Drie miljard extra is nodig, zegt generaal Verkerk

Geplaatst door

Een ruwe bolster, blanke pit, zegt waar het op staat, zoals het een marinier betaamt. Drie miljard extra moet er bij per jaar volgens luitenant-generaal der mariniers Verkerk, de commandant der Zeestrijdkrachten. Dat is het hoogste bedrag dat iemand vanuit de Defensietop, inclusief de minister ooit heeft genoemd. Het zorgt hopelijk voor wat extra druk aan de formatietafel om de portemonnee te trekken voor Defensie.

Want dat die portemonnee getrokken moet worden, is wel duidelijk. Defensie is verwaarloosd door de politiek. Dat bleek ook bij het debat over de vervanging van de Onderzeeboten. De usual suspects waren tegen: Denk, de PVV, GroenLinks, de SP, maar verder werd er toch wel redelijk eensgezind gesproken over het vervangen van de onderzeeërs. Minimaal 2,5 miljard kost dat volgens Hennis. En als ze Verkerk de Tweede Kamer instuurt, dan krijgt hij de PVV vast ook binnenboord, door in duidelijke taal uit te leggen waarom een onderzeeboot belangrijk is bij het bestrijden van terrorisme. En dan krijg hij ze ook de kant van de 3 miljard wel op.

De bewuste tweet van Verkerk
De bewuste tweet van Verkerk

Drie miljard extra per jaar is ook nodig om de extra JSF’s aan te schaffen die onze Luchtmacht eigenlijk nodig heeft. Want krap 40 toestellen is echt te weinig. Bij een dergelijk aantal hoef je maar tegen een kleine tegenvaller aan te lopen, en je hebt geen enkel vliegtuig inzetbaar voor missies. Een verdubbeling geeft iets betere vooruitzichten, maar dan moet er fors geld bij. Niet alleen voor de investeringsbudgetten, maar ook voor de operationele kosten. Want het vliegend houden, en opleiden en trainen en current houden van de vliegers kost een vermogen.
Luitenant-generaal Verkerk (foto: ministerie van Defensie)
Luitenant-generaal Verkerk (foto: ministerie van Defensie)

Drie miljard extra, waarmee de landmacht, het Commando Landstrijdkrachten ook nog wel van alles wil. Met meer artillerie als een van de grootste wensen. Het is mooi dat onze Pantserhouwitsers met nieuwe munitie 100 kilometer ver kunnen schieten (en ook nog zuiver), maar als er bij een oefening van een week de helft van het letterlijke handjevol dat we hebben al uitvalt, is duidelijk dat we er meer dan twee handenvol nodig hebben. Extra dus. Het is daarnaast ook beschamend dat we tanks leasen, dat er eigenlijk meer drones nodig zijn, meer logistieke capaciteit en ga zo maar door.
En met die drie miljard extra moeten natuurlijk ook nog nieuwe fregatten en mijnenvegers gefinancierd worden. En een extra bevoorrader. En misschien nog wel extra fregatten, mijnenjagers en Logistieke ondersteuningsschepen. En ik denk dat Verkerk ook blij wordt van nog een bataljon mariniers.
Drie miljard extra. Ik denk dat ook de Marechaussee vooraan staat om het geld te incasseren. Om meer mensen op te leiden, zodat het niet burgers zijn die gaan helpen bij de grensbewaking. Of dat Defensie niet weer juichende berichten de wereld in hoeft te sturen dat andere Krijgsmachtdelen – als voorbeeld van ultieme samenwerking – de KMAR ondersteunen bij hun taken. Want die samenwerking is perfect, maar wel geboren uit een tekort aan geld en personeel.
Drie miljard extra. Ik denk dat de mensen van Cyberwarfare een groot gedeelte zo kunnen uitgeven om hun capaciteiten op een nog hoger niveau te krijgen. Want dat wordt ook steeds belangrijker, e n loopt als een rode draad door de Krijgsmachtdelen heen. Net als de inlichtingendiensten, die ook springen om extra capaciteit om alle jihadi’s en andere mogelijke bronnen van gevaar te volgen. En dan nog die good-old 4-tonner die vervangen wordt.
Drie miljard extra. Anderhalf miljard gaat zo al op aan het op pijl brengen van munitievoorraden en onderdelen voor voer-, vaar- en vliegtuigen.
Drie miljard extra. Als je bovenstaande lijst bekijkt, dan is het wellicht nog te weinig om te realiseren wat echt nodig is.
Maar die 3 miljard extra is wel een van de meest krachtige signalen die een militair bevelhebber heeft afgegeven. Ik hoop dat Hennis, maar ook de onderhandelaars voor een nieuw kabinet er goede notie van nemen.
Update: en het allerbelangrijkste is het personeel. Met drie miljard extra kan dat ook eindelijk een fatsoenlijke CAO krijgen. Zonder AOW-gat.
Door: Eduard van Brakel
 

11 reacties

 1. Verkerk is een topper (nee ik hoef niks meer te worden, smiley).
  “Drie miljard extra” is in mijn ogen geen goede term. Drie miljard minder kaalslag op defensie, zou beter zijn.

 2. Makkelijk hoor, algemene termen gebruiken! Zeggen waar het op staat???? Over het personeel en de aow preplematiek hoor je de
  actief dienende generaals nooit!! Dat is pas voor je (ex-) werknemers staan!!!

 3. Helemaal eens met generaal Verkerk dat het salaris en pensioen voor defensie personeel omhoog en herzien moet worden ben ik het ook mee eens maar dat zijn volgens mij twee verschillende zaken. In dit geval gaat het om het op sterke brengen van onze krijgsmacht. Dat is bovendien hard nodig na alle bezuinigingen en de meer dan duidelijke boodschap van Amerika dat Europa meer zijn eigen broek moet ophouden.

 4. Nou ja, de 4-tonners worden in ieder geval vervangen. De onderzeeboten ook! Nu nog meer slagkracht, in de vorm van meer tanks en geschut! Er zal gestaag uitgebouwd moeten worden, maar kom eerst maar eens met die beloofde 2 miljard over de brug! Zorg ervoor dat er genoeg reserve-onderdelen zijn, zodat er tenminste genoeg materieel is om te oefenen!
  Uiteindelijk zal de Marine ook nog wel 2 fregatten en een bevoorrader meer willen hebben. Is dit eventueel te realiseren om bv. de Johan de Witt met bevoorradingsmaterieel uit te rusten? En een stuk of 55 JSF’s staat ook net effe beter dan 37 stuks. Maar dan zal het budget gestaag omhoog moeten, eerst 2 miljard erbij, en dan met minimaal 500 miljoen per jaar erbij, tot 2022! Dan heb je het over 5 miljard erbij voor Defensie in 2022. Dan is de begroting 13,5 miljard! Dat lijkt mij reeel, gezien de 17e positie in de Wereldeconomie!

 5. Van iemand van het niveau van deze generaal had ik veel meer verwacht dan de opsomming van een soort verlanglijstje.
  Natuurlijk had hij op zijn verlanglijstje de zorg voor het personeel als grootste knel punt moeten melden
  Waarom heeft hij zijn verlanglijstje op geen enkele wijze onderbouwd. Hij vermeld niet wat hij met al die dure spullen gaat doen. Waarom is er geen behoorlijke analyse van de toekomstoge taken van de Nederlandse defensie?
  We hebben een wetenschappelijk bureau in Clingendaal. Waarom wordt dit bureau niet opgedragen om een visie op de defensie voor de komende 10 jaar op te stellen?
  Voorlopig stop ik dit verhaal maar bij het hoofdstuk
  Populistisch Gebral.

  1. Waarde Willem, dat ben ik NIET met u eens! Instituut Clingendael heeft meer dan eens een visie gegeven over de Krijgsmacht, en wat benodigd zou moeten zijn. Mensen als Dhr. Homan, Dhr. Ko Colijn en anderen hebben meerdere rapporten gemaakt hierover!
   Populistisch gebral zegt u? Nee, de generaal Verkerk is gewoon recht-toe recht-an, en geeft praktisch aan, zonder wollig taalgebruik, waar het aan schort in de gereedschapskist van defensie! Want daar zit niet veel in!

 6. Eenheden met -<85% personeel gevuld en de politiek wordt nog steeds niet wakker. Het kct ligt op zijn kont de rest van het jaar en de politiek wordt nog niet wakker. Een wul debakel en een aow dispuut en de politiek wordt nog niet wakker. Onze generals roepen dat het niet langer gaat en de politiek wordt nog niet wakker.
  NEDERLAND wordt zelf eens wakker doe er iets aan want langzaam is onze defensie organisatie op het niveau van eind jaren dertig en weten allemaal hoe de geschiedenis toen veder ging.
  Met 3500 duizend vakatures hebben wel veel werkzoekenden in Nederland kans op zo n fijne baan bij een van de beste werkgevers van Nederland ?????
  Echt TRIEST.

 7. Als ik ergens beroerd van wordt is het wel van Clingendael en Ko Colijn. Die vonden en vinden namelijk dat wee best kleinere krijgsmacht konden hebben. Wat we in Nederland nodig hebben zijn mensen als Dick Berlijn die als minister het prima zou doen. Hij is ooit al gevraagd, maar weigerde toen, en hij had daarin ook gelijk.
  Onderzeeboten die moeten er komen en onderzeedienst dat blijft ook bestaan. Doen veel en goed werk onder het water oppervlak. JSF of F-35 daar moeten er ook meer van komen zodat we inderdaad goed op missie kunnen.
  Pantserhouwitsers handje vol en dan tegen zulke uitvallers aanlopen doet me denken dit heel snel uit de inventaris te halen en te vervangen door beter. En trouwens nog een faal bigtime is de NH-90 die voldoet ook bij lange na niet, maar ja het moest en zou europees zijn. dus je ziet ook NH-90 is rotzooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.