Politiek is horende doof en ziende blind over Defensie

Geplaatst door

En weer het is het luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif die zijn mond opentrekt over de deplorabele staat van Defensie. Dat deed hij toen hij nog Commandant Landstrijdkrachten was, en dat doet hij nu: de toestand van de Krijgsmacht is onverantwoord, zei hij bij de NOS. In zijn pleidooi wordt hij gesteund door oud-NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer.

Mart de Kruif

Want ze stellen nogal wat die twee mannen. De Kruif zegt op de website van Nieuwsuur: ‘Ik mis die sense of urgency, de urgentie dat er echt nu wat moet gebeuren? Dat is toch gek? Ja dat is gek, sterker nog dat is onverantwoordelijk”. Onverantwoordelijk, dat is een boodschap die politici niet graag horen, lijkt me. Maar de politiek is al jaren horende doof en ziende blind. Ondanks oproepen van deskundigen, manifesten van prominenten, pleidooien van betrokkenen is de Krijgsmacht er met een schijntje vanaf gekomen. Met een doekje dat het bloeden niet eens kon stelpen.
En nu is er dan weer een oproep, dit keer aan informateur Schipper: Maak van Defensie een topprioriteit, want het is erg onveilig en instabiel aan het worden in de wereld. ‘Een Krijgsmacht moet kunnen vechten’, stelt De Kruif, die al eerder zei dat onze Krijgsmacht dat niet meer kon.
Afhankelijk van de rest
Nederland is afhankelijk van de grillen van de wereld. Afhankelijk van onvoorspelbare en soms regelrecht onbetrouwbare leiders. Trump in de VS, Poetin in Rusland, Erdogan in Turkije. We hebben te maken met de Islamitische staat. Onveiligheid in Azië, waar Noord-Korea steeds gekkere dingen doet, en Japan en China steggelen over belangen en kleine eilandjes. Instabiliteit, failed states, hongersnood en oorlog in Afrika. Onrust in het Zuid-Amerikaanse Venezuela (dat op een steenworp van ons Curaçao ligt, waar het ook al rommelt), spanningen binnen Europa, op economisch gebied tussen Noord en Zuid, en op gebied van normen en waarden tussen Oost en West. En Nederland kan alleen maar toekijken en van de zijlijn roepen. Want Nederland is volledig afhankelijk van bondgenoten, zelfs voor de beveiliging van ons eigen luchtruim. Dat doen we samen met België. En België staat er cijfermatig nog slechter voor dan Nederland. De lamme helpt hier de blinde.
Militairen uitgeput, bondgenoten uitgekeken
Wat is dat toch met ons land? Ons land dat het juist moet hebben van internationale stabiliteit, van internationale samenwerking om onze economische belangen te verdedigen. Samenwerken is er op militair gebied niet meer bij. Bedelen is wat Nederland doet. Onszelf in bochten wringen om toch maar mee te doen. Zelfs de geweldige can-do-mentaliteit van onze militairen raakt uitgeput. En bondgenoten raken op ons uitgekeken.
Zelfs als Defensie nu een topprioriteit wordt, duurt het ettelijke jaren om de Krijgsmacht weer op te bouwen. Een huis slopen is een dag gebeurd, maar een huis bouwen duurt een jaar. Met de Krijgsmacht is het ook zo: expertise sijpelt weg. De huidige lagere commandanten weten niet eens meer hoe ze op bataljons-, brigade-, of eskaderniveau moeten opereren. Domweg omdat er zo weinig mensen en materieel inzetbaar is om dat te oefenen. Een niet inzetbare Krijgsmacht van loshangend zand, dat is waar we op af stevenen.
En dan is ook de personeelszorg beneden alle peil. AOW-gaten, stijgende pensioenpremies, verslechtering van arbeidsvoorwaarden, minder oefendagen, minder uitrusting, kwalitatief minder goede uitrusting. De tijd dat Defensie het personeelsbelang hoog in het vaandel had, is al lang voorbij. En misschien is het geen onwil van de legerleiding, maar dan is het zeker onwil bij de verantwoordelijke politici, die domweg weigeren om Defensie en het personeel aandacht en prioriteit te geven.
Politiek: geef gehoor!
De oproep van De Kruif en De Hoop Scheffer, die in lijn ligt met de eerdere oproepen die De Kruif deed, maar zelfs ook andere commandanten, is een oproep die de politiek zeer ter harte moet nemen. Het lijkt erop dat Rutte weer premier gaat worden en de lead heeft in de kabinetsformatie. Rutte zou er verstandig aan doen om naar een kabinet te streven dat is goed is voor de Krijgsmacht, goed is voor onze veiligheid. Rutte en Schippers doen er zeer verstandig aan om deze oproep van De Kruif en De Hoop Scheffer zeer serieus te nemen en niet te strooien met fooien, maar te komen met daadwerkelijke investeringen.
Eduard van Brakel - hoofdredacteur en oprichter Defensie-Platform
Eduard van Brakel

Door: Eduard van Brakel
 
 

4 reacties

 1. Ben het zeer met de generaal eens! Maar ja, als er zelfs niet naar (voormalige) bevelhebbers wordt geluisterd…..Nu de verkiezingen voorbij zijn hoor je NIEMAND van de politiek meer over Defensie. En zonder een goede Defensie geef je je souvereiniteit prijs! Wat heb je dan nog aan goede zorg, jet beste onderwijs, meneer Pechtold? Een goede verzekering (dus een goed leger) heb je net zo goed nodig. Dat leger, dat in vergelijk met de Zorg slechts een schijntje kost! Maak er werk van, en breng eerst de begroting van Defensie maar eens naar 10 miljard, en leg snel geld apart voor meer slagkracht! Het is 3 voor twaalf, heren en dames in Den Haag, wordt wakker!

 2. Goed geschreven artikel met een heel duidelijke waarschuwing die men in Denhaag niet wil horen men slaapt vrolijk verder, maar er spelen meer zaken internationaal die de Europese onderlinge cohesie en militaire samenwerking bedreigen!
  Investeringen in onze veiligheid zijn nu gewoon hard nodig…
  De ‘Brexit’ is nu definitief dat staat vast:
  Trump steunt een Brexit nu de Britten hiervoor hebben gekozen… Juncker zegt een eventuele Texaanse afscheiding van de VS te gaan steunen, wat een gruwelijke domme opmerking van de hoogste ambtenaar in de EU-commissie hij verlaagt zich hiermee tot hetzelfde niveau als Trump zelf…
  http://edition.cnn.com/2017/03/30/world/juncker-warns-trump-brexit/
  De EU is nu bezig de Britten geraffineerd onder druk te zetten via Spanje met territotiale claims van Spanje op Gibraltar, militaire bondgenoten in Europa op deze manier bespelen is een gevaarlijke bezigheid! Ondertusen hoor je niks van diezelfde EU over claims van Marokko op Spaanse gebieden in Afrika… Meten met 2 maten?
  http://www.nu.nl/algemeen/4585641/britten-boos-europese-ideeen-toekomst-gibraltar.html
  De EU en ook Juncker zijn helaas op dezelfde populistische en verdelende manier bezig waar men Trump, Poetin en Erdogan van beschuldigd. Dit is niet de manier…

 3. Fijn dat de generaal dat nu doet. Maar een paar jaar eerder, toen hij nog aktief was had VEEL meer indruk gemaakt. Hij had toch de uitvoering vd bezuinigingen gewoon kunnen weigeren?? Dan was hij in aanzien gestegen. Achteraf janken schiet zo weinig op. Toch?

 4. Beste Pierre, generaal de Kruyf heeft ook in actieve dienst meerdere malen zijn mond open getrokken over de deplorabele staat van ‘s lands Defensie. En dat blijft hij doen, en dat siert hem! Ook ik blijf schrijven, mailen, etc. Al voel ik me samen met alle anderen die Defensie een warm hart toe dragen, en die de gevaren zien, steeds meer “een roepende in de woestijn.” Ik kan niet geloven dat ons land zo naief is. En vooral onze politiek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.