Mevrouw Hennis, doet u ook een Asschertje?

Geplaatst door

Beste mevrouw Hennis,
Hoe gaat het met u? Lukt het een beetje met de formatie? Ik hoop dat er snel een regering is, die Defensie een beetje positief gezind is. Dat zou fijn zijn voor het waarborgen van onze veiligheid.
Maar nu er toch geen regering is, mevrouw Hennis, kunt u misschien ook wel een Asschertje doen. Die roept zomaar ineens dat er meer geld voor het salaris van basisschoolleraren moet komen, terwijl die gewoon een cao hebben. Begrijp me niet verkeerd mevrouw Hennis, ik ben voor betere salarissen voor basisschoolleraren. Die meesters en juffen verrichten werk dat qua maatschappelijke waarde bij de topberoepen in Nederland hoort. Ik zie het al aan de impact die de juf van groep 3 op mijn zoontje heeft: de juf is heilig voor hem. En ze werken ook nog eens hard. Dus wat mij betreft mogen ze er meer geld bijkrijgen.

CAO

Tegelijk vind ik ook, minister, dat onze militairen ook een goede cao en arbeidsvoorwaarden verdienen. Dat onze geüniformeerde mannen en vrouwen ook best wat meer salaris mogen krijgen na jaren van nullijn, AOW-gaten, sigaren uit eigen doos en jaren en jaren van bezuinigingen. En wat Asscher kan, dat kan u ook natuurlijk. Sterker nog: ik denk dat u dat beter kunt: gewoon een paar stevige uitspraken doen in de media, en dan, hoppa, veel meer geld op die Defensiebegroting zetten. Want u neemt wel uw verantwoordelijkheid, en heeft aangegeven zitting te willen nemen in een nieuw kabinet, en dat doet Asscher vooralsnog niet. Daarom denk ik dat u een Asschertje nog beter kan doen dan Asscher zelf. Ik zou zeggen: go for it!
En natuurlijk kunt u voor zo’n actie ook wijzen op secretaris-generaal Jens Stoltenberg, die heeft toegezegd dat het NAVO-budget ruim 4 procent omhoog gaat, zonder dat de VS meer gaat betalen. Dat betekent voor Nederland natuurlijk ook een budget van minstens 4 procent hoger, en dat is al gauw zo’n 320 miljoen extra. Nog lang niet genoeg om de boel op orde te brengen, daarvoor zijn miljarden nodig, maar toch, alle beetje helpen, nietwaar?

Minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert door Coen van den Braber
Minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert door Coen van den Braber

 
En goed nieuws las ik in de krant, mevrouw Hennis, we kunnen wellicht meer JSF’s kopen. Dat zou ook wel mooi zijn! Die vliegtuigen hebben we hard nodig. Kunnen we ze niet allemaal een tijdje naast ons handjevol inzetbare F16’s laten vliegen? Want er is redelijk weinig inzetbaar, qua vliegend materieel. En het is natuurlijk jammer, dat die boodschap van meer JSF’s niet komt omdat iemand het licht heeft gezien, maar omdat ze goedkoper worden. En eigenlijk is dat de omgekeerde wereld.

Onderzeeboten

En dan de onderzeeboten, vanaf 2027 komen er nieuwe! Dat werd tijd, want hun huidige levensduur is vastgesteld op 2025. Dus de vraag is wat we in de 2 jaar doen? Maar belangrijk is het wel, de onderzeebootcapaciteit is uniek. Dat blijkt ook wel uit het boek dat onlangs is verschenen: In het diepste geheim van Jaime Karremann van Marineschepen.nl, daar was veel aandacht voor. En nog een tip minister, maar u weet dat vast al, je mag echt geen duikboot zeggen. Ik heb dat ooit geschreven, en de hele Marine stond klaar om me te kielhalen. Maar minister, ik ben wel blij dat er nieuwe onderzeeboten komen. Licht in de tunnel wat dat betreft en hopelijk ook een stimulans voor de Nederlandse scheepsbouwers.

Hoor en Wederhoor

Ik wil u ook alvast waarschuwen mevrouw Hennis. Niet iets heel ernstigs, maar ik heb klokkenluider Victor van Wulfen gesproken. En ik ga dat verhaal natuurlijk opschrijven. Een tweet van mij dat ik hem had gesproken, zorgde voor zoveel consternatie dat de afdeling communicatie van Defensie mij proactief opbelde. Ik viel van mijn stoel van verbazing dat ze dat zelfstandig deden, en me vroegen of ik alsjeblieft wederhoor wilde plegen in ‘dit lastige, langlopende dossier’. En ik had geen letter op papier nog. En natuurlijk doe ik aan wederhoor, het zou wel heel slecht zijn als ik dat niet doe.

En weet u wat fijn zou zijn minister, als ze ook zo omgingen met interviewverzoeken. Nu moet je dat mailen en krijg je nooit antwoord van de persvoorlichters. Toen ik vroeg waarom dat zo was, kreeg ik een wazig communicatieverhaal over prioriteiten, en agenda’s die moeten passen. Kortom, een beetje gelul dus, om het maar plat te zeggen. Maar nu weet ik wat me te doen staat: ik moet gewoon op twitter zetten dat ik u of de generaals Middendorp, Beulen, Van den Brink Luyt, of Verkerk wil interviewen, want dan word ik wel pro-actief opgebeld. Ik ga het de komende tijd eens proberen.
Nou, u bent weer op de hoogte minister. Dank voor uw aandacht! En in het kader van het basisonderwijs en de leerkrachten: mijn zoon is over naar groep 4! Hoera!
Ik wens u veel succes met de formatie, en een prettige vakantie mocht u met vakantie gaan!
Hartelijke groet,
Eduard van Brakel
n.b. En heeft u het gezien? De Amerikanen hebben Apaches met lasers erop. Echt gaaf!
 

4 reacties

  1. Wederom een prima stuk, heer Eduard. Ik had wel begrepen dat Defensie inmiddels een bemiddelaar voor het CAO-conflict heeft, de wil is er dus wel! Ook is het goed dat er een aantal knopen zijn doorgehakt, zoals met de onderzeeboten! En als we een 15-tal JSF’s meer kunnen kopen, zou dat mooi zijn! Een aantal van 52 stuks staat beter dan 37 stuks!
    Maar hoe zit het dan met de Landmacht, die het nog altijd moet doen met 18 geleaste tanks, en hetzelfde aantal PzH2000’s? Dit is veel te weinig! En is het materieel (reserve-onderdelen) al op orde? Voorts halen we alle munitie nog steeds uit het buitenland, dit kost veel tijd (en geld). Zouden we niet eens beginnen om op kleine schaal weer zelf munitie te produceren? Al is het maar voor de standaard bewapening, zoals 5.56 mm en 7.62mm. Maar in ieder geval dat we zelf in staat zijn de voorraad munitie op peil te houden, zonder altijd afhankelijk te zijn van het buitenland.
    Dit komt de basisgereedheid ook meer dan ten goede, minister! Kunnen we ook gelijk de vaandels van het 42e en Van Sytzama weer uit de kast halen, met het gereed komen van de Leopard 3? Hebben we gelijk het beste van het beste, ik stel voor er 60 aan te schaffen, genoeg voor 2 eskadrons! V.w.b. de Pzh2000’s, er staan er een aantal in de mottenballen, ik zou deze meteen weer inzetten. Dan wordt het weer wat met de Landmacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.