'Wij zijn boos en bezorgd'

Geplaatst door

Enig idee wat wij aan onze krijgsmacht besteden per dag per hoofd van de bevolking? Dat moet erg veel geld zijn. Defensie is duur, hoor je altijd. Welnu, per dag per persoon betalen wij voor onze veiligheid een fluitje bier in een goedkoop café. Eén biertje per dag, € 1,25. Dat kan best een beetje meer.
Nog een sommetje. Het kabinet heeft in de afgelopen vier jaar de belastingen verhoogd met € 15 miljard. Dat is twee maal de gehele Defensiebegroting! Maar de krijgsmacht heeft daar bijna niets van gezien. Een paar stuivers over de heg. Er is geld genoeg, maar kennelijk niet voor Defensie. Uit bezorgdheid en boosheid hebben wij de Coalition for Defense gevormd. Wij willen steun geven aan onze krijgsmacht. Wij willen vanuit de samenleving onze militairen de helpende hand bieden.
Als de politiek geen goede bondgenoot is, gaan wij bondgenoten zoeken in het land. Dat zijn jullie.
Normaal salueren militairen naar elkaar. Nederland moet salueren naar de militairen:

 • Uit waardering voor hun inspanningen voor onze veiligheid
 • Uit respect voor hun inzet, vaak in vreselijke gebieden
 • Uit sympathie voor de beheerste wijze waarop ze hun taak verrichten
 • Uit solidariteit omdat ze daar onvoldoende waardering voor krijgen
 • Uit erkentelijkheid voor hun beschikbaarheid voor onze veiligheid
 • Uit vriendschap omdat wij hun bondgenoten zijn

Wij zijn bezorgd

 • Omdat de wereld de laatste jaren steeds onveiliger is geworden. Rusland bewapent zich. China bewapent zich. Dan gaat het over ongekende hoeveelheden wapens, schepen, vliegtuigen, helikopters, tanks, en natuurlijk ook militairen. In het Midden Oosten woedt terreur met uithalen naar ons deel van de wereld.
 • Omdat vanuit daar en vanuit Afrika een eindeloze stroom vluchtelingen op gang is gekomen richting West Europa. Dan hebben we het over vluchtelingen voor geweld maar nog meer over economische vluchtelingen. Vaak komen de mannen vooruit en volgen de gezinnen als het gelukt is om te blijven. Dat brengt West Europa uit het evenwicht.
 • Omdat via de moderne technologie, cyber voorop, het gevaar loert van alle kanten.

Wij zijn boos

 • Omdat opeenvolgende regeringen onze krijgsmacht in diezelfde periode hebben verwaarloosd, uitgekleed en kapot bezuinigd.
 • Omdat er ook geen geld was om met innovatieve middelen weerbaar te zijn.
 • Omdat de Nederlandse militair hierdoor steeds verder werd gedemotiveerd en zich af ging vragen waarvoor hij zijn loopbaan en leven nog in de waagschaal zou moeten stellen.
 • Omdat de politieke discussies bijna alleen maar gaan over welvaart, welzijn en het begrotingstekort. Zonder veiligheid is er helemaal geen welvaart en geen welzijn. Zonder veiligheid ontploft het tekort.

Hoe bouwen we de Krijgsmacht weer op?
Wij willen een aantal stevige afspraken maken met politiek Den Haag.

 • Er wordt een Strategische Plan voor het komende decennium opgesteld waarin de noodzaak , taken en inzet van de krijgsmacht worden gedefinieerd en vastgelegd
 • Onze eisen zijn duidelijk en heel goed uitvoerbaar.
 • Wij vragen niet om te korten op de zorg, de sociale zekerheid, de AOW, het onderwijs.
 • Wij vragen ook niet om verhoging van de belastingen.
 • De verwachte economische groei levert voldoende op om onze krijgsmacht in topconditie te brengen.
 • Zo moeilijk is het dus niet, maar we moeten wel willen!!

Onze nationale veiligheid is te belangrijk om als sluitpost te dienen voor de begroting. Om voorwerp te zijn van opkomende grillen. Om in te moeten leveren als het economisch een beetje tegen zit.
Defensie is niet een product dat je kant en klaar uit een automaat trekt. Oefenen, héél veel oefenen, is noodzakelijk. Ten eerste om de technieken te beheersen. Maar ten tweede om goed samen te werken. Defensie is per definitie teamwork. Niet alleen binnen een eenheid soldaten. Maar ook tussen grotere verbanden, tussen landmacht, luchtmacht en marine, nog meer, zelfs internationaal met verschillende talen, begrippen en gewoonten. Oefenen is de belangrijkste basis voor een goede krijgsmacht. Een betrouwbare Defensie kost niet alleen geld.
Maar een betrouwbare Defensie kost dus altijd tijd. Houdt dat dus steeds zorgvuldig in gedachten!
Dit is deel 1 van het Manifest Ik zal Handhaven – Steun voor de Krijgsmacht van Coalition for Defense. De komende weken volgen de manieren waarop Coalition for Defense de steun wil vergroten. Volgende week deel 2: Meerjarige begrotingen voor de Krijgsmacht.

Ton Welter

Door: Ton Welter
Coalition for Defense

5 reacties

 1. De verkiezingen zijn voorbij en alle politieke partijen en politici vollop in gesprek over allerlei ook belangrijke onderwerpen behalve defensie en ook in alle landelijke media en pers wordt het woord defensie totaal niet genoemd in aanloop naar een nieuw kabinet!
  Nu druk bezig met een formatie met Groenlinks die voornamelijk gaat over een onbetaalbare onhaalbare groene utopie maar ondertussen:
  Erdogan waarschuwt Europeanen: “jullie zullen niet veilig zijn”
  Europeanen ‘nergens ter wereld veilig op straat zullen lopen als ze volharden in hun houding’.
  Notabene een bondgenoot.
  Ook nog een ernstige aanslag in Londen.
  Nog steeds geen enkel woord over defensie, investeringen en het te voeren beleid komende jaren…
  Veiligheid niet belangrijk leven onze politici dan allemaal in een onwerkelijke parralel universum?

  1. Ja, ze leven in hun kortzichtige, korte termijn bubbel van eigen belang en stressy gelukzaligheid, we zijnimmers een der gelukkigste en rijkste naties ter wereld.
   Dansend de laatste wals aan boord van de Titanic gaan wij ten onder, vrees ik.

   1. De prioriteiten voor Nederland worden weer compleet omgedraaid door de politiek zoals men nu bezig is naar buiten toe naar de burger…
    Groene maatschapij: Eerste prioriteit voor de lange termijn, binnen 30 jaar moet de maatschappij CO2-neutraal worden hier hebben we voor getekend ook zeer belangrijk dat we hiermee gaan starten maar dit is een project van de lange adem
    Veiligheid: Eerste prioriteit kortere termijn, komende 4 jaar moet de inzetbaarheid van de Nederlandse defensie enorm worden verbeterd tussen 2020 en 2025 moeten er enorm veel middelen en matrieel worden vervangen en binnen 7 jaar moeten we aan de 2% Navo eisen voldoen de houdsbaarheid datum is allang een gepaseerd station.
    Wat zie ik nu gebeuren:
    Men is nu bezig met de formatie en zijn in gesprek met Kaver Groenlinks en D’66 het onderwerp is vooral en alleen maar die groene transitie die Groenlinks in een zeer korte tijd wil invoeren met enorme financiele middelen.
    Gevolgen: De politiek onder leiding van D’66 en Groenlinks is nu bezig om op korte termijn de lange termijn milieudoelen te willen behalen met enorme financiele middelen, defensie hoor je compleet niks meer over dit zeer actuele korte termijn probleem wordt door de politiek weer onder het tapijt geveegd en op de lange baan geschoven noodzakelijke investeringen en vervangingprogamma’s zal men wel weer gaan uitstellen en hopen dat het over 30 jaar beter zal zijn.

 2. Groen links wordt ‘ bezig gehouden’ het is wederom een show spel voor het Volk. M.i. komt er niets van terecht. Bovendien verliest Klaver al zijn geloofwaardigheid als hij te veel water in de wijn doet, dat kost hem al zijn winst bij de volgende verkiezingen.
  Aandacht voor de Krijgsmacht en dus onze veiligheid, is compleet NUL, ondanks inspanningen van CFD, A.I.V. en Rekenkamer rapporten, nood kreten, oproepen etc. De politici verdienen een enorme schrobbering vanuit het buitenland en onze NATO partners, en zeer zeker Min Pres Rutte en Min Finan Dijsselbloem.
  Slechts Trump, Putin en Erdogan zullen Nederland de oren kunnen wassen, maar dan is het al veel te laat

 3. Kennen de heren de uitspraak “ze hieven het glas, en deden een plas, en alles bleef zoals het was!” Dat is zeer op zijn plaats met onze politici, kortzichtig als men is. Met GL erbij zal er geen stuiver voor veiligheid extra erbij komen, ondanks de verbeterde economie! Nederland blijft Nederland, het land van het “gebroken geweertje.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.