk voor defensie onze grootste bondgenoot de VS en onze grootste partner binnen de Navo gewoon keihard voorliegen en een rad voor ogen draaien om de boel maar proberen op te hemelen…
  Op deze manier wordt het vertrouwen er niet beter op in de politiek en absoluut niet in de VVD.

 2. Helaas, Pim en Eduard, Nederland en haar Defensie, het blijft “kruideniersmentaliteit”, het mag allemaal niet teveel kosten! Lessen uit het verleden worden niet geleerd, ondanks dure woorden rondom 4 en 5 mei! Dit blijken “holle frasen”, want de politiek WIL niet investeren in veiligheid!
  Defensie, politie en Douane zitten allemaal in hetzelfde schuitje! Het is meer dan aangetoond dat er geld bij moet, maar Den Haag is Oostindisch doof! En gelet op de CAO-perikelen, wie wil er dan nog werken voor de Rijksoverheid? Je voelt je zowat een zendeling, want je moet je “geroepen voelen” om nog je lijf en leden te willen opofferen voor de BV Nederland!
  Wel “mooie sier” willen maken naar de NAVO-partners, en met missies, maar onze troepen moesten bedelen om munitie in Afghanistan! We werden “the beggers Army” genoemd, nee, daar mag je “trots op zijn.”
  Geef Defensie om te beginnen 2 miljard erbij, zoals beloofd was, en verder stoppen met “praten, praten.” Tijd voor daadkracht, Den Haag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.