CV90 (foto Defensie)

Even over Defensie, meneer Klaver

Geplaatst door

Geachte heer Klaver, beste Jesse,
Normaal schrijf ik altijd brieven aan mevrouw Hennis, de demissionair minister van Defensie, maar nu u aan de onderhandelingstafel bent aangeschoven om te praten over de vorming van een nieuw kabinet, schrijf ik u aan. Ik heb me een beetje verdiept in de standpunten van uw partij en ik kom daar verrassend weinig Defensie in tegen. En dat zou je eigenlijk wel verwachten.
En nee, ik maak geen flauw grapje dat groen ook een mooie kleur is voor de Landmacht, maar ik ben serieus, meneer Klaver. Uw partij wil een evenwichtigere verdeling van de welvaart in de wereld,  een wereld waarin iedereen aardig is voor elkaar, waar iedereen in gelijkheid kan en mag leven, een wereld waarin de inkomensverschillen kleiner worden, en u wilt een duurzame wereld. Ik denk dat ik het zo redelijk goed samenvat, toch?
Als ik dat soort dingen lees, dan denk ik gelijk aan Defensie. Maar u doet dat niet, een groot gedeelte van uw partij heeft natuurlijk ook een meer pacifistische inslag. Maar die heb ik ook. Want wie wil er nou oorlog? Het geeft alleen maar ellende. Een wereld waarin iedereen echt aardig tegen elkaar doet, dat zou het mooiste zijn. En ik vind ook oprecht dat de mensheid elkaar daarvan moet proberen te overtuigen. Dat we strijden voor dat ideaal.
Want wie wil er nu oorlog, meneer Klaver? Wij niet. Niet in de laatste plaats omdat wij al zo weinig Krijgsmacht meer over hebben. Een oorlog zou van erg korte duur zijn met onze 18 leasetanks, 2 inzetbare bataljons, 3 inzetbare fregatten en 6 inzetbare F16’s. Tenminste als we een goede dag hebben.
Maar meneer Klaver, u ziet toch ook dat de wereld niet ideaal is? U ziet toch ook dat het overal rommelt? U ziet toch ook dat er erg veel landen zijn die niet meer aardig tegen elkaar doen? U ziet toch ook dat de wereld zich op lijkt te maken voor nieuwe oorlogen die gaan over macht, grondstoffen, religies, ideologieën en rijkdom? U ziet toch ook dat landen zich zorgen maken om kwijt te raken wat ze hebben, terwijl andere landen bereid zijn te strijden om te krijgen wat ze willen?
Uw gedachte om in te zetten op meer Europese samenwerking is logisch meneer Klaver. Tenminste als Europa een eenheid zou zijn. Maar u ziet toch ook dat Europa geen eenheid meer is? U ziet toch ook de grote verschillen op politiek en economisch terrein? Verschillen op het gebied van normen en waarden? Verschillen tussen Noord, Oost, Zuid en West?
Beste meneer Klaver, onze Krijgsmacht is gedecimeerd. Onze Europese samenwerkingspartners zijn het niet eens. Een van onze NAVO-partners glijdt af richting een dictatuur. Onze grootste NAVO- partner zegt dat we meer moeten doen, omdat de lasten wel erg oneerlijk zijn verdeeld. Meneer Klaver, het is net zoals bij de onderhandelingen voor een nieuw kabinet: om samen te werken moet je wel kunnen, en willen. Om samen te werken, moet je zelf ook bijdragen. En Nederland kan niet bijdragen op Defensiegebied.
Beste meneer Klaver, als u duurzaam wilt, dan kunt u Defensie daar natuurlijk ook als paradepaardje voor gebruiken. Want als er 1 organisaties is die belang heeft bij duurzaamheid, is het Defensie. Elke liter brandstof die niet aangevoerd hoeft te worden scheelt. Elke minuut dat tanks, pantservoertuigen, vliegtuigen en schepen langer in een operatiegebied kunnen blijven, kan het verschil maken tussen leven en dood.
En niet alleen tussen leven en dood voor onze militairen, maar ook tussen leven en dood van burgers die moeten lijden onder dictatoriale of andere extremistische regimes. Want, meneer Klaver, zolang de wereld niet ideaal is, is de Krijgsmacht keihard nodig om te strijden voor hetgeen u wilt bereiken. En als u niet wilt strijden, is de Krijgsmacht nodig om keihard te beschermen wat wij en u hier hebben. Want zonder veiligheid, meneer Klaver, zijn al die andere idealen niets waard. Zonder veiligheid geen eerlijke verdeling van de welvaart, zonder veiligheid, is er geen gelijkheid tussen man en vrouw, zonder veiligheid verdwijnen er geen inkomensverschillen wereldwijd, zonder veiligheid is er geen duurzaamheid, zonder veiligheid meneer Klaver, is er niets.
Meneer Klaver, alles wat u wilt valt of staat bij een sterke Krijgsmacht. Een leeuw pakt nooit de sterkste gnoe, maar de zwakste, dat moet u weten als leider van een partij die milieu (terecht) hoog in het vaandel heeft staan. En een gnoe is een relatief pacifistisch dier meneer Klaver, maar de gnoe zal zichzelf wel verdedigen als het moet. Een sterke gnoe wint het wel eens van een leeuw, maar een zwakke gnoe zeker niet. En als de zwakke gnoe te zwak is, komen ook zijn kuddegenoten hem niet meer helpen.
Meneer Klaver, als u wilt gaan regeren, denk dan goed na over uw waardenpiramide. Want bij het verkwanselen van de verkeerde waarde brokkelt de rest van de piramide ook af, of stort zelfs in. Bij het weghalen van de fundering is de rest ook niks meer waard. En veiligheid is de fundering. De fundering van alles.
Ik wens u veel wijsheid toe.
Met vriendelijke groet,
 
Eduard van Brakel
Oprichter en hoofdredacteur van het Defensie-Platform

13 reacties

 1. Meneer van Brakel
  U maakt een leuk vergelijk met de natuur waar u er van uit gaat dat de krijgsmacht hoe klein dan ook is verandert in een herkauwende kudde vegetariërs , de primaire taak van deze beesten is 1x in het jaar een grote migratie waarbij de kudde weg trekt van ( metreologische) moeilijkere omstandigheden .
  Dat omstandigheden u nopen dat u aanklopt bij een partij als groen links ,doet mij toch heel erg denken aan het migratie gedrag van van de “gnoe” misschien dat uw beeldspraken / vergelijkingen met de dierenwereld beter opgaan voor u persoonlijk en is het wijs om een krijgsmacht niet over 1 kam te scheren

 2. Als de heer Klaver het stuk al leest, zal die er waarschijnlijk weinig mee doen. Defensie kon nog wel eens het struikelblok worden bij de formatie!! Het ware ook beter geweest dat er direct met SGP en CU erbij werd gepraat, beide partijen zijn Pro-defensie, en dan was er ook rap een nieuw kabinet geweest! Afijn, de geschiedenis zal het leren! Het is een goed stuk, maar in het Haagse is men hardleers! Het vredesdivident is op, begrijp dat nou eens, en investeren in Defensie is een must!

 3. Nederland heeft op papier 3 infanterie brigades gemechaniseerd, gemotoriseerd en luchtmobiel in zijn inventaris dat aantal is in de praktijk gewoon een farce die bestaan alleen maar in het aantal beschikbare militairen en niet in middelen, matrieel en uitrusting…
  Met veel kunst en vliegwerk en het lenen van veel middelen bij andere eenheden kan men 1 gemechaniseerde brigade laten deelnemen aan een grote oefening, het aantal van 18 actieve houwitsers voor de gehele defensie organisatie is zelfs voor 1 brigade veel te weinig 10 van de 18 houwitsers waren maar inzetbaar.
  Waarom staan er nog steeds vele houwitsers te koop en gestald bij de leverancier en wordt dit aantal niet fors verminderd zodat eenheden over meer broodnodige houwitsers kunnen beschikken alle 57 aangekochte stukken zijn nog steeds in NL bezit?
  Het aantal CV90’s is met 88 verminderd warvan 44 verkocht en 12 ingedeeld bij de rijopleiding en 32 worden gestald bij de leverancier, waarom vraag ik me af? Ook voor de verkoop zoja waarom worden deze niet ingedeeld bij reservisten…
  Men schaft 22.500 nieuwe helmen aan op een aantal van ruim 45.000 beroepsmilitairen…
  Een aantal van 3 infanterie brigades voorspiegelen aan de burger terwijl het korps mariniers, korps commandotroepen en luchtmobiel de broodnodige voertuigen, middelen en uitrusting moeten delen?
  Van de 61 F-16 toestellen moeten er altijd 6 tot 8 stuks in de VS aanwezig zijn voor de opleiding van de overige zijn er hoogstens 26 vliegwaardig in optimale omstandigheden.
  Fregatten van de marine moeten onderling onderdelen en wapensystemen uitwisselen voor men op missie of op oefening gaat…
  De regering kraait de laatste tijd steeds victorie en heeft het steeds over een trendbreuk met het verleden als het over defensie beleid gaat maar dat is maar een hele kleine minieme trendbreuk in de praktijk.
  Gisteren heeft het demisionaire kabinet met spoed 200 miljoen Euro vrijgemaakt voor de noodlijdende zorg in verzorgings en verpleegtehuizen als dit mogelijk is kan dit demisionair kabinet ook nog daadwerkelijk voor een tredbreuk zorgen en alsnog ook 200 miljoen Euro voor de noodlijdende defensie-organisatie beschikbaar stellen, op die manier kan men ook daadwerkelijk laten zien aan de burger en nieuw kabinet dat men een tredbreuk wil bewerkstelligen en dat dit hard nodig is…

 4. Beste heer van Brakel. Ik heb uw artikel met interesse gelezen. Echter ik vraag mij af waarom u zich enkel richt tot Klaver. Waarom niet aan alle betrokkenen aan de onderhandelingstafel. Het feit of iets in een partijprogramma staat is toch allang niet meer relevant. Daar kun je nl. wanneer het nodig is gewoon van afwijken. Dat is in de politiek gemeengoed geworden. Natuurlijk is de toestand van onze Krijgsmacht belabberd, dat is een feit maar er zijn ook nog zoveel andere zaken waar geld naartoe moet. Evenwichtigheid is een belangrijke term.

 5. Wat een prachtige, uit het hart gesproken, open en eerlijke brief. ? Grapje, wat een slecht geschreven verhaal, en dat voor iemand die naast het oprichten van een webplatform voor defensie vooral een carrière als ‘webredacteur’ heeft, althans volgens een zeer dun uitgesmeerde LinkedIn pagina. Ik denk dat de heer Klaver wel een korte alinea kan onthouden dat een briefje aan hem gericht is. Tenenkrommend. En dan hebben we het nog niet eens over de inhoud.

  1. Geachte madam ‘t Hart,
   U zit hier op een lage manier en waarschijnlijk ook met een zeer naïeve kijk op het huidige wereldbeeld alleen maar af te geven op de schrijver van dit artikel en haalt persoonlijke dingen aan zoals een LinkedIn-account van de schrijver wat totaal niks met de inhoud van het artikel te maken heeft!
   Reageer eens op de inhoud en de aangehaalde punten in dit artikel en als u dat niet wilt ga dan a.u.b ergens anders een draadje vervuilen, op dit soort op de persoon gerichte commentaren zit niemand te wachten…
   Bij voorbaat bedankt.

  2. Joehoe, mevrouw ‘t Hart, wij wachten nog op een zinnige bijdrage? Of wilde u alleen de schrijver afkraken, en heeft u verder niks op met Defensie? Dan kunt u in het vervolg beter niet op dit forum schrijven, en kunt u zich vervoegen op Facebook, dat lijkt mij meer van uw niveau!

 6. Nou, mevrouw ‘t Hart, laat maat zien dat u het beter kunt….hierbij nodig ik u uit om u sterk te maken voor een goede Defensie, en een veilig Nederland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.