Sportschoenen, open brief aan generaal Beulen

Geplaatst door

Beste generaal Beulen,
Of moet ik excellentie zeggen? Ik weet het niet zo goed hoe ik een generaal precies moet aanspreken. Op de KMA leerde ik dat ik moest vragen of ik ‘mijn opwachting’ mocht komen maken. Niet te verwarren met ‘mag ik me bij u aanbieden’, want dat zou een beetje dubbelzinnig zijn. Maar iets aanbieden, dat doet u wel. Niks dubbelzinnigs natuurlijk, want dat doet een man van stavast niet. Nee, u biedt sportschoenen aan, aan onze militairen.

Cadeautje past bij hogere doel

U was misschien in het donkere dierenbos en dacht: wat kan ik nu doen om mijn mannen en vrouwen gemotiveerd te houden, nu Defensie zo vakkundig wordt afgebroken? Het kan dan natuurlijk geen bioscoopbon zijn, of een boekje uit de serie Kleuren voor volwassenen, want een gift van Defensie moet natuurlijk bijdragen aan de hogere doelen van de Krijgsmacht.

Amolapa is voor mij nog mild uitgedrukt
Amolapa is voor mij nog mild uitgedrukt

Het is maar goed, generaal, dat ik geen militair meer ben, want bij het aanschouwen van mijn goddelijke gesteldheid, had elke sportspier ter plekke ontslag genomen, omdat er geen eer meer aan te behalen is. AMOLAPA (a-motorische lantaarnpaal) is nog mild uitgedrukt in mijn geval, dus ik had als afschrikwekkend voorbeeld kunnen dienen waarom militairen hun fysiek in de gaten moeten houden. In alles moet bij militairen een stijgende lijn zitten, behalve in het BMI, zullen we maar zeggen.

GVA Verplaatsen

Kijk generaal, als het klopt wat generaal De Kruif zei, en de helft van de voertuigen van de Landmacht staat stil, dan zijn die sportschoenen ook wel écht nodig natuurlijk. Niet iedereen is een baas bij het hardlopen, maar als bijna alle voertuigen stuk zijn, dan wordt het wel tijd voor een nieuw draaginsigne: GVA Verplaatsen.
Maar misschien zijn ze inmiddels wel gemaakt, al die voertuigen, want u heeft natuurlijk ontzettend uw best gedaan om te zorgen dat er genoeg geld, genoeg middelen zijn om alles rijdend te krijgen. Ooh nee, wacht, daar heb ik u nog niet over gehoord, maar misschien komt dat nog, als u in de laatste maanden voor uw pensioen zit, het moment dat de meeste generaals aan de bel gaan trekken. Tegen die tijd zijn zekere weten ook uw 100 dagen radiostilte over de grote thema’s waar de Landmacht mee kampt voorbij. Hopelijk is tegen de tijd dat u de dienst verlaat, wel het AOW-gat opgelost en een CAO ingesteld, maar daar bent u zelf bij natuurlijk.

Trainen als visie

C-LAS Beulen (foto Defensie)
C-LAS Beulen (foto Defensie)

Maar trainingsschoenen passen wel bij uw visie natuurlijk. U haalde al oud-officieren terug die de huidige generatie moet gaan trainen in de grote gevechten, omdat die kennis is weggezakt. Trainen is keihard nodig, en gezien het feit dat we nog maar 3 inzetbare tanks hebben, de houwitsers na enkele dagen oefenen in Polen voor de helft stuk zijn, en er bij de oefening van 1 brigade al logistiek een  probleem ontstaat, zijn die loopschoenen hard nodig. Want de betrouwbaarheid van alles wat al dan niet op rupsbanden rijdt laat te wensen over. En dan zijn er nog wat andere dingetjes, zoals problemen bij het KCT, die niet meer kunnen oefenen met scherpe munitie. Met de loopschoenen kunnen ze in de plaats daarvan wat meer hardlopen, want daar zijn ze wel van bij het KCT, van het lopen. En goed nieuws: de munitievoorraden zijn weer aangevuld.

Loopschoenen lichtpuntje

Gelukkig geeft u er wél blijk van dat u weet dat uw militairen onder steeds moeilijkere omstandigheden hun werk doen. Omstandigheden die niet gecreëerd worden door een vijand, maar door onze politieke en militaire top. Want in uw aankondiging voor de loopschoenen schrijft u: ‘Laat dit een lichtpuntje zijn in de lange periode van schaarste, waarbinnen onze mensen nog steeds met grote loyaliteit hun werk verrichten.’

Generaal, denkt u nu echt dat de militairen nog harder gaan lopen van die schoenen?

Maar 1 ding moet ik wel zeggen generaal: voor 150 euro kan je goede loopschoenen kopen. Zeer goede loopschoenen. Dus als u mede namens mij het volgende tegen uw manschappen (m/v) wilt zeggen: ‘Mannen, vrouwen, opstaan met dat luie kadaver, en hop naar de schoenenwinkel. De politiek kan je al het materieel door de neus boren, maar voor je sportlichaam ben je zelf verantwoordelijk! Ik sta morgen bij de minister en de Vaste Kamer Commissie voor Defensie om te pleiten dat ze echt onverantwoordelijk bezig zijn en we – krachtterm naar keuze – meer geld en middelen nodig hebben. Dat is mijn missie, daar kunt u van op aan. Nou, wat doen jullie hier nog? Naar de winkel! Mars!’
Alvast bedankt,
Eduard van Brakel
 

11 reacties

 1. Als de vijand binnen valt kunnen we snel wegrennen. Want materiaal en materieel waarmee wij ons grondgebied naar behoren mee kunnen verdedigen hebben wij niet meer.
  Goed verhaal Eduard.

  1. Het is weer net zo als in 1940 een pudding buks en een houten fiets.
   Ik heb dat als kind meegemaakt
   De samenwerking met onze rode vrienden en groenlinks heeft nog nooit iets opgelerd.

 2. Ik vind het eigenlijk gewoon een zuur zeurstuk. En vooral vind ik dit ontzettend gemakkelijk scoren. Er komt eens iets positiefs, weer niet goed. Bovendien worden onze problemen niet door C-Las veroorzaakt, maar door gebrek aan geld. Voor iemand die bij defensie heeft gewerkt en daar een blog over bijhoudt, zou dat bekend moeten zijn. Volgens mij weet je dat ook wel, maar is scoren misschien belangrijker dan saai genuanceerd (maar eerlijk) nieuws brengen.
  Als je de Krijgsmacht echt een warm hart toedraagt, zoals je op deze site zegt, dan mag je van mij deze blog verwijderen of aanpassen. Als militair baal ik ook van wat er niet goed gaat, maar van deze blog word ik dus niet warm.
  Je schrijft soms best leuke stukken, maar hiermee daal je af naar een voor mij bedenkelijk journalistiek / bloggersniveau.

 3. Als actievoerende bd er in het mij duidelijk geworden dat politici veel praten maar niks zeggen. Men wil een Defensie organisatie maar die mag niets kosten. C-las heb ik gekend als een prima commandant die ervoor gaat. Hij in afhankelijk van de financiële middelen toegewezen door pluche zitters. Triest dat mijn organisatie zo uitgehold wordt en dat een commandant zo wordt benaderd. Helder verhaal dat wel…maar zullen we ” daar waar anderen stoppen wij doorgaan” met cynisme ons doel eerder bereiken?

 4. Beetje jammer Eduard. Blijkbaar is zelfs een positief gebaar tegenwoordig aanleiding om te gaan zeiken. Ja, het gaat niet goed met Defensie, maar dagbos niet de schuld van generaal, excellentie of Leo Beulen.

 5. Normaal gesproken lees ik zowel de positieve als de negatieve reacties onder een stuk met interesse, maar laat ik me niet verleiden tot een eigen reactie. Daar ga ik nu voor een keer een uitzondering op maken. Ik lees dat (naar ik aanneem) een aantal collega’s van mij het niet eens zijn met dit blogbericht, dat mag natuurlijk. Ik heb het nu een paar keer gelezen, maar behalve wat cynisme met een knipoog kan ik niets terugvinden wat zou duiden op ‘zeiken, ‘azijn’ of een ‘bedenkelijk niveau’. Wat Eduard schrijft is dat de generaal Beulen nog maar weinig van zich heeft laten horen sinds hij C-LAS is (dat vind ik ook), dat nieuwe sportschoenen een lichtpuntje zijn, maar dat er grotere problemen op tafel liggen die zijn aandacht vragen (vind ik ook), dat veel collega’s blij zijn met deze gift, maar dat er veel meer nodig is om het ingezette tij te keren (vind ik ook).
  Wat mij betreft moet iedere militair tegen een stootje kunnen (de ‘mentale component’) en een generaal geeft altijd het goede voorbeeld in dezen. Collega’s die van mening zijn dat C-LAS niet in de positie is om de problemen aan te kaarten en op te lossen (“Bovendien worden onze problemen niet door C-Las veroorzaakt, maar door gebrek aan geld.”) slaan wat mij betreft de plank volledig mis. Geld is al lang niet meer het enige probleem. Als je een aanzienlijk bedrag (met 7 nullen!) terug geeft aan minfin omdat je ze niet hebt uitgegeven aan personele exploitatie dan is er meer mis dan gebrek aan geld. Als kolonels en brigadegeneraals mooi weer spelen als de minister met haar gevolg (CDS en OPCO-commandanten) op werkbezoek komt terwijl op de achtergrond het personeel de poort uit rent (met nieuwe schoenen!) omdat er geen perspectief wordt geboden, dan is er meer mis dan gebrek aan geld. Als gereedheidsrapportages door tussenliggende niveaus worden ‘bijgesteld’ omdat er anders ‘wel heel veel op rood’ staat, dan is er meer mis dan gebrek aan geld.
  Dan is er gebrek aan leiderschap en daadkracht. En dat los je niet op door een paar hardloopschoenen. Dat los je op door in Den Haag met je vuist op tafel te slaan en te roepen: “Genoeg is genoeg! Zo kan het niet langer! Hier werk ik niet aan mee! Ik sta voor mijn personeel en deel hun zorgen over de lage inzetgereedheid van materieel, de slechte getraindheid van het personeel, het groeiende aantal vacatures en veiligheid van mijn personeel die in het geding is!”
  Was getekend, een subalterne trekpop.

  1. ik ga in het specifiek even in op je zin ¨Als gereedheidsrapportages door tussenliggende niveaus worden ‘bijgesteld’ omdat er anders ‘wel heel veel op rood’ staat, dan is er meer mis dan gebrek aan geld¨
   ik weet niet waar dit vandaan komt en ik zal zeker niet stellen dat ik binnen geheel de krijgsmacht weet wat er speelt maar voor 1 van de 3 brigades durf ik te stellen dat dit onzin is. ik ben zowel van onderaf (herstel eenheid) als bovenaf (de berichten die de brig gen voorliggen) betrokken en zie tussen de 2 versies geen enkel verschil.
   toen Mart de Kruif het bericht verspreide dat een inf cie dicht moest wegens bezuinigingen was al duidelijk dat dit nooit zou gebeuren. dit was niet bekend bij het personeel maar wel bij een beperkt gezelschap. en voor de duidelijkheid, dit gezelschap bestond niet enkel uit officieren maar ook uit mensen met een lagere rang. uit deze groep ken ik 2 personen. zelfs op zijn niveau krijgt hij gewoon opdracht om bepaalde dingen te doen en als goed militair is het eerst uitvoeren en dan…
   met het geschreven stuk vind ik weinig mis. jouw commentaar neem ik echter met een korrel zout, als ik 1 van de door jouw weergegeven ¨waarheden¨ al kan ontkrachtigen, wat is er dan nog meer vals?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.