Hanke Bruins Slot (CDA): In je hart blijf je altijd militair

Geplaatst door

In je hart blijf je altijd een beetje militair. Dat zegt Tweede-Kamerlid Hanke Bruins Slot van het CDA. Zij wil met haar partij 2,1 miljard extra uittrekken voor Defensie, en ook investeren in politie. Volgens Bruins Slot valt of staat een samenleving met veiligheid.
Op welke manier heeft uw militaire achtergrond bijgedragen aan uw keus om politiek actief te worden?
In 2008 ben ik als peletonscommandant Panzerhouwitzer als militair op uitzending in Urzugan, Afghanistan geweest. Daar heb ik mogen bijdragen om veiligheid te creëren, zodat meisjes naar school konden gaan, er electriciteit kwam en asfaltwegen werden aangelegd. Het was ook voor het eerst dat ik zag wat er met een land gebeurt als mensen niet meer vertrouwen in de toekomst hebben en de overheid grotendeels afwezig is. Er is slechte gezondheidszorg, veel kinderen kunnen niet naar school en het is er onveilig.
Nu kun je Nederland natuurlijk niet met Afghanistan vergelijken. Maar ook in Nederland zul je hard eraan moeten werken dat Nederland veilig is, iedereen gelijke kansen in het onderwijs heeft en er goede en betaalbare gezondheidszorg is.
In 2010 viel het kabinet over de vraag of de missie in Uruzgan zou moeten doorgaan. De PvdA wilde dat de missie stopte. Daar was ik het niet mee eens. De mensen in Uruzgan hadden onze hulp nog nodig om een betere toekomst te krijgen en om de Taliban op afstand te houden. Daarom heb ik gesolliciteerd als Tweede Kamerlid bij het CDA, omdat ik niet langer langs de zijlijn wilde staan, maar in het veld wilde meedoen. Dat doe ik sinds 2010 en dat wil ik ook komende jaren blijven doen.
Waarom heeft u juist voor deze partij gekozen om politiek actief te worden?
Het CDA sluit aan bij hoe ik in het leven sta. Je werkt voor jouw geld. Je zorgt voor elkaar. En je laat de wereld iets beter achter dan je hem gekregen hebt. Ook is het CDA een partij die overtuigd is van het belang van een sterke Defensie.
Wat zou de politiek, of politici, kunnen leren van de Krijgsmacht?
Als militair heb je doorzettingsvermogen, werk je samen en ben je resultaatgericht. Dat zijn ook belangrijke kwaliteiten in de politiek.
Als u na de verkiezingen in de Tweede Kamer zit, wat zou u dan als eerste willen veranderen of aanpakken?
Er is meer geld nodig voor Defensie, politie, openbaar ministerie en de rechterlijke macht. Ook wil ik minder marktwerking in de zorg en meer ruimte voor samenwerking. Dat betekent een forse verlaging van het eigen risico.
Welke positie neemt u als (kandidaat)-Kamerlid in ten opzichte van de Krijgsmacht?
In jouw hart blijf je altijd een beetje militair. Die verbondenheid met de Krijgsmacht voel ik nog steeds. Afgelopen jaren heb ik mij vooral ingezet voor meer erkenning, waardering en zorg voor veteranen. Daarom heb ik ook meegewerkt aan de totstandkoming van de Veteranenwet die dat regelt.
Hoe beschrijft u de huidige staat van de Nederlandse Krijgsmacht? En wat zou daar volgens u aan moeten veranderen?
Een samenleving staat of valt met voldoende veiligheid. Daarom is er een sterke Defensie nodig, naast natuurlijk ook een sterke politie, Openbaar Ministerie en rechterlijke macht. Afgelopen jaren is laks met die veiligheid omgegaan. Dat moet anders, vindt het CDA. Daarom willen wij 2,1 miljard investeren in Defensie, en ook meer geld uittrekken voor de politie, Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht. Zodat Nederland nationaal en internationaal kan zorgen voor meer veiligheid.
Als we op u willen stemmen, welk cirkeltje moeten we dan rood maken in het stemhokje?
CDA, nummer 9, Hanke Bruins Slot
 
Door: Eduard van Brakel

3 reacties

  1. Stem strategisch, en in het belang van Nederland. Veiligheid is probleem nummer 1!✌️Zonder veiligheid geen goede zorg, onderwijs, etc. Vrijheid hou je door een goede Krijgsmacht, politie, douane, etc. Afgelopen weekend moet de ogen toch wel geopend hebben! Waar staan wij als Nederland voor? Voor de vrijheid! Dat is altijd zo geweest, en zal altijd zo blijven! Maar om die vrijheid te verdedigen, heb je wel slagkracht nodig! Derhalve deze oproep!

  2. Heb niet veel met het CDA en ook niet met defensie maar ik wil graag even kwijt dat ik het geweldig vindt dat een vrouwelijke politica en ex-militair in crisisgebieden hier een reactie geeft 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.