'Bij bezuinigingen op Defensie blijft het muisstil'

Geplaatst door
Een Rijksbegroting omvat één kalenderjaar. Een kabinetsperiode omvat in principe vier jaar. Een kabinet dat zijn rit uitzit, maakt dus vier begrotingen.  Elk jaar wordt bekeken wat de politieke wensen zijn en hoe de economie er voor staat. Aan het begin van het kabinet worden afspraken gemaakt voor de hele periode van vier jaar.

Als de economie tegenzit of als hier of daar uitgaven wat uit de hand lopen, dan moet het kabinet bezuinigen. In de praktijk betekent dit dat Defensie al snel in beeld komt om geld weg te halen.
Waarom? 
Omdat de minister van Financiën heel goed weet dat bezuinigingen op andere gebieden meteen protest uitlokken. Bij ombuigingen in de zorg komen er acties van verpleegkundigen, artsen, patiënten, vakbonden. Bij bezuinigingen op de sociale zekerheid zijn het vooral de bonden die actie voeren. Bij bezuinigingen op onderwijs weten de leraren Den Haag te vinden. Of de studenten. Eén ding weet de minister van Financiën zeker: hij kan allerlei voorstellen op die terreinen doen, maar hij mag blij zijn als hij twee jaar later de helft binnen krijgt.

Bij bezuinigingen op Defensie blijft het muisstil.

Dat weet de minister van Financiën ook. Dat boekt lekker in!
Maar niet alleen in Den Haag en in het land blijft het muisstil. Ook bij het Centraal Planbureau.  Alle maatregelen van het kabinet worden doorgerekend door dat CPB. Die kijkt ook welke effecten de maatregelen hebben op de economie en op de begroting, op de korte en op de lange termijn.
De computers van het CPB zeggen bij verlaging van de loonbelasting: het kost de overheid geld, maar het levert banen op.  Bij minder geld naar onderwijs zegt het CPB: daar merk je morgen misschien weinig van, maar op de wat langere termijn kom je goed opgeleide mensen te kort en dat remt de groei.
Maar bij ombuigingen op Defensie blijven de computers van het CPB muisstil. Alsof het afbreken van veiligheid geen effect heeft. Alsof onze industrie daar niet aan verdient. Alsof werkloze militairen niet bestaan.
Omgekeerd gaat het net zo. Bij méér geld naar Defensie blijven de computers van het CPB ook muisstil. Alsof het bestellen van nieuwe schepen geen werk oplevert. Alsof meer militairen niet zou uitmaken voor de werkgelegenheid. Alsof meer veiligheid niet goed zou zijn voor de economie.

Al met al betekent het dat bezuinigingen op Defensie graag worden ingeboekt:
 • Snel geld voor de minister van Financiën
 • Geen tegenacties vanuit de samenleving
 • Geen schade dus voor de regeringspartijen
 • Geen effect op de economie volgens het CPB
Conclusie: bij een beetje economische wind tegen is Defensie de sigaar. De laatste jaren was dit bijna elk jaar hetzelfde liedje.
Daarom wil Coalition For Defense dat bij het Regeerakkoord straks voor Defensie afspraken worden gemaakt voor ten minste vijf jaar aaneen. Defensie moet vrijgesteld worden van de wisselvalligheden van de economie. Defensie moet ook vrijgesteld worden van de politieke wisselvalligheden die regelmatig plaatsvinden.
Ton Welter
Ton Welter

Door: Ton Welter
Coalition for Defense
Dit is deel 2 van het Manifest Ik zal Handhaven – Steun voor de Krijgsmacht. De komende weken verschijnt hoofdstuksgewijs de rest.

3 reacties

 1. Het blijft het om ons heen maar instabiel en doorrommelen rond Europa:
  1. Erdogan wil ook een referendum houden over lidmaatschap EU en na geheel Europa te hebben uitgemaakt voor rotte vis richt hij nu zijn pijlen op omliggende buurlanden:
  http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2017/03/turkije-provoceert-ook-balkanlanden-477948/
  Onlangs een tv progamma in Turkije die beelden liet zien van nieuwe gebieden die men tot Turkije rekent…
  2. Poetin houd zich ook niet rustig en blijft een buurlanden intimideren, onlangs een enorme munitieopslagplaats opbeblazen in de Oekraine 100 km van het front, door seperatisten of door Russen georganiseerd dat conflict blijft dus voortborrelen:
  http://www.rtlnieuws.nl/buitenland/explosies-en-felle-branden-na-aanval-op-grootste-munitiedepot-oekraine
  Poetin en Erdogan gaan ook steeds meer openlijk samen in een pot pissen
  3. In Wit-Rusland rommelt het ook politiek en instabiliteit:
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/27879657/__Arrestaties_Wit-Rusland__.html
  4. Ernstige aanslag in Londen:
  http://www.rtlnieuws.nl/buitenland/dader-aanslag-londen-was-twee-keer-leraar-engels-in-saoedi-arabie
  5. Bijna aanslag in Belgie:
  http://www.ad.nl/buitenland/verdachte-van-aanslag-antwerpen-werd-ook-al-in-rotterdam-opgepakt~ae20ba0d/
  6. Een van onze sterkste bondgenoten in Europa Groot-Brittanie gaat EU definitief verlaten:
  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/08/brexitwet-definitief-door-brits-lagerhuis-aangenomen-a1545140
  7. Ook bij onze grootste en sterkste bondgenoot de VS zelf blijft het maar rommelen en is het politiek ook niet stabiel democraten en conservatieven blijven elkaar maar tegenwerken en over en weer met modder gooien op de meest smerige manier, ook wordt Trump nu met de Russen in verband gebracht:
  http://www.volkskrant.nl/buitenland/volgend-kopstuk-uit-trump-campagne-onder-grote-druk-om-band-met-russen~a4477611/
  8. Piraten Somalie na lange tijd weer actief en vormen weer een gevaar voor de internationale handel en scheepvaart missie’s in de Golf van Aden blijven noodzakelijk:
  http://www.volkskrant.nl/buitenland/piraten-hielden-zich-jarenlang-gedeisd-voor-somalische-kust-maar-nu-toch-weer-schip-gekaapt~a4474160/
  En in politiek DenHaag blijft men de oogkleppen maar ophouden en wil men maar niet zien waarom nu investeren in veiligheid dus ook defensie belangrijker is dan ooit, maar men gaat op diezelfde manier verder zoals de afgelopen 25 jaar.

 2. Totaal eens! De “kaasschaafmethode” op Defensie, en deze altijd als sluitstuk op de begroting te gebruiken, is desastreus geweest! Defensie moet niet langer vallen onder de grillen van een kabinet, maar er moet een vaste begroting voor komen, net zoals bij andere ministeries! Je hebt het wel over je “landsverzekering.” Het is nu muisstil rondom Defensie, dit ondanks alle verkiezingsretoriek van diverse politieke partijen, die in Defensie zouden gaan investeren? Dat vind ik een teken aan de wand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.