Politiek en Defensietop staan voor zware taak na besluit KCT-commandant

Geplaatst door

Het is misschien wel het meest krachtige signaal dat Defensie op zijn laatste benen loopt. Het is misschien wel het meest krachtige signaal dat is afgegeven door welke militair ook: het stoppen van de opleidingen door het Korps Commando Troepen op last van hun commandant, kolonel Groen. En daarna het signaal van de commando die anoniem zijn verhaal doet bij RTL Nieuws.
De commando’s zijn samen met de special forces van het Korps Mariniers unieke eenheden met een zogenaamde ‘niche-capaciteit’. En juist dat is volgens de regering belangrijk. Er moet, ook volgens de partijen die nu aan de onderhandelingstafel zitten, juist geïnvesteerd worden in die Special Forces Capaciteit. En wat doet hun commandant? Die legt de boel stil.
Defensie weet zelf niet hoe snel ze moeten zijn met het stellen dat operaties geen gevaar lopen. Maar dat is de vraag. Volgens de commando die aan het woord is bij RTL is dat wel het geval. Materieel niet op orde, verouderd, stuk, versleten, en dan ook niet kunnen oefenen op het niveau waarop commando’s opereren. Dat moet pijn doen, dat is onverantwoord. Daar hoef je geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben.
Opvallend is ook dat de Commandant van het KCT zelf degene is die de beslissing neemt. En dat die beslissing niet wordt genomen door de hogere militaire top, bijvoorbeeld de C-LAS, of de CDS. Het is de C-KCT zelf die meedeelt wat zijn besluit is, en wat de consequenties daarvan zijn. Hij benoemt ook een voordeel, doordat er niet geoefend wordt, zijn op korte termijn de commando’s beter in staat om operationele opdrachten te vervullen, omdat er genoeg materieel voorhanden is.
Dat geeft dus impliciet ook aan dat dat normaal gesproken niet zo is. En dat voor een nichecapaciteit die onafgebroken wordt ingezet en die de politiek van het allerhoogste belang vindt.

C-KCT Groen
C-KCT Groen

Je kunt je afvragen hoe de toestand bij de rest van de Krijgsmacht dan is. Hoe zitten die dan echt qua middelen? Hoe kan het dat niemand eerder zo hard aan de bel heeft getrokken? Wat voor cijfers over materiele inzetbaarheid en graden van gereedheid worden er dan de organisatie ingestuurd? Volgens onderzoek van de bonden worden militairen gedwongen om te zeggen dat het licht op groen staat, terwijl het eigenlijk op oranje of misschien wel rood staat. Totdat er iets ernstig mis gaat, zoals bij het dodelijke ongeval bij een schietoefening vorig jaar.
Pas nadat een externe organisatie (De OVV – Onderzoeksraad Voor Veiligheid) onderzoek doet, komen de misstanden aan het licht. Wat betekent dat voor de cultuur bij de Defensie-organisatie? Worden degenen die aan de bel trekken niet gehoord? Want in een organisatie waarin zoveel geoefend, getraind en geëvalueerd wordt, zou je zeggen dat problemen eerder aan het licht moeten komen, juist door de rapportages die op en neer door de organisatie gaan.
De vakbonden spreken natuurlijk van een gevolg van onverantwoorde bezuinigingen waardoor nu zelf de militairen gevaar lopen. En gelijk hebben die bonden. Laten we hopen dat dit unieke signaal van kolonel Groen van het KCT de ogen opent bij de militaire top, maar zeker bij de politici aan de onderhandelingstafel. Laten we hopen dat dit signaal van de C-KCT ook de ogen opendoet van degenen die de cultuur van wegkijken bij problemen intern binnen Defensie in stand houden. Want het mag nooit zo zijn dat het melden van een probleem als probleem gezien wordt. En dat is nu wel het geval.
De politiek en de Krijgsmacht staan beiden voor een zware taak. Defensie moet keihard in de spiegel kijken en tegen het licht houden hoe het kan dat problemen pas onderkend worden als het te laat is, en waarom kritische geluiden over inzetbaarheid van mens en materieel weggehouden worden van degenen die er wat mee kunnen. En de politiek moet in de spiegel kijken en erkennen dat ze er een bende van hebben gemaakt, qua financiering van  de Krijgsmacht. En de politiek en Defensie moeten samen kijken hoe het kan dat er niemand officieel op de hoogte is van gebrek aan inzetbaarheid van mens en materieel. Want dat gaat ergens mis in de organisatie zelf. Als je te rooskleurige cijfers en andere gegevens krijgt, dan kun je geen goede beslissingen nemen. En daar moeten de militaire top en politiek top samen hun verantwoordelijkheid nemen en maatregelen treffen ten goede van de Krijgsmacht. Te beginnen met genoeg financiering, en met het afbreken van de angstcultuur, die zorgt dat misstanden onder de pet worden gehouden.
Door: Eduard van Brakel
 

5 reacties

 1. Juist die angstcultuur werkt verstikkend! Kloenluiders zijn impopulair, en meestal is dat niet best voor de verdere carrière, dus vooral je mond houden!
  Dit is al het zoveelste voorbeeld dat het niet best gesteld is met ‘s lands Defensie, en dan druk ik me voorzichtig uit!! Zolang de “kruideniersmentaliteit” daar is, zal er ook weinig tot niets verbeteren. Ik zie te weinig daadkracht vanuit Den Haag, alleen mooie woorden, vooral rond 5 mei, en met de Veteranendag! Verder mag Defensie niet teveel rekenen op de oh zo broodnodige financiële injectie, nee, men krijgt een fooi!

 2. Iedere commando die het “gemaskerde filmpje” ziet, kan bevestigen dat de maker hiervan zich niet echt verdiept heeft in hoe een baret met embleem en het desbetreffende ondergrondje” dat zwart van kleur hoort te zijn, eruit moet zien.
  Bedoeld “filmpje” is dan ook geen verslaggeving, maar een toevoeging die schijnbaar dan valt onder journalistie vrijheid, doch slechts bedrog vertegenwoordigt.

 3. Het is niet alleen geld wat alles oplost. Natuurlijk is waardering belangrijk. cultuurverandering en terugdringen van de burocratie is zeker zo belangrijk.
  Bovendien kost het tijd voordat geld de tekorten aan mens en materiaal de kaalslag van de afgelopen jaren kan inlopen…

  1. Ton, bullshit. Alle problemen bij defensie zijn nu geld gerelateerd. Dat de organisatie nog ‘functioneert’ is te danken aan zwijgende militairen en de can do mentaliteit waarvan misbruik is gemaakt. Geld geld geld geld geld. Meer materiaal, meer oefeningen, meer materieel en meer FTE’s. Allemaal GELD
   Dat D66 geneuzel over terugdringen bureaucratie en samenwerken ben ik zat. Samenwerken of bureaucratie terugdringen hoor je te doen met als motivatie dat het daardoor een betere organisatie wordt… helaas is de fundering altijd gebaseerd op 1 ding en dat is besparen en bezuinigen. Er is maar 1 oplossing en dat is “MEER GELD”.

   1. Teun, klopt wat je zegt, De oorzaak ligt voornamelijk bij de jarenlange bezuinigingen bij Defensie. Dat los je op termijn op door er meer geld in te pompen. Maar effecten op korte termijn zullen beperkt blijven. Er moet immers veel kennis en kunde opnieuw opgebouwd worden wat door gedwongen uitstroom is afgezwakt. Naast geld zijn er ook andere maatregelen nodig om de schade te beperken denk ik..,,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.