Meneer Pechtold, sneuvelbereidheid is wat waard

Geplaatst door

Beste Alexander, Geachte heer Pechtold,
Heeft u gisteren het tv-programma Kijken in de Ziel gezien? Misschien wel niet, want u bent nu met de formatiebesprekingen bezig voor een nieuw kabinet. Besprekingen waarbij uw partij, D66, een sleutelrol vervult. Ik raad u aan om de aflevering van gisteren te bekijken, alle afleveringen eigenlijk, maar die van gisteren in het bijzonder.
De geïnterviewde militairen stelden namelijk dat ze bereid zijn om te sneuvelen, of in dat ze in ieder geval bereid zijn om zich namens Nederland in een situatie te begeven waarin het risico op sneuvelen groot is. Zo loyaal en trouw zijn de militairen, meneer Pechtold. Loyaal aan hun maten, aan de missie, aan de regering, aan Nederland. En u moest lachen dat die militairen Pang, Pang, Pang (eigenlijk Pinda, Pinda, Pinda) moesten roepen bij gebrek aan (oefen)munitie.
Nu bent u aan het onderhandelen over een nieuw kabinet. Meer geld voor zorg, duurzaamheid en onderwijs zullen sowieso wel op uw wensenlijstje staan. Maar staat er ook meer geld voor Defensie op dat lijstje? Of zet u alleen in op meer Europese samenwerking tussen de Defensiepartners?
Weet u, meneer Pechtold, samenwerking is goed. Maar dan moet er wel samengewerkt kunnen worden. Samen impliceert een gelijkheidsbeginsel. Samen betekent dat alle samenwerkingspartners kunnen bijdragen. En het is maar zeer de vraag of de Nederlandse Krijgsmacht kan bijdragen. De samenwerkingen waarmee Defensie laat zien hoe goed ze wel niet bezig zijn qua samenwerking, zijn niet geschoeid op idealisme. Die samenwerkingen zijn gebouwd op veel te weinig geld hebben om een taak alleen te kunnen doen.
De luchtruimbewaking met België komt omdat zowel Nederland als België niet en een missie kunnen draaien met 4 F16’s, en daarnaast nog 2 F16’s in de lucht kunnen houden om aan onze grondwettelijke taak te kunnen voldoen. We moeten tanks leasen van Duitsland, omdat we ze zelf niet meer hebben. En met die tanks dragen we bij aan de bi-laterale panterseenheid die we hebben met Duitsland. Onderhoud van Marineschepen doen we samen met België, omdat dat veel goedkoper is dan het allebei zelfstandig te doen. Dat impliceert dat er geld vrij moet zijn gekomen. Waar is dat gebleven?
Ook de hulptroepen die aanrukten om de Marechaussee te ondersteunen bij de drukke tijden is zo’n voorbeeld. Het is mooi dat ze helpen, maar het komt natuurlijk omdat de KMAR te weinig geld, middelen en mensen heeft om zelf de taken te voldoen. De KMAR is trouwens hard op weg om de Luchtmacht in te halen qua grootte van het onderdeel.
Meneer Pechtold, in principe heeft u gelijk. Een Europees leger zou heel mooi zijn. Maar daarvoor moet er binnen Europa wel eensgezindheid zijn op politiek en economisch vlak. Eensgezindheid op het gebied van normen en waarden. Solidariteit op persoonsniveau tussen verschillende landen. En dat is nog ver te zoeken. Want hoe solidair zijn we echt met de rest van Europa? Hoe solidair kunnen we zijn, op militair gebied? Gaan we echt wat doen als Poetin een Baltisch staatje inpikt, of een stukje Polen? Kunnen we wel solidair zijn, kunnen we wel wat doen, als Amerika bijvoorbeeld besluit niet mee te doen in Europa omdat ze te druk zijn met Venezuela en Noord-Korea?
De beste manier om te kunnen samenwerken is ervoor te zorgen dat je zelf maximaal kunt bijdragen. Als we willen dat de rest van de NAVO ons ook serieus neemt als samenwerkingspartner, dan zullen we snel aan de bondgenootschappelijke afspraak moeten voldoen van 2 procent financiering. Samenwerking en een partnerschap begint namelijk bij het houden aan gemaakte afspraken. Ik zou dat puntje als ik u was echt goed overwegen in de kabinetsformatie. Uw Christelijke mannenbroeders zullen dat waarschijnlijk ook kunnen waarderen.

Alexander Pechtold
Alexander Pechtold

En misschien heeft u ook wel gelezen dat het de overheid maar niet lukt om te bezuinigen op het ambtenarenapparaat. U wilt volgens mij een kleinere overheid. Ik heb dan wel een tip: detacheer eens wat mensen uit de politieke en militaire top bij een ander ministerie. Defensiebestuurders hebben namelijk al meer dan 2 decennia bewezen dat elke taakstelling makkelijk te bereiken is met een can-do-mentaliteit. Want daar waar de andere ministeries groeiden, is Defensie gehalveerd, onder enthousiaste leiding van top-militairen en ambtenaren. Daar kunnen andere ministeries wat van leren, hoe je zo’n bezuiniging aanpakt.
Want dat zou mooie een wisselwerking kunnen zijn, meneer Pechtold. De Can-do-bezuinigers van Defensie aan de gang op een ander ministerie dat daarmee het bezuinigingstarget gemakkelijk haalt, en de Can-not-bezuinigers van andere ministeries bij Defensie, dan is er daar snel weer geld bij. En dat zou positief zijn, want ik begreep dat een van de OPV’s in het Caribisch gebied ook problemen heeft met de andere diesel, nadat de eerste al was stukgegaan op de heenweg. Dus snel terugvaren zoals Baudet van FvD wil, zit er sowieso niet in. Nog los van het feit dat de troepen in het Caribisch gebied ook wel wat versterking kunnen gebruiken, door de rare fratsen in ons grootste buurland Venezuela.
Want meneer Pechtold, dat onze militairen sneuvelbereidheid hebben is natuurlijk geen reden om ze zo te verwaarlozen dat de sneuvelkans in een crisis hoger wordt. Het lijkt wel alsof de politiek misbruik maakt van de loyaliteit van ‘onze jongens en meiden’. Loyaliteit die de laatste jaren ‘beloond’ werd met gebrekkig materieel, te weinig oefendagen en een verslechtering van arbeidsvoorwaarden.
U bent van het redelijke alternatief, zegt u. Sociaal-liberaal. Pragmatisch. Dan lijkt het me redelijk dat u ook echt uw best gaat doen voor een sterke Krijgsmacht. En dat u uw sociale hart laat blijken door u ook hard te maken voor een fatsoenlijke cao voor onze militairen. Fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor mensen die zelfs pang, pang willen roepen om maar te kunnen trainen voor de taken die in verre gevaarlijke landen. Taken die u hen oplegt. Want volgens mijn normen en waarden is sneuvelbereidheid heel veel waard.
Ik wens u veel succes bij de formatiebesprekingen,
 
Met vriendelijke groet,
Eduard van Brakel
 
 

6 reacties

 1. Heb niet veel hoop op een Pechtold, die wat op heeft met Defensie! Het “pang-pang” verhaal is daar een schrijnend voorbeeld van! En dat Pechtold dat zelf erg grappig vond…..
  De oefening “Bison-Drawsko” in Polen, waar NL de “leading nation” was, zal de Russen erg hard hebben doen lachen! Want naast wat PZH2000’s, en wat oude, bij elkaar geraapte YPR’s, kwamen de gebreken maar al te goed naar boven! Twintig jaar onafgebroken bezuinigen op Defensie hebben haar sporen duidelijk achter gelaten!
  Gezien de politieke ontwikkelingen is het broodnodig dat Defensie er minimaal 2 miljard erbij krijgt! Zeker gelet op de “slagkracht” van ons leger! Achttien geleaste tanks is een schande voor zulk een rijk land! En als het nodig is, moeten we onze eigen broek kunnen ophouden! Europese samenwerking is inderdaad prima, maar Nederland kan dan niet achterover liggen, en denken dat Duitsland en Polen alles wel voor ons opknappen! Polen investeert 2,5% van het BNP in haar Defensie! Nederland een beschamende 1,1%!!
  Dus ga nou eens toe naar het Europese gemiddelde, van 1,4%, en stop met “praten, praten.” Het is tijd voor daadkracht, Den Haag!

 2. Beste alle,
  Als je niet weet hoe de wereld in elkaar steek, probeer dan ook niet de uitkomst te begrijpen. Zolang iedereen nog steeds geloof in onze democratie en onze daarbij horende ‘leiders’ blijf dan lekker het journaal kijken en andere pulp.
  Dus beschijf eerst eens hoe we in deze ellende terecht zijn gekomen. In nog geen 30 jaar tijd van nagenoeg iedere Nederlander zonder schuld naar nu? De invasie van Noord-Afrikanen en lui uit Midden-Oosten, kansarme vluchtelingen noemen?? @ mean stream media duik daar nou eens in hoe dat kan?
  Ik geef de eerste aanzet, volg het spoor van het geld, daarna vallen er heel vragen die u nu steld aan dhr Pechtold vanzelf op hun plaats.
  Ps.als je niets weet over de fratsen van Venezuela zo als u het beschrijfs,heb het er dan gewoon niet over. Het land wordt op dit moment kapot geboycot om chaos te veroorzaken om de regering af te zetten desnoods met geweld, a la USA style en op deze manier goedkoop aan hun olievelden te komen. Laf om zonder kennis een heel land weg te zetten als gevaarlijk zonder dat u enige kennis bezit, beetje dom zou ik zeggen.

 3. Een andere bezuiniging zou zijn het grote getal aan burgers eruit! Maak daar militaire plekken van, deze kunnen dan ook met uitzendingen meedraaien dat haalt de een beetje de druk weg bij de parate eenheden! Bijkomend voordeel is dan ook dat die “bestuurders” een grotere affiniteit met defensie hebben en dus ook afwegingen maken met een militaire kijk op de zaken!

 4. Een dwaalpartij en wegkijkpartij zoals D’66 met bewindspersonen en leden die items zoals genderneutrale naambordjes op toiletdeuren in treinen en m/v oproepen in treinen en de beschikbaarheid van zelfmoordpillen voor 75+ belangrijker vinden dan investeringen in de veiligheidsketen in dit land neem ik absoluut niet serieus!
  Deze onrealistische partij kan zich in mijn visie beter per direct opheffen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.